Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoon ja Vantaan virkamiehet: Korkein päivähoitomaksu harvemmille perheille

Sekä Espoossa että Vantaalla mietitään, että päivähoitomaksuja voisi muuttaa myös niin, että tulorajoja nostettaisiin.

Kaupunki
 
Heidi Piiroinen / HS
Korkein päivähoitomaksu nousee mahdollisesti 354 euroon syksyllä.
Korkein päivähoitomaksu nousee mahdollisesti 354 euroon syksyllä. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Espoossa ja Vantaalla ehdotetaan päivähoitomaksujen tulorajojen nostamista niin, että nykyistä harvempi perhe maksaisi suurinta maksua. Virastojen esiin nostama ajatus liittyy hallituksen kaavailuihin nostaa suurinta maksua 354 euroon.

Molemmissa kaupungeissa lautakuntien poliitikot käsittelevät ensi viikolla kaupungin lausuntoa lakiluonnokseen, joka nostaisi koko Suomessa varhaiskasvatuksesta perittäviä maksuja suurella osalla perheistä.

Laista päätetään myöhemmin keväällä ja alkuperäisten suunnitelmien mukaan se astuisi voimaan elokuussa.

Kunnat voivat myöhemmin päättää tyytyä myös lain rajoja pienempiin maksuihin, mutta erotus menee sitten niiden omasta kukkarosta.

Espoossa suurinta päivähoitomaksua maksaa nykyisin 35 prosenttia perheistä ja Vantaalla 21,5 prosenttia perheistä.

Virkamiesesityksessä Espoossa arvellaan, että korotus olisi näille perheille ”merkittävä”. Vantaalla todetaan, että korotus on ”korkea, mutta tarjolla olleista vaihtoehdoista paras”. Molemmissa esityksissä mietitään siksi, että laissa määritellyt tulorajat enimmäismaksuille ovat liian pienet.

Espoossa ajatellaan, että tulorajoja pitäisi muuttaa ehdotettua enemmän etenkin nelihenkisillä ja sitä suuremmilla perheillä. Näin siksi, että kun asuminenkin pääkaupunkiseudulla on kallista, suuri korotus päivähoitomaksuun heikentäisi monien perheiden toimeentuloa ja pakottaisi vähentämään muuta kulutusta.

Kummankin kaupungin virkamiehet kehuvat esityksessä sitä, että yksinhuoltajien ja pienten perheiden asema paranisi uudessa laissa. Pienituloisten nollamaksuluokka säilyy ja sisaralennukset määräytyvät aiempaa tasapuolisemmin.

Sekä Espoon että Vantaan esityksessä mietitään myös, että kahteenkymmeneen tuntiin viikossa rajattu varhaiskasvatus voisi maksaa vähemmän kuin lakiluonnoksessa esitetty 60 prosenttia kokoaikaisesta maksusta. Virkamiehet laskevat myös, että lakiin liittyviä muutoksia ei ehditä mitenkään tehdä ennen ensi elokuuta. Tarvitaan siis siirtymäaika, mutta tämäkin voi aiheuttaa lisää sotkua, kun alkusyksystä mahdollisesti liikaa tai liian vähän perittyjä maksuja joudutaan selvittämään käsityönä.

Helsingissä varhaiskasvatuslautakunta otti tällä viikolla kriittisen kannan lakiluonnokseen. Seuraavaksi kaupunginhallitukseen menevässä Helsingin kannanotossa ehdotetaan, että nykyisen ylimmän maksuluokan päälle tulisi uusi vielä korkeampi maksuluokka, johon maksujen korotukset osuisivat kipeimmin.

Laura Räty väläyttää kotihoidon tuen leikkaamista
Laura Räty väläyttää kotihoidon tuen leikkaamista
Jos hallituksen kaavailemat päivähoitomaksujen korotukset toteutuvat, Helsingin pitäisi leikata kotihoidon tukea, jotta kotiin jääminen ei olisi liian houkuttelevaa, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok). Toimittaja: Kalle Silfverberg, kuva: HSTV.
Päiväkotilasten vanhemmat kertovat, miltä hoitomaksu tuntuu
Päiväkotilasten vanhemmat kertovat, miltä hoitomaksu tuntuu
Munkkiniemeläisen päiväkoti Ruusun lasten vanhemmat kertovat, mitä mieltä he ovat päivähoitomaksuista. Toimittaja Virve Rissanen, kuvaus Janne Järvinen, leikkaus: Janne Elkki
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat