Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vesi uhkaa tulvia Turunväylälle – kevättulvat alkoivat Uudellamaalla

Espoon Kirkkojärvellä yritetään estää vettä nousemasta moottoritielle.

Kaupunki
 
Benjamin Hokkanen
Vantaanjoki levittäytyi torstaina kävelyteille siirtolapuutarhan kohdalla Helsingin Oulunkylässä.
Vantaanjoki levittäytyi torstaina kävelyteille siirtolapuutarhan kohdalla Helsingin Oulunkylässä. Kuva: Benjamin Hokkanen

Espoon Kirkkojärvellä on vedenpinta noussut jo muutaman sentin päähän moottoritien pinnasta. Espoonjoen veden on arvioitu tulvivan Turunväylän kaistoille huomenna iltapäivällä ellei Bodom-järven juoksutuksen vähentäminen auta. Veden pinta on maanantaista noussut 20 senttiä ja on kolmen sentin päässä Turunväylän pinnasta.

”Seuraamme tilannetta, Se ei ehkä nyt pääse nousemaan jos juoksetus tehoaa”, kertoo päivystävä päällikkö Kaj Arteva Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta. ”Mikäli vedenpinta jatkaa nousuaan, suljemme huomenna toisen kaistan, mutta toivotaan, ettei vesi pääse siihen asti.”

Uudenmaan vesistöissä saavutetaan tulvahuippu tänään torstaina, arvioi Uudenmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (Ely). Muun muassa Keravanjoki ja Vantaanjoki ovat jo tulvineet paikoin yli äyräidensä, mutta vakavia vahinkoja ei ole toistaiseksi päässyt syntymään.

”Rakennusvahinkoja ei ole tullut tietoon”, kertoo johtava vesitalousasiantuntija Kari Rantakokko Uudenmaan Ely-keskuksesta.

Keskiviikon ja torstain välisen yön sekä torstaiaamun vesisateet voivat nostaa vedenpintaa Uudenmaan vesistöissä. Lumet ovat jo sulaneet, joten tulvimisen paheneminen on enää sateista kiinni.

”Odotamme, että Vantaanjoella on tulvahuippu torstaina illemmalla. Keravanjoella tulvahuippu oli jo tasaantumassa aamulla”, Rantakokko sanoo.

Rantakokon mukaan on itse asiassa tulkintakysymys, pitäisikö käynnissä olevaa tulvintaa kutsua talvi- vai kevättulvaksi.

”Hyvin harvoin on helmikuussa näin voimakkaita tulvia. Ajankohta on poikkeuksellinen, 1–2 kuukautta tavanomaista aikaisemmin.”

Tulvien luonne onkin viime vuosina poikennut totutusta Uudellamaalla. Perinteisen suuremman kevättulvan sijaan on ollut useampia pienempiä tulvajaksoja, jotka ovat ajoittuneet pitkin vuotta.

Vaikka jokien virtaamat ovat vuodenaikaan nähden voimakkaita, ei tulviminen ole ainakaan toistaiseksi äitynyt kovinkaan pahaksi. Vantaanjoessa ja Keravanjoessa on mitattu Rantakokon mukaan viime päivinä keskimääräisen kevättulvan tasoisia virtaamia.

Veden valtaamia alikulkutunneleita on jouduttu sulkemaan ainakin Vantaalla. Pumppaustehtävät tai muut tulvimiseen liittyvät keikat eivät kuitenkaan ole toistaiseksi juoksuttaneet pahemmin pääkaupunkiseudun pelastuslaitoksia.

”Yhteensä on ollut kuusi pumppauskeikkaa. Kirjaamisen aloitimme eilen, eli kuusi keikkaa noin vuorokaudessa”, kertoo päivystävä palomestari Simo Koponen Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Helsingin puolella Vantaanjoki tapaa tulvia erityisesti Oulunkylän siirtolapuutarhan kohdilla, ja alueelle onkin tulossa pysyvä tulvavalli. Vesi on jälleen noussut kävelyteille saakka, mutta tilanne on kuitenkin pysynyt toistaiseksi hallinnassa.

”Ei ole mitään tällä hetkellä. Nyt näyttää hyvältä, mutta tilanne saattaa muuttua nopeastikin – seuraamme tilannetta koko ajan”, sanoo päivystävä palomestari Petri Korhonen Helsingin pelastuslaitokselta.

Hiljaista on ollut myös Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella, johon muun muassa Espoo ja Kauniainen kuuluvat. Viimeisen puolentoista vuorokauden aikana palomiehillä on ollut vain yksi pumppauskeikka.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan sää lämpötila voi painua lähipäivinä jälleen pakkasen puolelle. Tällöin sateetkin tulevat lumena, eikä vedenpinta pääse enää nousemaan vesistöissä.

Oletko valokuvannut Uudenmaan talvitulvaa? Lukijan kuvia voi lähettää suoraan verkkolomakkeen kautta tai sähköpostitse osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Vantaanjoki tulvi Laamannintielle Helsingissä torstaiaamuna.
Vantaanjoki tulvi Laamannintielle Helsingissä torstaiaamuna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat