Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikanhakijoille opetetaan karatea Helsingissä – urheiluseura joutui vihavyöryn kohteeksi

Urheiluseura Tapanilan Erä aikoo solvauksista huolimatta jatkaa yhteistyön tekemistä vastaanottokeskusten kanssa

Kaupunki
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Tapanilan Erän Maija Laaksonen (edessä) on saanut runsaasti vihapostia sen jälkeen, kun turvapaikanhakijoiden karatetunnit alkoivat.
Tapanilan Erän Maija Laaksonen (edessä) on saanut runsaasti vihapostia sen jälkeen, kun turvapaikanhakijoiden karatetunnit alkoivat. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Urheiluseura Tapanilan Erän henkilökunta on joutunut vihakampanjan kohteeksi sen vuoksi, että Tapanilan urheilukeskuksessa järjestetään karatetunteja turvapaikanhakijoille. Maahanmuuttoa vastustava joukko myös kokoontui torstai-iltana osoittamaan mieltään urheilukeskuksen pihalle.

Kommentointia on saanut osakseen erityisesti Tapanilan Erän karatejaoston varapuheenjohtaja Maija Laaksonen, joka on myös turvapaikanhakijoille liikuntamahdollisuuden tarjoavan projektin vetäjä ja miesten karateryhmän ohjaaja. Suuri osa lähinnä sähköpostitse ja sosiaalisen median kautta lähetetyistä viesteistä on ollut asiattomia, ja räikeimmät solvaukset on myös välitetty eteenpäin poliisille.

”Meidän lähtökohtamme on se, ettemme anna rasismille pikkusormeakaan. Itse olen ollut varsin vahvasti vastaanottavana osapuolena näissä vihaviesteissä, ja eihän se kivaa ole”, Laaksonen sanoo.

”Sanat satuttavat, mutta eivät ne sen enempää tee”, hän kuitenkin jatkaa.

Laaksonen kertoo tietävänsä, että hän toimii oikein. Tästäkin syystä solvaukset ja muut asiattomuudet on helpompaa jättää omaan arvoonsa.

”Itse näen asian niin, että urheiluseuran yksi tärkeä tehtävä on estää rasismia.”

Joitakin ihmisiä raivostuttaa pelkästään se, että turvapaikanhakijoille järjestetään maksutta ohjattua liikuntaa. Pulssia kohottaa entisestään opetettava laji: karate.

”Paljon olemme saaneet palautetta siitä, että miksi juuri karate. Tavoite ei ole opettaa väkivaltaa, vaan kaikkea muuta”, Laaksonen kertoo.

Laaksonen muistuttaa, että karaten perusarvoihin kuuluu toisen kunnioittaminen ja tasa-arvoinen kohtelu. Turvapaikanhakijat oppivat myös samalla suomen kieltä.

Tapanilan Erä tekee yhteistyötä vastaanottokeskustoimintaa pyörittävän Luona Oy:n kanssa. Laaksosen mukaan Luona kartoitti, mitä lajeja turvapaikanhakijat ovat harrastaneet kotimaissaan. Kärkisijan vei ylivoimaisesti jalkapallo, jota turvapaikanhakijat ovat myös päässeet pelaamaan, ja seuraavaksi esiin nousivat kamppailulajit.

Miesten karateryhmä aloitti harjoittelun viime joulukuussa. Alkuvuodesta lähtien myös naisilla ja lapsilla on ollut oma ryhmänsä. Harjoituksissa on Laaksosen mukaan käynyt 10–40 turvapaikanhakijaa.

Tapanilan Erä aikoo jatkaa yhteistyötään vastaanottokeskusten kanssa. Laaksonen kertoo, että karatekurssien rinnalle voi tulla esimerkiksi jotain sellaista liikuntaa, jota naiset ja pienet lapset voivat tehdä yhdessä.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi viime vuoden lopulla 35 000 euron valtionavustuksen Luonan vastaanottokeskuksissa järjestettävälle liikuntatoiminnalle.

Myös Tapanilan Erän liikuntapäällikkö Kirsi Kautto on saanut vihapostia. Erän väkeä on haukuttu paitsi sähköpostitse myös puhelimitse ja sosiaalisen median kautta. Pahimman mylläkän aikana Tapanilan Erän karatejaoksen Facebook-sivu piti sulkea.

Solvausten lähtöpiste sijaitsee Kauton mukaan yleensä kaukana Tapanilasta.

”Pääosa viesteistä on tullut muualta kuin Helsingin seudulta. Tällainen ryhmittymä kuin ”Rajat kiinni” on ollut aktiivisena”, Kautto toteaa.

Rajat kiinni -liike myös osoitti mieltään torstai-iltana Tapanilan urheilukeskuksella. Mielenosoituksesta oli tehty asianmukainen ilmoitus poliisille, ja kokoontuminen sujui ilman yhteenottoja.

”Siellä oli ilmeisesti 10–20 ihmistä huutelemassa ’rajat kiinni’ banderolliensa kanssa”, Kautto kuvailee.

Tapanilan Erälle on Maija Laaksosen mukaan alkanut tulla mielenosoituksen jälkeen positiivista ja kannustavaa palautetta. Hän kokee, että Tapanila on nyt yhteisönä asettunut tukemaan Erän toimintaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat