Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki ottaa ruuhkamaksuissa oppia Tukholmasta – siellä auto­matkoista katosi viidennes

Kaupunki
 
Autoilijat suhtautuvat suopeasti tiemaksuihin
Autoilijat suhtautuvat suopeasti tiemaksuihin
Helsingin Sanomien haastattelemat autoilijat pitävät tiemaksuja yllättävänkin myönteisenä asiana. Haastatellut uskovat ruuhkien ja päästöjen vähenevän. Toimittaja: Tomi Peurakoski HS, kuvaus ja editointi: Terhi Liimu HS.

HS kertoi torstaina, että Helsingin seudun ruuhkat on mahdollista saada kuriin pienemmillä tienkäyttömaksuilla kuin vielä pari vuotta sitten ennakoitiin. HSL:n viimeisimmässä selvityksessä kaavaillaan, että työmatka-autoilija maksaisi keskimäärin 340 euroa vuodessa. Ruuhkia hallittaisiin kolmella erilaisella maksurajalla, jotka ohjaisivat liikennettä (grafiikka alla).

Vertailua ruuhkamaksujen toimivuudesta voi hakea naapurista. Tukholmalla on kymmenen vuoden kokemus ruuhkamaksuista. Mielipidetiedustelujen perusteella valtaosa, 70 prosenttia kansalaisista, on järjestelmään tyytyväisiä.

”Kun parlamentti hyväksyi maksukorotukset viime maaliskuussa, ei sitä juuri edes uutisoitu, vaikka maksut käytännössä tuplattiin”, kertoo Tukholman liikenneviraston osastopäällikkö Mattias Lundberg.

Tukholman maksujärjestelmä on puhdas ruuhkamaksu siinä mielessä, että aamun ja illan huipputunnin aikana maksu on melko kova, jopa 35 Ruotsin kruunua eli 3,70 euroa.

Järjestelmään on rakennettu päiväkatto, joka on nyt 105 kruunua eli 11 euroa.

Ennen järjestelmän käyttöönottoa monet epäilivät sen tehoa ruuhkien vähentäjänä ja kaikki ennusteet aliarvioivat lopulta vapaa-ajanmatkojen vähentymistä. Kokemus osoitti, että automatkat vähenivät pysyvästi viidenneksellä.

”Kaikista työmatka-autoilijoista siirtyi joukkoliikenteen käyttäjiksi vain noin neljännes. Tämä selittää vain osan hävinneistä automatkoista”, Lundberg sanoo.

Osa matkoista on kerta kaikkiaan kadonnut mysteerisesti.

Haastattelututkimusten perusteella ihmiset ovat yksinkertaisesti muuttaneet elämäntapojaan.

”Ihmiset eivät muista, miten paljon he ajoivat ennen eivätkä siten huomaa tehneensä muutoksia”, Lundberg sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat