Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo päättää tänään päivähoito-oikeuden rajaamisesta – äänestyksestä on tulossa tiukka

Muutaman rivivaltuutetun ääni voi muuttaa äänestyksen lopputuloksen

Kaupunki
 
Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Kuva: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Fakta

Näin subjektiivinen päivähoito-oikeus on muuttunut

 Kaikilla Suomen lapsilla on oikeus 20 tuntiin varhaiskasvatusta viikossa. Osa kunnista on päättänyt, että kaikki lapset voivat olla kokopäiväisesti hoidossa edelleen.

 Niissä kunnissa, joissa hallituksen määräämät otetaan käyttöön, yli 20 tunnin varhaiskasvatukseen oikeuttaa vanhempien kokoaikainen työ, opiskelu tai yrittäjyys mutta myös esimerkiksi lapsen tarvitsema erityinen tuki tai koko perheen hyvinvointiin liittyvät syyt kuten erilaiset sairaudet.

 Jos perheen olosuhteet muuttuvat, lapsen päiväkodin pitäisi pysyä samana. Jos vanhempi jää työttömäksi, lapsi saa jatkaa päiväkodissa tuttuun tapaan kaksi kuukautta. Sen sijaa vanhempainvapaa leikkaa aikaa lyhyemmäksi saman tien.

 Varhaiskasvatusta on tarjottava sekä osapäiväisenä että osaviikkoisena, siis esimerkiksi neljä tuntia joka päivä tai kolmena päivänä viikossa. Vanhemmat päättävät, kumpaa he näistä tarvitsevat. Molempia vaihtoehtoja ei kuitenkaan tarvitse olla kaikissa päiväkodeissa.

Espoossa taistellaan tänään päivähoito-oikeuden mahdollisesta rajaamisesta. Luvassa on tiukka äänestys, jossa mahdollisesti usean puolueen rivit rakoilevat. Kaupunginhallituksen esityksen kaatuminen voi olla kiinni vain muutaman rivivaltuutetun mielipiteestä.

Eniten kysymyksen kanssa on kipuillut kokoomus, joka hakee mahdollista ryhmäpäätöstä asiaan vielä tänään maanantaina. Kaupunginvaltuutettu Pia Kauma (kok) teki viime viikolla viimeisen kompromissiehdotuksen, jotta saisi kaikki ryhmänsä jäsenet oikeuden rajaamisen taakse.

Kauman esitys on lievempi kuin hallituksen, sillä siinä puolipäiväaikaisessa hoidossa oleville lapsille jäisi oikeus 25 tunnin hoitoon viikossa. Lisäksi kaupunki tekisi myönnytyksiä määräaikaisissa työsuhteissa tai esimerkiksi freelancerina työskentelevien vanhempien kohdalla.

Kolme kokoomuslaista kaupunginvaltuutettua ilmoitti heti olevansa rajaamisesta eri mieltä. Kai Lintunen, Ville Lehtola sekä Kristiina Mustakallio ilmoittivat, etteivät he aio kannattaa oikeuden rajaamista.

Kokoomus on etsinyt sielunkumppaneita ajatuksilleen perussuomalaisten, keskustan sekä kristillisdemokraattien riveistä. Perussuomalaisissa on sekä hyvin tiukkojen rajauksien kannattajia että niitä, joiden mielestä oikeutta ei pitäisi rajata lainkaan.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden säilyttämistä ovat kannattaneet vihreät, Sdp sekä vasemmistoliitto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat