Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kevättulva on jo huipussaan Helsingin seudulla

Keravanjoki ja Vantaanjoki tulvivat kuin huhtikuussa.

Kaupunki
 
Benjamin Hokkanen
Vantaanjoki levittäytyi torstaina kävelyteille
Vantaanjoki levittäytyi torstaina kävelyteille Kuva: Benjamin Hokkanen

Uudenmaan vesistöt tulvivat harvinaisen voimakkaasti. Muun muassa Keravanjoki ja Vantaanjoki ovat jo tulvineet paikoin yli äyräidensä. Uudenmaan Ely-keskus arvioi torstaina, että tulvahuippu saavutettaisiin illalla.

Vakavia vahinkoja ei ole toistaiseksi tullut.

Vesiä ovat nostaneet keskiviikon ja torstain välisen yön sekä torstaiaamun vesisateet. Lumet ovat jo sulaneet, joten tulvien paheneminen on enää sateista kiinni. Ely-keskuksen vesitalousasiantuntijan Kari Rantakokon mukaan on tulkintakysymys, kutsuako tulvintaa talvi- vai kevättulvaksi. ”Hyvin harvoin on helmikuussa näin voimakkaita tulvia. Ajankohta on poikkeuksellinen, 1–2 kuukautta tavanomaista aikaisemmin.”

Suuren kevättulvan sijaan viime vuosina on ollut pienempiä tulvajaksoja pitkin vuotta.

Espoon Kirkkojärvellä vedenpinta oli noussut torstaina illalla jo parin sentin päähän moottoritien pinnasta. Espoonjoen veden arvioitiin tulvivan Turunväylän kaistoille perjantaina iltapäivällä ellei Bodom-järven juoksutuksen vähentäminen auta. Veden pinta on maanantaista noussut 20 senttiä ja oli illalla kolmen sentin päässä Turunväylän pinnasta.

”Seuraamme tilannetta, Se ei ehkä nyt pääse nousemaan jos juoksetus tehoaa”, kertoi päivystävä päällikkö Kaj Arteva Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta. ”Mikäli vedenpinta jatkaa nousuaan, suljemme huomenna toisen kaistan, mutta toivotaan, ettei vesi pääse siihen asti.”

Veden valtaamia alikulkutunneleita on suljettu ainakin Vantaalla. Helsingissä Vantaanjoki tulvii etenkin Oulunkylän siirtolapuutarhan kohdilla, ja alueelle on tulossa pysyvä tulvavalli.

Lähipäivinä lämpötila voi painua pakkaselle, jolloin sateet tulevat lumena, eivätkä vedenpinnat enää nouse.

Lukijan tulvakuvia voi lähettää osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat