Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tapanilan karatejupakka sai sadat ihmiset rasismin vastaiseen mielenosoitukseen: ”Vihapuhe halataan kuoliaaksi”

Kaupunki
 
"Meillä rajat ovat auki" - Tapanilassa osoitettiin mieltä turvapaikanhakijoiden karatetuntien puolesta
"Meillä rajat ovat auki" - Tapanilassa osoitettiin mieltä turvapaikanhakijoiden karatetuntien puolesta
Useampi sata ihmistä kokoontui vastamielenilmaukseen Tapanilan erän liikuntatilojen parkkipaikalle helmikuussa. Rajat kiinni -mielenosoituksissa on vastustettu turvapaikanhakijoille suunnattuja karatetunteja. Toimittaja: Hannes Nissinen, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen.
Tästä on kyse

Karatetunteja turvapaikanhakijoille

 Tapanilan Erä on 80 vuotta toiminut helsinkiläinen urheiluseura.

 Urheiluseura tekee yhteistyötä vastaanottokeskustoimintaa pyrittävän Luonan kanssa.

 Turvapaikanhakijoille tarkoitetuilla karatetunneilla on käynyt 10–40 karateharrastajaa.

 Miesten karateryhmä aloitti harjoittelun viime joulukuussa ja alkuvuodesta lähtien myös naisilla ja lapsilla on ollut oma ryhmänsä.

Yli 300 ihmistä kokoontui sunnuntaina vastamielenosoitukseen, jossa puolustettiin Tapanilan omaa urheiluseuraa.

Syynä vastamielenosoitukseen oli vihavyöry, jota Tapanilan Erä on saanut osakseen järjestettyään turvapaikanhakijoille karatetunteja. Torstaina 10–20 ihmistä osoitti mieltään Tapanilan Erän tilojen lähistöllä, minkä lisäksi urheiluseuran henkilökunnalle tuli runsaasti vihapostia.

Tapanilalainen Inkeri Hallamaa selaili torstaiyönä asiasta käytyä Facebook-keskustelua ja päätti pikaisesti järjestää tapahtuman, jolla korostettaisiin kaupunginosan yhteisöllisyyttä. Tapahtuman nimeksi tuli Rajaton ystävyys.

”Tällaisena aikana on tärkeä rakentaa aitoa keskustelua ihmisten välillä, kun keskustelussa korostuvat ääripäät ja moni tuntuu pelkäävän paljon”, Hallamaa sanoo.

Tapanilalaisten toteuttamana tämä tarkoitti musiikkia, valtuutettujen puheenvuoroja, pullakahveja sekä makkaratarjoilua.

Rajaton ystävyys -tapahtumassa tunnelma oli kuin kyläjuhlassa pikemminkin kuin mielenosoituksessa. Tapahtuman logona toimi punainen sydän, joka oli esillä julisteissa ja maalattuna usean ihmisen poskeen.

Liisa Takala
Inkeri Hallamaa oli järjestämässä Tapanilan rasismin vastaista mielenosoitusta. Vasemmalla Emmi Huhtaniemi.
Inkeri Hallamaa oli järjestämässä Tapanilan rasismin vastaista mielenosoitusta. Vasemmalla Emmi Huhtaniemi.

Puoluepoliittisesti sitoutumattomassa tapahtumassa paikalla oli puhumassa edustajia liki kaikista Helsingin valtapuolueista: kokoomuksesta, Sdp:stä, Rkp:sta, vihreistä ja vasemmistoliitosta. Paikalla oli edustaja myös keskustasta ja Skp:stä.

”Liikuntaseurat ovat osoituksia yhteisöistä, jossa ketään ei pitäisi vierastaa”, liikuntalautakunnan Heimo Laaksonen (kok) totesi yhteispuheessaan Riku Aholan (vas) kanssa.

”Me ei olla vastustamassa mitään, vaan tuomassa iloa aikana, jolloin maailmantuska tuntuu monella olevan erittäin suuri”, järjestäjä Hallamaa selitti.

Hallamaa sanoi olevansa erittäin tyytyväinen siihen, kuinka nopeasti tapahtuma tavoitti tapanilalaiset.

”Kyläjuhla tulee keskelle arkea. Vihapuhe kaadetaan halaamalla se kuoliaaksi”, tapahtumaa niin ikään järjestämässä ollut Jenni Korkeaoja sanoi.

Korkeaojan mukaan ajatus lapsista ja nuorista kulkemassa harjoituksiin samalla, kun aikuiset huutelevat heille, ylitti tapanilalaisten sietokyvyn.

”Meillä rajat ovat auki turvapaikanhakijoille ja Rajat kiinni -mielenosoittajille, kunhan käytöstavat ovat kunnossa.”

Alun perin vihamielisyyttä herätti budolaji karaten opettaminen turvapaikanhakijoille.

Tapanilan erän johtokunnan puheenjohtaja Anne Aalto kertoi ihmettelevänsä tätä, koska harjoituksissa painottuu budolajille tyypillisesti salietiikka ja harrastekumppanin kunnioittaminen.

Harjoitukset on suunnattu naisille, miehille ja lapsille.

”Tietysti tuntuu ikävältä, että harrastetoimintaa vastaan hyökätään. Tavoitteena on kotouttaa ihmisiä ilon kautta.”

Liisa Takala
Iskulausekylttejä vanhempainyhdistyksen kahvikojulla Tapanilan mielenosoituksessa.
Iskulausekylttejä vanhempainyhdistyksen kahvikojulla Tapanilan mielenosoituksessa.

Vastamielenosoituksessa paikalla oli runsaasti lapsiperheitä. Tapanilalainen Harri Junttila sanoi tulleensa paikalle puolustamaan avointa Suomea.

Monikulttuurisuuden puolesta puhuminen koskettaa Junttilaa erityisesti, koska hänellä on nelivuotias Keniasta adoptoitu poika. Junttilan perhe käyttää aktiivisesti Tapanilan Erän palveluja.

Kahvi- ja makkaratarjoilussa tyttärensä kanssa avustanut Elina Sänkiaho oli paikalla Tapanilan ala-asteen vanhempainyhdistyksen kautta.

”Haluamme näyttää, että me tapanilalaiset emme hyväksy rasistista toimintaa. Ystävänpäivänä järjestetty ystävämielinen tapahtuma on meidän tapamme tukea seuraa ja karatejaostoa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat