Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoon uusi harjoitusjäähalli menetti halvan valtion tontin

Perkkaan hallia oli suunniteltu edulliselle valtion tontille. Korkein oikeus ei anna kaupungille lupaa tontin lunastamiseen.

Kaupunki
 
Kari Pullinen
Espoon nuorilla on nyt pulaa jääkentistä. Perkkaan hallin on määrä korvata joulukuussa suljettu Matinkylän harjoitusjäähalli.
Espoon nuorilla on nyt pulaa jääkentistä. Perkkaan hallin on määrä korvata joulukuussa suljettu Matinkylän harjoitusjäähalli. Kuva: Kari Pullinen

Espoolaiset jääkiekkoilijat, taitoluistelijat ja muita urheilulajeja harrastavat nuoret joutuvat odottamaan uutta harjoitushallia.

Espoon kaupunki ja Espoon kiekkoilun tuki puuhasivat 15,5 miljoonaa euroa maksavaa hallia Perkkaalle, mutta hankkeen torppasi korkeimman oikeuden (KKO) tuore päätös.

Artikkeliin liittyvät

Sen mukaan Espoon kaupungille ei myönnetä lupaa lunastaa valtion kiinteistöyhtiö Senaattikiinteistöjen omistamaa tonttia Fortumin voimalaitoksen lähistöltä.

Tontti, jota kaupunki havitteli, oli vuonna 1982 merkitty asemakaavassa Y-tontiksi eli se oli osoitettu yleisen rakennuksen kortteliksi.

Koska kaavasta ei käynyt ilmi, että se olisi tarkoitettu kaupungin omalle laitokselle tai tarpeisiin, KKO katsoi, ettei lunastuslupaa tarvitse myöntää.

Senaattikiinteistöt ei halunnut myydä tonttia halvalla kaupungille, ja tonttikaupasta syntyi pari vuotta kestänyt kiista.

”Siinä oli kyse useiden miljoonien eurojen näkemyserosta”, sanoo maankäyttöpäällikkö Jussi Eerolainen Espoon kaupungilta.

KO:n päätös yllätti Eerolaisen, sillä lunastustoimikunta ja maaoikeus olivat aiemmin asettuneet Espoon kannalle omissa ratkaisuissaan.

Lisäksi Espoon kaupunki oli päättänyt tukea rakennushanketta takaamalla tukiyhdistyksen 15,5 miljoonan lainat. Rahalla oli tarkoitus rakentaa kolme rataa ja kolme kaukaloa, sekä sisäliikunta- ja huoltotiloja.

Oikeuden päätös oli iso pettymys Espoon kiekkoilun tuki ry:lle. ”Olen turhautunut, kun valtio kehottaa lapsia ja nuoria liikkumaan, mutta sen liikelaitos Senaattikiinteistöt toimii bisnes-periaatteella”, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Pertti Järvenpää.

Tukiyhdistys haki opetus- ja kulttuuriministeriöltä valtion avustusta vuonna 2013. ”Sellaista ei voitu myöntää, koska hankeella ei ollut tonttia”, Järvenpää kertoo.

Järvenpään mukaan valtion ”toinen käsi tekee toista ja toinen toista”.

Tukiyhdistyksen toiminnanjohtaja Jari Nybergiä harmittaa, että hankkeen suunnitteluun on käytetty 100 000 euroa.

”Hallia tarvitaan kipeästi, sillä Laaksolahden ja Espoonlahden hallit ovat pian tiensä päässä.”

Tukiyhdistys ryhtyy Järvenpään mukaan hakemaan korvaavaa paikkaa.

”Yksi mahdollinen paikka on Matinkylän urheilupuisto, josta jouduttiin joulukuussa sulkemaan halli sisäilmaongelmien vuoksi”, Järvenpää kertoo.

Aalto-yliopiston professori Ari Ekroos tuntee tapauksen ja pitää KKO:n ratkaisua oikeana.

”Espoon kaupungin olisi pitänyt muuttaa ensin asemakaava ja osoittaa tontti urheilutarkoitukseen ja vasta sitten ruveta neuvottelemaan Senaattikiinteistöjen kanssa”, professori sanoo.

Ekroos korostaa, että Espoolla on kaavoitusmonopoli. ”Kaupunki voi ryhtyä muuttamaan vanhaa asemakaavaa, mutta onhan se pitkä tie.”

Hänen mukaansa pitäisi harkita, ovatko tällaisia tapauksia säätelevät lait enää tätä päivää.

”Kunnat ja yksityiset tekevät yhteistyötä, eikä enää voi erottaa, mikä on kunnan toimintaa ja mikä yksityistä. Olisi ehkä aihettaa uudistaa lakia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat