Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaisaloite epäonnistui: Uskontoja ja elämän­katsomus­tietoa korvaavaa yhtä ainetta ei tule

Nimiä ei kertynyt tarpeeksi uutta oppiainetta kannattamaan.

Kaupunki
 
Akseli Valmunen / HS
Helsinkiläisopettajat Ritva Hujanen (vas.) ja Eeva Suhonen olivat mukana ajamassa kansalaisaloitetta.
Helsinkiläisopettajat Ritva Hujanen (vas.) ja Eeva Suhonen olivat mukana ajamassa kansalaisaloitetta. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Koulujen yhteistä katsomusainetta korvaamaan elämänkatsomustiedon ja uskontojen opetusta kokonaan ei tule, ainakaan vielä. Peruskouluihin katsomusainetta tavoitelleeseen kansalaisaloitteeseen ei kertynyt tarpeeksi nimiä. Aloitteen allekirjoitti lopulta reilut 13 000 ihmistä, kun eduskuntaan päästäkseen aloite olisi tarvinnut 50 000 kannattajaa.

Aloitteen tekijät aikovat jatkaa jollain toisella tavalla, koska he uskovat, että lakia pitäisi muuttaa.

”Tarvitsemme enemmän ymmärrystä eri uskonnoista ja katsomuksista kuin koskaan. Tätä ei palvele se, että oppilaat lokeroidaan eri ryhmiin uskontokunnan jäsenyyden perusteella”, kommentoi kansalaisaloitteen vireillepanija Anu Aarnio tiedotteessa.

HS esitteli viime vuonna helsinkiläisopettajat, joiden keskusteluista opettajanhuoneessa aloite lähti.

Osittain uskonnonopetusta ja elämänkatsomustiedettä yhdistellään jo nykyisin. Monissa muissakin kunnissa on otettu käyttöön Helsingin Kulosaaren yhteiskoulun malli, jossa yläluokkien oppilaat suorittavat osan katsomusaineiden tunneista samassa porukassa.

Ensi syksynä käyttöön otettavat uudet opetussuunnitelmat myös tuovat oppiaineita aiempaa lähemmäs toisiaan. Esimerkiksi Espoossa on jo linjattu, että eri uskontokuntiin kuuluvat oppilaat voivat toimia joustavasti yhdessä silloin, kun käsitellään kaikille yhteisiä asioita. Tämä ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin oppiaineiden yhdistäminen kokonaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat