Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki piti päivähoito­maksujen nostoa kohtuuttomana – Laura Räty väläytti kotihoidon tuen leikkausta

Helsinki tyrmäsi tiistaina täysin hallituksen idean nostaa korkein päivähoitomaksu 354 euroon.

Kaupunki
 
Laura Räty väläyttää kotihoidon tuen leikkaamista
Laura Räty väläyttää kotihoidon tuen leikkaamista
Jos hallituksen kaavailemat päivähoitomaksujen korotukset toteutuvat, Helsingin pitäisi leikata kotihoidon tukea, jotta kotiin jääminen ei olisi liian houkuttelevaa, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok). Toimittaja: Kalle Silfverberg, kuva: HSTV.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) pienentäisi kotihoidon tukea, jos päivähoitomaksuja korotetaan hallituksen suunnitelmien mukaan. Räty kertoi kannastaan HSTV:n suorassa keskustelussa.

Rädyn mukaan vanhempien kotiin jääminen muodostuu yhä houkuttelevammaksi, jos päivähoitomaksut nousevat mutta kotihoidon tuki jää ennalleen.

”Jos keskituloisessa perheessä joudutaan vakavasti miettimään, onko järkevää mennä töihin ja viedä lapset päivähoitoon, niin silloin mietin, etteivät meidän kannustinvaikutukset ole ihan oikeat”, Räty sanoo.

Käytännössä Helsinki voisi pienentää kotiäitien- ja isien tuloja leikkaamalla kuntalisää, joka keskituloisella vanhemmalla on enimmillään lähes puolet koko tuesta. Myös esimerkiksi Espoossa ja Vantaalla on käytössä kuntalisä.

Rädyn mukaan leikkaus voisi kohdistua yli kaksivuotiaiden lasten vanhempiin. Kotihoidon tukea maksetaan vanhempainvapaan jälkeen kunnes lapsi täyttää kolme vuotta.

”Niin, se on poliittisesti äärimmäisen vaikea kysymys”, Räty myöntää.

Kotihoidon tuen leikkaamisella uhkaaminen on viesti keskustavetoiselle hallitukselle. Se valmistelee parhaillaan lakia, joka antaisi kuntien nostaa päivähoidon ylintä maksua 354 euroon kuukaudessa nykyisestä 283 eurosta. Jos kunta haluaa pitää maksut pienempinä, sen on maksettava kustannus omasta pussistaan.

Räty vastustaa korotusaikeita. Kalliimpi päivähoito iskisi hänen mukaansa kovaa helsinkiläisiin palkansaajiin, jotka ovat jo nyt kovilla muun muassa korkeiden asumiskustannusten takia.

Tiistaina illansuussa Helsingin varhaiskasvatuslautakunta tyrmäsi täysin hallituksen suunnitelmat.

Lautakunta piti korotuksia kohtuuttomina ja epäoikeudenmukaisina tilanteessa, jossa muualla Suomessa on päätetty leikata varhaiskasvatuksesta myös kasvattamalla ryhmäkokoa ja rajaamalla subjektiivista päivähoidosta. Laskelmia talousvaikutuksista epäiltiin liian optimistisiksi sekä lautakunnassa että varhaiskasvatusvirastossa.

”Helsingissä joka neljäs perhe kuuluu korkeimpaan maksuluokkaan. Kyse on siis ihan tavallisista perheistä”, lautakunnan puheenjohtaja Emma Kari (vihr) sanoi. Hän kertoi, että koko lautakunta suhtautui korotusesitykseen kriittisesti, vaikka yksityiskohdista äänestettiinkin.

Helsinki valmistelee asiasta lausuntoa hallitukselle. Varsinainen ratkaisun paikka tulee, jos laki astuu voimaan: silloin kuntien on päätettävä mitä tekevät.

Kun laki terveydenhoidon maksukorotuksista tuli sovellettavaksi Helsinkiin, Räty esitti muun muassa terveyskeskusmaksun käyttöönottoa.

”Helsinki maan pääkaupunkina ei toimi valtiovallan tahtoa vastaan. Ja jos toimii, siitä päättää joku muu kuin minä”, Räty perusteli tammikuussa. Kaupungin poliitikot jyräsivät hänen esityksensä yksimielisesti.

Räty ei vielä osaa sanoa, esittäisikö Helsingin poliitikoille hallituksen aikeiden mukaista korotusta.

”Arvioin sen tilanteen kokonaisuutena. Vaikea on nähdä, että tämän suuruisia korotuksia tulisin esittämään”, Räty sanoo.

Päiväkotilasten vanhemmat kertovat, miltä hoitomaksu tuntuu
Päiväkotilasten vanhemmat kertovat, miltä hoitomaksu tuntuu
Munkkiniemeläisen päiväkoti Ruusun lasten vanhemmat kertovat, mitä mieltä he ovat päivähoitomaksuista. Toimittaja Virve Rissanen, kuvaus Janne Järvinen, leikkaus: Janne Elkki
HSTV-keskustelu: Mitä seuraa päivähoitomaksujen korotuksesta
HSTV-keskustelu: Mitä seuraa päivähoitomaksujen korotuksesta
HSTV:n keskustelussa Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) kertoo, miksi pitää hallituksen kaavailemia päivähoitomaksuja huonoina. Toimittaja: Kalle Silfverberg, kuva: HSTV.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat