Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo pärjää odotettua paremmin – tulos selvästi plussalla

Suomen toiseksi suurimman kunnan taloutta ei näytä yhden metrotunnelin rakentaminen hetkauttavan

Kaupunki
 
Rio Gandara
Länsimetron rakentaminen ei näytä hetkauttaneen Espoon taloutta.
Länsimetron rakentaminen ei näytä hetkauttaneen Espoon taloutta. Kuva: Rio Gandara

Espoon taloudella näyttäisi hurisevan suhteellisen mukavasti. Asia ilmenee kaupungin tilinpäätöstiedoista vuodelta 2015. Niiden mukaan kaupungin tulos jäi odotettua enemmän, yhteensä 30 miljoonan euron verran, plussan puolelle.

Hyvä tulos on seurausta kiinteistöveron alarajan nostamisesta, toimintamenojen kasvun hillitsemisestä sekä odotettua paremmista rahoitustuotoista.

Valtio nosti kiinteistöverojen alarajoja, jonka seurauksena Espoon kassaan kilahti yhteensä 96,4 miljoonaa euroa kiinteistöveroja, 29 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Myös kuntaveroa kertyi kaupungille enemmän kuin aiemmin, yhteensä 1 161,3 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuoteen verrattuna on hieman yli kaksi prosenttia.

Espoo onnistui myös hillitsemään peruspalveluihin kuluvan rahasumman kasvua. Kaupunki tuotti erilaisia palveluita vuonna 2015 yhteensä 1,718,2 miljoonalla eurolla. Tämä on 90 miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aiemmin. Toimintakate, joka osoittaa kuinka suuri osuus verotuloista kuluu peruspalveluiden tuottamiseen, parani 11 miljoonaa euroa talousarvioennusteesta.

Lisäksi Espoo rakensi viime vuonna odotettua pienemmällä rahalla, 361 miljoonalla eurolla, kun talousarviossa oli varauduttu yli 450 miljoonaan euroon. Todelliset investointihanat Espoo avanneekin vasta kuluvana vuonna kun rakentamiseen on varattu rahaa 800 miljoonaa euroa.

Espoo ei näytä kärsivän kehyskuntien tapaan muuttoliikkeen heikkenemisestä, päinvastoin. Kaupunki sai vuonna 2015 uusia asukkaita 4 500. Vuoden 2016 alussa Espoossa oli väestötietojen mukaan 270 000 asukasta. Kaupungin suurin muuttovoitto syntyy maahanmuutosta ja sen kautta kasvavasta syntyvyydestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat