Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puukotuksesta epäilty kuoli poliisin luoteihin Tuusulassa tiistaiyönä – Poliisin voimankäyttöön kuollut 2000-luvulla kuusi ihmistä

Tuusulalainen, pahoinpitelystä epäilty mies kuoli tiistaina aamuyöllä poliisin ammuttua häntä kiinniottotilanteessa.

Kaupunki
 
Fakta

Poliisin voimankäytön seurauksena 2000-luvulla kuolleet

 2000, Merikarvia, ampuminen. Sekava mies karkasi ambulanssikyydistä ja uhkasi poliisia vesurilla. KKO totesi yhden poliisin syyllistyneen kuolemantuottamukseen ja hätävarjelun liioitteluna tehtyyn pahoinpitelyyn.

 2009, Humppila, ampuminen. Piiritystilanteessa poliisi ampui aseistautuneen miehen, joka oli uhannut surmata asunnossa olleen ihmisen.

 2010, Pudasjärvi, vahingonlaukaus. Poliisivankilan vartija kuoli poliisin laukaistua virka-aseensa vahingossa.

 2012, Vantaa, etälamauttimen käyttö. Poliisi taltutti putkassa riehuneen miehen käyttämällä häntä kohtaa etälamautinta kahdeksan kertaa. Sähköiskujen vaikutus kuolemaan jäi epäselväksi.

 2015, Oulu, ampuminen. Poliisi ampui kimppuunsa kirveellä hyökänneen miehen asuntoon tehdyn rynnäkön yhteydessä

  2016, Tuusula, ampuminen. Poliisi ampui Tuusulan Riihikalliossa miehen kiinniottotilanteessa .

.

Poliisi ampui Tuusulan Riihikalliossa miehen kiinniottotilanteessa tiistaina aamuyöllä.

Itä-Uudenmaan poliisi lähti hieman ennen kello puolta neljää Tuusulan Riihikallioon, josta oli tullut tieto tappelusta ja puukotuksesta.

Paikalla kerrostalon rappukäytävässä poliisi tapasi pahoin loukkaantuneen miehen. Poliisi otaksui hänen pahoinpitelijänsä olevan samassa talossa omassa asunnossaan.

Rikoksesta epäiltyä miestä kiinni ottaessaan poliisi käytti ampuma-asetta. Vuonna 1980 syntynyt mies kuoli tapahtumapaikalla saamiinsa vammoihin.

Tapauksen tutkinnanjohtajana toimii Helsingin kihlakunnansyyttäjä Heikki Wendorf. Hänen mukaansa tutkinta on vasta alkumetreillä, eikä esimerkiksi asianosaisten kuulemisia ollut tehty vielä tiistaina iltapäivällä.

Tästä syystä Wendorf kommentoi tutkintaa vielä niukasti. Hänen mukaansa selvityksen alla on muun muassa se, ampuiko poliisin luotiin kuollut mies ensin kohti poliisia.

”Asia on tullut esille. Selvitämme nyt, onko näin tapahtunut vai ei, ja mikä on ollut tilanne yksityisasunnossa”, Wendorf kertoo.

Wendorfin mukaan on mahdollista, että tilanteessa ei välttämättä ollut yhtään silminnäkijän roolissa ollutta henkilöä.

Asunto oli vielä tiistaina iltapäivällä eristettynä, ja tekninen tutkinta jatkui. Kuulustelut pyritään Wendorfin mukaan tekemään mahdollisimman pian.

Wendorf ei kommentoi sitä, loukkaantuiko ampuma-asetta käyttänyt poliisi tilanteessa.

Ennen Tuusulan tapausta Suomessa on 2000-luvulla kuollut poliisin voimankäytön seurauksena viisi ihmistä, ilmenee HS:n viime keväänä keräämistä tiedoista. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vastaavana aikana poliisin voimankäyttöön kuoli 5 600 ihmistä.

Poliisin tilastopalvelun tuoreimpien tietojen mukaan poliisi käytti ampuma-asetta viime vuonna 24 kertaa. Määrä on lähes sama kuin vuonna 2010 (22), mutta suurempi kuin vuosina 2011 (18 kertaa), 2012 (14), 2013 (14) ja 2014 (11).

Poliisi uhkasi ampuma-aseen käytöllä viime vuonna 47 kertaa. Uhkauksien määrä on lisääntynyt kuuden viimeksi kuluneen vuoden aikana. Tapauksia kirjattiin 35 vuonna 2010 , 21 vuonna 2011, 41 vuonna 2012, 25 vuonna 2013 ja 31 vuonna 2014.

Vuonna 1995 säädetyn poliisilain mukaan ”ampuma-asetta voidaan käyttää vain silloin, kun lievempää keinoa tilanteen hoitamiseksi ei ole käytettävissä ja kyseessä on välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttäminen.”

Oikaisu: Otsikossa kerrottiin virheellisesti, että poliisin voimankäyttöön on kuollut 2000-luvulla viisi ihmistä. Tuusulan tapaus on kuudes.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat