Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen syvimmän reiän poraaminen alkaa Espoossa – seitsemän kilometriä maan sisään

Kaupunki
 
Mika Ranta / HS
Heinäkuussa St1 porasi alueella parin kilometrin syvyisen luotausreiän.
Heinäkuussa St1 porasi alueella parin kilometrin syvyisen luotausreiän. Kuva: Mika Ranta / HS

Espoon maankamaraan kairataan Suomen syvimmät reiät. Jopa seitsemän kilometrin syvyyteen ulottuvat reiät ovat olennainen osa energiayhtiö St1:n geotermista lämpölaitosta, joka tulee olemaan pilottihanke.

Hanke sai viimeisen varmistuksensa, kun St1 ilmoitti maanantaina tehneensä investointipäätöksen lämpölaitoksen rakentamisesta Espoon Otaniemeen.

Lämpökaivojen porauksen on St1:n mukaan määrä alkaa maalis–huhtikuun vaihteessa. Jo aiemmin St1 on porannut alueella parin kilometrin syvyisen luotausreiän.

Porausurakan arvioidaan kestävän noin kuusi kuukautta, ja lämpölaitoksen pitäisi valmistua vuonna 2017.

Fortum ostaa laitoksen tuottaman lämpöenergian Espoon kaukolämpöverkkoon. Sillä pystyy St1:n arvion mukaan kattamaan noin kymmenen prosenttia kaukolämmön tarpeesta Espoon alueella.

Pilottilaitos on yksi Suomen energia-alan merkittävimmistä tutkimus- ja tuotekehitysinvestoinneista. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä on iloissaan St1:n päätöksestä rakentaa geoterminen lämpölaitos Otaniemeen.

”Tämä tukee erinomaisella tavalla tavoitettamme ilmastonmuutoksen torjunnassa,” Mäkelä sanoo.

Pääosin fossiiliseen energiaan perustuva kaukolämpö on yleisin lämmitysmuoto Suomessa. Otaniemen laitos tulee hyödyntämään maan sisällä olevaa lämpöä, joten energialähde on päästötön ja uusiutuva.

Pääkaupunkiseudun yhteinen pitkän tähtäimen tavoite on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä. Välitavoitteena on viidenneksen päästövähennys vuoteen 2020 mennessä.

Maansisäistä geotermistä lämpöä synnyttää radioaktiivisten aineiden hajoaminen. Maalämpö puolestaan on auringon säteilyssä maaperään siirtyvää lämpöä.

Valmis voimala toimii siten, että yhdestä reiästä vesi kulkee aina seitsemän kilometrin syvyyteen. Siellä geoterminen lämpö kuumentaa veden, joka nousee toista reikää myöten ylös. Vettä kierrätetään pumppaamalla.

Maan uumenista saatavaa lämpöä pystyy hyödyntämään nykyisessä kaukolämpöverkossa.

Maailmalla toimii jo geotermisen lämmön voimaloita, ja sen avulla pystyy myös tuottamaan sähköä. Erityisesti tuliperäisessä Islannissa geotermisen energian merkitys on suuri.

Ennen geotermistä lämpövoimalaa pidettiin Suomeen sopimattomana, koska Suomessa lämpimät kerrokset ovat niin syvällä.

Otaniemen halkaisijaltaan noin 20-senttisistä rei’istä tulee heittämällä Suomen syvimmät lajissaan. Vielä toistaiseksi ennätystä pitää hallussaan Outokummussa sijaitseva tutkimusreikä, jonka syvyys on 2 516 metriä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat