Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksi ääni ratkaisi: Espoo ei rajaa päivähoito-oikeutta

Espoon kaupunginvaltuustossa käytettiin tiukkoja äänenpainoja poliitikot jakavassa kysymyksessä

Kaupunki
 
Aleksi Tuomola / Lehtikuva
Kuntien on mahdollista hallituksen esityksen mukaisesti rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta osa-aikaiseksi niiden perheiden osalta, joissa toinen vanhemmista on kotona nuoremman lapsen kanssa tai työttömänä. Kuva Tuomarilan päiväkodista Espoossa.
Kuntien on mahdollista hallituksen esityksen mukaisesti rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta osa-aikaiseksi niiden perheiden osalta, joissa toinen vanhemmista on kotona nuoremman lapsen kanssa tai työttömänä. Kuva Tuomarilan päiväkodista Espoossa. Kuva: Aleksi Tuomola / Lehtikuva

Espoo. Espoo päätti olla rajaamatta subjektiivista päivähoito-oikeutta. Äänestys oli ennätyksellisen tiukka, vain yhden kaupunginvaltuutetun ääni olisi voinut kääntää lopputuloksen toiseksi. Päätös syntyi äänin 37–38. Rajaamista kannattivat valtaosa kokoomuksesta ja perussuomalaisista. Rajaamista vastustivat vihreät, Sdp, vasemmistoliitto sekä Rkp.

Kuntien on mahdollista hallituksen esityksen mukaisesti rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta osa-aikaiseksi niiden perheiden osalta, joissa toinen vanhemmista on kotona nuoremman lapsen kanssa tai työttömänä.

Valtuustosalissa käytiin kovaa keskustelua puolesta ja vastaan.

Rajausta on ajanut kiivaasti kokoomuksen ryhmän puheenjohtaja Pia Kauma. ”Tämä laki on johtanut siihen, että päivähoidosta on tullut ainoa hyväksyttävä hoitomuoto”, Kauma sanoi.

”Nyt taloustilanne on kuitenkin muuttunut ja kaikkia subjektiivisia oikeuksia on tarkasteltava niin, että mikä lopulta on tärkeää. Jos emme tee tätä, nämä asiat ovat edessämme myöhemmin joka tapauksessa.”

Kauma teki oman ehdotuksensa oikeuden rajaamisesta, joka oli hallituksen esitystä kevyempi. Kauman ehdotuksen mukaan puolipäivähoito olisi 25 tuntia viikossa ja pätkätöitä tekevät saisivat itse vaikuttaa oman lastensa päivähoitoon tietyin ehdoin.

Moni puolusti oikeuden säilyttämistä vetoamalla lasten oikeuteen saada varhaiskasvatusta. ”Varhaiskasvatus on yksi parhaimpia keinoja edistää tasa-arvoista yhteiskuntaa”, muistutti vihreiden ryhmän puheenjohtaja Inka Hopsu.

”Kuulun siihen ikäryhmään, jonka varhaiskasvatuksesta vastasi talkkari enkä katso, että olen tässä jäänyt jostain paitsi”, sanoi kaupunginvaltuutettu Antero Laukkanen (kd).

Perussuomalaisten ryhmässä oli illan jyrkimmät mielipide-erot. Ryhmän puheenjohtaja Seppo Huhta ilmoitti kannattavansa päivähoito-oikeuden säilyttämistä ennallaan, kun taas Veera Ruoho (ps) teki oman ehdotuksensa, joka oli Kauman ehdotusta jyrkempi ja olisi rajannut päivähoitoon oikeuttavien määrää yhtä karskilla kädellä kuin hallituksen ehdotus.

”Omakin lapseni on päiväkodissa. Enemmän siellä ollaan huolissaan siitä, että lapsi on pitkiä päiviä siellä, tuodaan aamulla aikaisin ja haetaan vasta viideltä”, Ruoho sanoi.

”Eniten ihmiset katuvat sitä, että ovat viettäneet liian vähän aikaa lapsensa kanssa.”

”Subjektiviinen päivähoito-oikeus ei pakota ketään, se antaa valinnanvapauden”, sanoi Christina Gestrin (r). ”Pelkään, että oikeuden rajaaminen johtaisi laadun romahtamiseen.”

Valtuustossa oli monenlaisia näkemyksiä siitä, kuinka paljon Espoo lopulta säästäisi, jos päivähoito-oikeutta olisi rajattu. Arviot vaihtelivat 1,5–5 miljoonan euron välillä vuositasolla.

”Taloudellisesti tällä ei ole Espoolle minkäänlaista merkitystä”, Veikko Simpanen (sd) sanoi.

”Olen kysynyt mistä nämä säästöt tulevat, mutta en ole saanut siihen vastausta”, Kurt Byman (ps/sit).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat