Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VR:n hinta-ale synnytti erikoisen tilanteen: kaukojuna on joskus lähijunaa halvempi

HSL:n seutulippu Tikkurilasta Helsinkiin maksaa erikseen ostettavana kertalippuna 5,50 euroa. VR:n kaukoliikenteen Intercity-junassa peruslipun etapille saa nyt vain 3 eurolla.

Kaupunki
 
VR kertoi kotimaan kaukoliikenteen alennuksista
VR kertoi kotimaan kaukoliikenteen alennuksista
VR kertoi tiistaina, että junalippujen hinnat laskevat keskimäärin neljänneksellä. Alennukset riippuvat kuitenkin reitistä, eniten hinnat laskevat hiljaisimmilla vuoroilla. Toimittaja: Lasse Kerkelä HS, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu HS.

Junamatkustaja voi nyt säästää selvää rahaa nousemalla Helsingin seudulla lähijunan sijaan kaukojunaan. Hyöty näyttää koskevan junamatkoja Tikkurila–Helsinki- sekä Kirkkonummi–Helsinki-väleillä tilanteissa, joissa aikuinen matkustaja ostaa matkaa varten kertalipun.

Tikkurila ja Kirkkonummi kuuluvat HSL-alueeseen. HSL:n seutulippu Tikkurilasta Helsinkiin maksaa erikseen ostettavana kertalippuna 5,50 euroa. Jos matkan maksaa matkakortille ladatulla arvolla, hinta on 4,04 euroa.

VR:n verkkokaupassa kaukoliikenteen peruslippu etapille maksaa kuitenkin vain 3 euroa. Matka Intercityllä tai Pendolinolla voi siis olla lähijunaa lähes puolet halvempi.

HSL:n seutulippu Kirkkonummelta Helsinkiin maksaa puolestaan 8 euroa ja matkakortille ladatulla arvolla maksettaessa 6,09 euroa. VR:ltä saa peruslipun kaukojunaan 5 eurolla.

Erikoinen hinta-asetelma syntyi tiistaina, kun VR alensi kaukoliikenteen hintojaan. Uusi tilanne aiheuttaa hämmennystä sekä VR:ssä että HSL:ssä.

VR:n viestintäasiantuntija Kaisa Enkkilä sanoo, ettei junayhtiö halua lähteä hintakilpailuun HSL:n kanssa ja VR:ssä selvitetään nyt uusien hintojen vaikutuksia.

”Meillä on 44 000 reittiväliä, joten emme ole voineet jokaista yksittäistä reittiä katsoa. Mutta tarkoituksena on, että joukkoliikenteen hinnoittelu on johdonmukaista”, Enkkilä sanoo.

HSL:n viestintäjohtaja Mari Flink puolestaan huomauttaa, etteivät VR:n ja HSL:n liput ole suoraan vertailukelpoisia.

”VR myy matkaa yhdestä pisteestä toiseen. HSL myy käyttöoikeutta koko järjestelmään, eli asiakas voi matkustaa koko alueella ja eri välineillä samalla lipulla.”

Kertalippuja ostaa verrattain harva HSL:n asiakas. Vuonna 2015 tehdyistä matkoista kertalipulla tehtiin 6 prosenttia ja arvolipulla 16 prosenttia. Kausilipulla matkoista tehtiin kolme neljästä.

”Heille, jotka matkustavat säännöllisesti, edullisin ja fiksuin tapa liikkua on kausilipulla”, Flink sanoo. Lähijunat myös liikennöivät kaukojunia useammin.

Missä vaiheessa kausikortti olisi VR:n tarjouslippuja halvempi vaihtoehto?

Helsinki–Tikkurila-välillä kulkevalle, henkilökohtaista matkakorttia käyttävälle aikuiselle 30 päivän kausilippu maksaa 102,40 euroa. Yksinkertaistaen kausikortti tulisi nyt siis kolmen euron kaukojunamatkoja halvemmaksi siinä vaiheessa, kun seutumatkoja tekee junalla kuukaudessa yli 34.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat