Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoon esitys: Vain hammaslääkärimaksuihin jättikorotus, terveyskeskus ei muutu ilmaiseksi

Espoo päättää alkavalla viikolla luovutaanko terveyskeskusmaksusta kokonaan vai nouseeko se rajusti.

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Espoo päättää alkavalla viikolla, nousevatko hammashoidon maksut. Kuva on helmikuun alusta Kilosta, jossa hammaslääkäri Kirsti Partanen ja hammashoitaja Sara Kahila hoitivat Arja Mäkistä.
Espoo päättää alkavalla viikolla, nousevatko hammashoidon maksut. Kuva on helmikuun alusta Kilosta, jossa hammaslääkäri Kirsti Partanen ja hammashoitaja Sara Kahila hoitivat Arja Mäkistä. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Espoossakaan ei esitetä sosiaali- ja terveydenhuollon maksuihin niin isoja korotuksia kuin maan hallitus sallisi. Toisaalta terveyskeskusmaksusta ei haluta myöskään kokonaan luopua.

Virkamiehet esittävät kolmanneksen korotusta vain suun terveydenhuoltoon, lääkärintodistuksiin ja erilaisiin sakkomaksuihin esimerkiksi perumattomasta lääkärinajasta.

Espoon sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee asiaa keskiviikon kokouksessaan. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Vantaa ja Helsinki päättivät jo omalta osaltaan, että maksuja korotetaan vain indeksin verran eli alle kaksi prosenttia.

Kunnat saisivat halutessaan korottaa maksuja indeksin lisäksi 27,5 prosenttia. Maksujen erilliskorotuksella Suomen hallitus pyrkii keräämään valtakunnallisesti 150 miljoonaa euroa lisää.

Jos Espoon päättäjät hyväksyvät esityksen, esimerkiksi hammaslääkärin vastaanotto maksaa pian runsaat 13 euroa kymmenen euron sijaan.

Sen sijaan esimerkiksi monet vanhusten ja vammaisten palvelut ja terveyskeskuksen käyntimaksu nousevat vain muutamia kymmeniä senttejä, kuten ne yleensäkin nousevat vuosittain.

Espoon sosiaali- ja terveyslautakunta pyysi tammikuussa, että Espoossa selvitettäisiin jälleen kerran, voisiko ensimmäinen terveyskeskuskäynti olla ilmainen kuten Helsingissä.

Virkamiehet eivät innostu ideasta yhtään. Esityksessä maksuista todetaan, että maksun poistaminen voisi tuoda lisää käyntejä terveyskeskuksiin ja sitä kautta joko lisätä kustannuksia tai heikentää kaupunkilaisten mahdollisuuksia saada hoitoa terveyskeskuksesta jonojen kasvaessa.

Esityksessä arvioidaan myös, että Espoossa monet erityisryhmät saavat jo nykyisin maksusta vapautuksen eikä maksun poistaminen siksi auttaisi kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Terveyskeskusmaksua eivät nykyisinkään Espoossa maksa esimerkiksi kansaneläkkeen saajat, päätoimiset opiskelijat, monet työttömien ryhmä tai varusmiehet ja siviilipalvelusmiehet. Käytössä on myös maksukatto.

Terveyskeskusmaksusta luopuminen aiheuttaisi noin kahden miljoonan euron vajeen budjettiin.

Nyt tehtävät päätökset vaikuttavat Espoossa maksuihin maaliskuun seitsemännestä päivästä alkaen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat