Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omaisia pelottaa: vanhus ei saa hoitopaikkaa, jos suinkin pärjää kotona

Myös muistisairaiden toiveet otetaan huomioon hoivapaikasta päätettäessä Helsingin seudulla

Kaupunki
 
Avunhuudot keittiön lattialta saivat hankkimaan turvapuhelimen
Avunhuudot keittiön lattialta saivat hankkimaan turvapuhelimen
Turvapuhelinpartio kävi nostamassa helsinkiläisen Raimo Hokkasen kotinsa lattialta yksin lokakuussa kymmenen kertaa. Turvapuhelin tuo tunteen, ettei lattialla tarvitse maata lopun ikäänsä. Toimittaja: Päivi Paulavaara HS. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru HS.

Iäkkäiden muistisairaiden ihmisten kotihoito puhuttaa Helsingin seudulla. Keskustelu rävähti HS:n mielipideosastolla viime viikolla, kun sotaveteraanin tytär moitti kotihoidon henkilöstöä välinpitämättömyydestä ja piiloutumisesta hoitokriteerien taakse.

Sunnuntaina omaiset Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta kritisoivat kotikuntiensa vanhuspalveluita, etenkin kotihoitoa riittämättömiksi.

Yhteistä omaisten kokemuksille on, etteivät edes yli 90-vuotiaat muistisairaat pääse hoivakotiin, vaan heille tarjotaan kotihoitoa.

Ikä ei ratkaisekaan hoitopaikan saamista Helsingin, Espoon ja Vantaan vanhuspalveluissa. Helsingin arviointitoimikunnan johtaja Tuulikki Siltari sanoo, että ihmisen toimintakyky on kaikkein tärkein kriteeri.

”Muistisairaillakin sairaus voi olla eri vaiheissa, joten me katsomme myös, mikä terveydentila on muuten. Onko lääkitys kunnossa, onko tilanne vakaa.”

Toimintakyvyllä tarkoitetaan ihmisen mahdollisuuksia selvitä päivittäisistä askareista kotonaan. Pystyykö ihminen nousemaan sängystä, käymään vessassa, keittämään aamupuuroa ynnä muuta.

Arvioinnissa katsotaan, onko kaikki kotihoidon mahdollisuudet hyödynnetty vai voidaanko esimerkiksi kuntoutusta tai päivätoimintaa lisätä. Jos lisätukea on saatavissa, ihminen voi jatkaa asumista kotonaan.

”Monet muistisairaat tuntevat kuitenkin oman kotinsa ja pystyvät toimimaan siellä. Jos tuttu ympäristö otetaan pois, he romahtavat”, Siltari sanoo.

Vantaan vanhuspalveluiden johtaja Timo Aronkytö on samoilla linjoilla.

”Koti on kuitenkin se paikka, missä ihminen menetti muistinsa. Siellä muistin rippeet säilyvät viimeiseen asti”, Aronkytö sanoo.

Kuuden suurimman kaupungin vertailussa ilmenee, että aivan valtaosa iäkkäistä ihmisistä asuu yhä kotonaan. Helsingissä yli 85-vuotiaista vain 46 prosentilla on hoivapaikka. Yli puolet on kotona, ja heistä osalla on kotihoitoa, osalla ei.

Espoon tilastot ovat saman suuntaiset. Kaikista 90 vuotta täyttäneistä noin 60 prosenttia on joko hoivakodissa tai sitten kotona kotihoidon asiakkaana. Peräti 40 prosenttia asuu kotona eikä käytä kunnallisia kotihoidon palveluita.

Vantaalla yli 75-vuotiaista 92,2 prosenttia asuu edelleen kotona.

Kaikille pääkaupunkiseudun kunnille on yhteistä se, että ihmisen omaa tahtoa halutaan kunnioittaa mahdollisimman pitkään. Myös muistisairaiden toiveita kuullaan, mutta ammattilaiset punnitsevat, miten hyvin ihminen kykenee arvioimaan omaa tilannettaan.

”Vantaalla asiakkaan toive on pyhä. Koti on asuinpaikkana ensisijainen, hoivapaikka toissijainen”, sanoo Aronkytö.

Hän sanoo, että esimerkiksi Hämevaaran tulipalossa menehtyneen iäkkään pariskunnan oma toive oli asua kotona niin pitkään kuin mahdollista. Pariskunnan poika kirjoitti HS:n yleisönosastolla, ettei hänen epäilyjään vanhempien pärjäämisestä otettu tosissaan.

Myös Espoossa painotetaan asukkaan omaa toivetta. Vanhuspalvelujohtaja Matti Lyytikäinen sanoo, että ratkaisut eivät ole helppoja.

”Vaikeinta on, jos asukkaan, omaisen ja meidän asiantuntijoiden näkemykset ovat hyvin erilaisia.”

Vanhuspalveluiden ristiriidat tulkitaan usein kuntien säästökeinoiksi, joissa yritetään vältellä kallista 24 tunnin hoivaa viimeiseen asti.

Siltarin mukaan 24 tunnin hoivapaikka maksaa keskimäärin 50 000 euroa vuodessa. Summalla voisi palkata puolitoista työntekijää kotihoitoon. Lyytikäinen laskee, että kotihoito jo niissä tapauksissa, joissa vuorokausikäyntejä on 2–3 voi maksaa saman verran.

Monissa kunnissa on jo vireillä muistisairaille uudentyyppisiä asumisratkaisuja, joissa ihmisten turvallisuus on otettu huomioon, mutta heitä ei lukita 24 tunniksi hoivakodin seinien sisälle. Esimerkiksi Vantaan Myyrmäkeen valmistuu vuonna 2018 Hyvän asumisen kortteli, jossa on asuinpaikkoja yhteensä 200.

Sirpa Räihä / HS
Helsingin kotihoidon työntekijä Päivi Kauhanen auttoi asiakasta pois suihkusta tammikuussa 2015.
Helsingin kotihoidon työntekijä Päivi Kauhanen auttoi asiakasta pois suihkusta tammikuussa 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat