Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tapanilalaiset halasivat sunnuntaina vihapuheen kuoliaaksi

Tapanilan kyläjuhlilla levitettiin iloa kahvin, seitanin ja makkaran voimin. ”Maailmantuska tuntuu monella olevan erittäin suuri”, pohti tapahtuman järjestäjä.

Kaupunki
 
"Meillä rajat ovat auki" - Tapanilassa osoitettiin mieltä turvapaikanhakijoiden karatetuntien puolesta
"Meillä rajat ovat auki" - Tapanilassa osoitettiin mieltä turvapaikanhakijoiden karatetuntien puolesta
Useampi sata ihmistä kokoontui vastamielenilmaukseen Tapanilan erän liikuntatilojen parkkipaikalle helmikuussa. Rajat kiinni -mielenosoituksissa on vastustettu turvapaikanhakijoille suunnattuja karatetunteja. Toimittaja: Hannes Nissinen, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen.

Tapanila

Yli kolmesataa tapanilalaista kokoontui sunnuntaina vastamielenosoitukseen, jossa puolustettiin kaupunginosan urheiluseura Tapanilan Erää.

Tilaisuus syntyi viime torstaisen Rajat kiinni -mielenosoituksen innoittamana. 10–20 henkeä vastusti tuolloin urheiluseuran järjestämiä turvapaikanhakijoille suunnattuja karatetunteja. Tapanilan Erän henkilöstö on myös saanut karatetuntien takia runsaasti vihapostia.

Tapanilalainen Inkeri Hallamaa selaili torstaiyönä asiasta käytyä Facebook-keskustelua ja päätti pikaisesti järjestää tapahtuman, jolla korostettaisiin kaupunginosan yhteisöllisyyttä. Tapahtuman nimeksi tuli Rajaton ystävyys.

”Tällaisena aikana on tärkeä rakentaa aitoa keskustelua ihmisten välillä, kun keskustelussa korostuvat ääripäät ja moni tuntuu pelkäävän paljon”, Hallamaa sanoo.

Tapanilassa tämä tarkoittaa musiikkia, valtuutettujen puheenvuoroja ja pullakahvi- sekä makkaratarjoilua.

Rajaton ystävyys -tapahtumassa tunnelma oli kuin kyläjuhlassa pikemminkin kuin mielenosoituksessa. Tapahtuman logona toimi punainen sydän, joka oli esillä julisteissa ja maalattuna usean ihmisen poskeen.

Puoluepoliittisesti sitoutumattomassa tapahtumassa paikalla oli puhumassa edustajia kokoomuksesta, Sdp:stä, Rkp:stä, vihreistä ja vasemmistoliitosta.

”Liikuntaseurat ovat osoituksia yhteisöistä, jossa ketään ei pitäisi vierastaa”, liikuntalautakunnan Heimo Laaksonen (kok) totesi yhteispuheessaan Riku Aholan (vas) kanssa.

”Me ei olla vastustamassa mitään, vaan tuomassa iloa aikana, jolloin maailmantuska tuntuu monella olevan erittäin suuri”, järjestäjä Hallamaa sanoo.

Hallamaa kertoo olevansa erittäin tyytyväinen siihen, kuinka nopeasti tapahtuma tavoitti tapanilalaiset.

”Kyläjuhla tulee keskelle arkea. Vihapuhe kaadetaan halaamalla se kuoliaaksi”, sanoo tapahtuman järjestäjiin kuuluva Jenni Korkeaoja.

Korkeaojan mukaan ajatus lapsista ja nuorista kulkemassa harjoituksiin huutelevien aikuisten ohi ylitti tapanilalaisten sietokyvyn.

”Meillä rajat ovat auki turvapaikanhakijoille ja Rajat kiinni -mielenosoittajille, kunhan käytöstavat ovat kunnossa.”

Alun perin vihamielisyyttä herätti budolaji karaten opettaminen turvapaikanhakijoille.

Tapanilan Erän johtokunnan puheenjohtaja Anne Aalto kertoo ihmettelevänsä tätä, koska harjoituksissa painottuu budolajille tyypillisesti salietiikan ja harrastekumppanin kunnioittamisen harjoittelu.

Harjoitukset on suunnattu naisille, miehille ja lapsille.

”Tietysti tuntuu ikävältä, että harrastetoimintaa vastaan hyökätään. Tavoitteena on kotouttaa ihmisiä ilon kautta.”

Vastamielenosoituksessa paikalla oli runsaasti lapsiperheitä. Tapanilalainen Harri Junttila kertoo tulleensa paikalle puolustamaan avointa Suomea.

Monikulttuurisuuden puolesta puhuminen koskettaa Junttilaa erityisesti, koska hänellä on nelivuotias Keniasta adoptoitu poika. Junttilan perhe käyttää aktiivisesti Tapanilan Erän palveluja.

Kahvi- ja seitan- sekä perinteisestä makkaratarjoilussa tyttärensä kanssa avustava Elina Sänkiaho oli paikalla Tapanilan ala-asteen vanhempainyhdistyksen kautta.

”Haluamme näyttää, että me tapanilalaiset emme hyväksy rasistista toimintaa. Ystävänpäivänä järjestetty ystävämielinen tapahtuma on meidän tapamme tukea seuraa ja karatejaostoa.”

Tapanilalaiset kertovat kyläjuhlan taustoista. HS.fi/hstv
Liisa Takala
Inkeri Hallamaa oli järjestämässä Tapanilan rasismin vastaista mielenosoitusta. Vasemmalla Emmi Huhtaniemi.
Inkeri Hallamaa oli järjestämässä Tapanilan rasismin vastaista mielenosoitusta. Vasemmalla Emmi Huhtaniemi.
Liisa Takala
Iskulausekylttejä vanhempainyhdistyksen kahvikojulla Tapanilan mielenosoituksessa.
Iskulausekylttejä vanhempainyhdistyksen kahvikojulla Tapanilan mielenosoituksessa.
Liisa Takala
Vastamielenosoitus Rajatonystävyys puolusti turvapaikanhakijoille karatetunteja järjestänyttä urheiluseuraa Tapanilan Erää.
Vastamielenosoitus Rajatonystävyys puolusti turvapaikanhakijoille karatetunteja järjestänyttä urheiluseuraa Tapanilan Erää.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat