Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin uusi johtamismalli etenee – poliitikkojen ”vallankaappaus” sai pari viikkoa lisäaikaa

Valta siirtyisi virkamiehiltä suurten puolueiden poliitikoille, jos pormestarimalli toteutuu

Kaupunki
 
Poliitikot kaappaavat pian vallan Helsingissä
Poliitikot kaappaavat pian vallan Helsingissä
Helsinki valitsee pian ensimmäisen pormestarinsa. HSTV selittää, mistä uudistuksessa on kyse.
Tästä on kyse

Vallansiirto poliitikoille

 Helsingin poliitikot ovat Lasse Männistön (kok) johdolla valmistelleet johtamisen uudistusta jo pari vuotta.

 Yhtä isoa mullistusta ei ole tehty kymmeniin vuosiin.

 Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) esitti syksyllä mallia, joka olisi säilyttänyt kaupunginjohtajan mutta lisännyt samalla kaupunginhallituksen valtaa. Hän taipui kuitenkin isojen valtuustoryhmien yhteiseen päätökseen marraskuussa.

Helsinki otti parin viikon aikalisän uuden johtamismallinsa kanssa. Maanantaina kokoontunut kaupunginhallitus jätti vielä pöydälle pormestarimallin, jota voisi luonnehtia myös poliitikkojen vallankaappaukseksi.

Jos malli toteutuu, se räjäyttää nykyisen virastorakenteen ja korvaa sen laajemmilla toimialoilla. Kaupunginjohtajan sijasta valittaisiin nykyistä selkeämmin poliittisin perustein pormestari.

Asiasta päättää lopullisesti kaupunginvaltuusto. Jos pormestarimalliin mennään, tämä voi toteutua vaalien 2017 jälkeen.

Uudistus siirtäisi valtaa virkamiehiltä poliitikoille. Valtuusto valitsisi Helsinkiä johtamaan tulevaisuudessa pormestarin ja apulaispormestareita, joiden määrä todennäköisesti olisi neljä.

Pormestari ja apulaispormestarit johtaisivat kaupunkia vaalien välisen ajan ja he olisivat luottamustehtävässä.

Vaalien tulos vaikuttaisi siis vallanjakoon nykyistä selkeämmin ja johtajien nimistä päättäisi valtuusto poliittisten valtasuhteiden mukaan. Suoraan kaupunkilaiset eivät edelleenkään pääsisi pormestarista äänestämään.

Nykyisin kaupunginjohtaja valitaan yleensä seitsemäksi vuodeksi kerrallaan. Nimitykset ovat poliittisia, mutta johtajat vaalikautta pidempään pallillaan istuvia virkamiehiä. Yksi perustelu uudistukselle on ollut se, että se tekisi valinnoista läpinäkyviä.

Pormestari johtaisi kaupunginhallitusta ja apulaispormestarit olisivat kaupunginhallituksen jäseniä. Tämä toisi lisää valtaa etenkin suurille puolueille.

Kaupunginhallituksen alle muodostettaisiin elinkeinojaosto ja konsernijaosto sekä mahdollisesti vielä digitaalinen jaosto ensi vaalikaudelle.

Toimiala tarkoittaisi tässä nykyisiä virastoja ja lautakuntia laajempia kokonaisuuksia: näitä voisivat olla esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimi, opetus- ja varhaiskasvatustoimi, tekninen toimi sekä kulttuuri-, liikunta ja vapaa-ajan toimi.

Toimialaa johtaisivat yhdessä apulaispormestari ja virkamiesjohtajana toimialajohtaja eli malli muistuttaisi valtakunnallista tapaa ministeriöissä, jossa toimii rinnan ministeri ja kansliapäällikkö. Yhtenä tavoitteena on kaataa turhia rajoja eri hallinnonalojen väliltä.

Pienet puolueet ovat arvostelleet mallia siksi, että ne arvelevat vallan keskittyvän liiaksi suurille puolueille.

Toisaalta uudistuksen myötä myös kaupunkilaisten osallisuutta luvataan lisätä ja muuttaa joitain aiempia kokeiluja vakinaisiksi. Tätä olisivat esimerkiksi osallistuva budjetointi nuorisotoimessa ja opetuksessa, erilaiset asukas- ja käyttäjäraadit sekä nykyistä laajemmat mahdollisuudet vaikuttaa verkossa.

Uudistus tarkoittaisi myös, että Helsinki alkaisi maksaa palkkaa kaupunginhallituksessa istuville poliitikoille. Tarkkaa määrää ei ole lyöty lukkoon ja sama pätee palkan suuruuteen.

Kaupunginhallituksen koko voisi siis muuttua myös nykyisestä. Valtuuston kokoon sen sijaan ei haluta koskea.

Laura Oja
Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) taipui marraskuussa päätökseen pormestarimallista.
Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) taipui marraskuussa päätökseen pormestarimallista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat