Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuleeko Itiksestä suojelukohde? – Julkisivuremontti tyssäsi suojelupyyntöön

Rakennustaiteen seuran mukaan kauppakeskuksen vanhaa osaa Tallinnanaukion liepeillä tulisi suojella.

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Itiksen vuonna 1984 rakennettua vanhaa osaa tulee Rakennustaiteen seuran mielestä suojella.
Itiksen vuonna 1984 rakennettua vanhaa osaa tulee Rakennustaiteen seuran mielestä suojella. Kuva: Sami Kero / HS

Uudenmaan ely-keskus on asettanut Itiksen vanhan osan julkisivuremontin toimenpidekieltoon rakennussuojeluesityksen vuoksi.

Rakennustaiteen seura esittää Tallinanaukiota reunustavan vanhan osan julkisivujen suojelua, koska se epäilee kiinteistön omistajan, Wereldhave Finlandin, tärväävän kauppakeskuksen ilmeen. Vuonna 1984 valmistuneen vanhan osan on suunnitellut aikansa tähtiarkkitehti Erkki Kairamo.

Rakennustaiteen seuran mukaan kohteen julkisivuremontissa aiotaan korvata sen arkkitehtuuriin olennaisesti kuuluvat rungon ulkopuoliset teräsrakenteet jäljitelmillä. Seura arvioi, että uudet rakenteet poikkeavat alkuperäisistä mittasuhteiltaan, rakenneperiaatteeltaan ja yksityiskohdiltaan.

Ely-keskuksen on käsiteltävä suojeluesitys kahden vuoden kuluessa.

Itistä (entinen Itäkeskus) operoivan Wereldhave Finlandin toimitusjohtaja Jaakko Ristola pitää suojeluesitystä tarpeettomana.

”Meidän mielestämme suojeluesitykselle ei ole perusteita. Vastaamme ely-keskukselle yksityiskohtaisesti sitten, kun se alkaa tätä esitystä käsitellä”, Ristola sanoo.

1980-luvun kauppakeskukset eivät ole tähän mennessä muuttuneet suojelutaisteluiden kentäksi. Nousukauden aikana on rakennettu runsaasti sellaisia kauppapaikkoja, jotka nyt ovat tulleet peruskorjausikään.

Kauppakeskusyhtiö Citycon omistaa useita 1980-luvulla valmistuneita kauppakeskuksia eri puolilla Suomea.

Tähän mennessä niiden remontit ovat edenneet kitkatta, vaikka kohteen ulkoasu on saattanut muuttua radikaalisti.

Esimerkiksi tamperelaisen Koskikeskuksen ulkoseinissä tiiliverhoilu vaihtui vanhaa tiiltä jäljitteleviin keraamisiin laattoihin.

”Tampereella oltiin vain iloisia, että Koskikeskus pesi kasvonsa”, sanoo Cityconin kiinteistökehitysjohtaja Risto Seppo.

Myös esimerkiksi Tikkurin remontti Vantaalla ja Lippulaivan suunnitelmat Espoossa ovat Sepon mukaan edenneet hyvässä hengessä.

Tarkoitus on, että vanha Lippulaiva puretaan mahdollisesti jo ensi vuonna, ja uuden metroaseman päälle syntyy uusi kauppakeskus.

Itiksen julkisivukorjausta on valmisteltu jo pitkään, koska alkuperäiset teräsrakenteet ovat tulleet tiensä päähän.

Sami Kero / HS
Itäkeskuksen vuonna 1984 rakennettu osa on Rakennustaiteen seuran mielestä suojelemisen arvoinen.
Itäkeskuksen vuonna 1984 rakennettu osa on Rakennustaiteen seuran mielestä suojelemisen arvoinen.

Wereldhave Finlandin Ristolan mukaan huonokuntoiset teräsrakenteet eivät haittaa yleisön turvallisuutta, koska kiinteistöä on huollettu suunnitelmallisesti.

Helsingin rakennusvalvonta myönsi julkisivuremontille rakennusluvan viime syyskuussa. Rakennusasiantuntijan mukaan osa julkisivurakenteesta on vaurioitunut siten, että sen kantavuus on kyseenalainen.

Kaupunkikuvaneuvottelukunta totesi mallikatselmuksen jälkeen, että hanke täyttää luvan myöntämisen edellytykset. Katselmuksen jälkeen omistaja oli tarkentanut suunnitelmien väritystä, valaistusta ja alakattojen rakenteita.

Julkisivurakenne aiotaan ripustaa ylhäältä rakennuksen runkoon, jolloin jalankulkua häiritsevistä pilareista päästään eroon.

Korjaussuunnitelmaa kritisoivan Rakennustaiteen seuran mukaan Itäkeskuksen vanhassa osassa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla arkkitehti Erkki Kairamon arkkitehtoniset pyrkimykset, kaupunkisuunnittelun uudet tavoitteet ja rakennuksen merkitys kauppakeskusrakentamisen edelläkävijänä.

Kauppakeskusten kasvojenpesulla on Cityconin Sepon mukaan olennaisia vaikutuksia ihmisten käyttäytymiseen.

”En osaa siteerata mitään tutkimuksia, mutta me olemme moneen kertaan havainneet, että ympäristön siistiytyessä häiriökäyttäytyminen vähenee”, Seppo sanoo.

Alla voit äänestää, mitä 1980-luvun nousukaudella suunniteltua kauppakeskusta pitäisi mielestäsi suojella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat