Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiajätepöntöt pian historiaan – kiinteistöiltä aletaan kerätä erikseen muovipakkauksia Helsingin seudulla

Kaupunki
 
Laura Mendelin / HS
Ahkeran kierrättäjän Soila Metsalon taloyhtiössä oli viime kesänä vain seka-, bio- ja jätepaperinkeräys. Moniin taloyhtiöihin tulee myös muovinkeräysastia, kun HSY aloittaa kokeilunsa toukokuussa.
Ahkeran kierrättäjän Soila Metsalon taloyhtiössä oli viime kesänä vain seka-, bio- ja jätepaperinkeräys. Moniin taloyhtiöihin tulee myös muovinkeräysastia, kun HSY aloittaa kokeilunsa toukokuussa. Kuva: Laura Mendelin / HS

Pääkaupunkiseudun isoimmat kiinteistöt saavat keväällä omat jäteastiansa muovipakkauksille, kuten tyhjille jogurttipurkeille ja shampoopulloille.

Kyse on Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) kokeilusta, joka liittyy vuodenvaihteessa julkisten paikkojen ekopisteillä alkaneeseen muovinkeräykseen. Muovinkeräyspisteitä on kuitenkin pääkaupunkiseudulla toistaiseksi vain noin 40.

Julkisten paikkojen muovinkeräyksen järjestää Suomen pakkauskierrätys Rinki -yhtiö, joka puolestaan muodostuu yrityksistä, jotka pakkaavat tuotteita Suomessa tai tuovat muoviin pakattuja tuotteita maahan. Laki on määritellyt vähimmäismäärän muoville, jonka keräys tuottajien pitää järjestää.

Vain 40 keräyspisteen verkosto on erittäin pieni. Esimerkiksi kartonkia kerätään pääkaupunkiseudulla jokaisessa yli kymmenen huoneiston kiinteistössä ja 130 keräyspisteessä.

HSY:n kokeilu tulee siis tekemään muovipakkausten kierrättämisestä selvästi nykyistä helpompaa.

”Asukkaalle se on paljon helpompi vaihtoehto. Ei tarvitse pakata pakkauksia autoon ja ajella mihinkään”, kertoo käyttöpäällikkö Juha Talvio HSY:stä.

Toukokuussa alkavaan keräyskokeiluun voivat osallistua ne kiinteistöt pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella, joilla on tällä hetkellä HSY:n energiajätteen keräys. Tällaisia kiinteistöjä on Talvion mukaan pääkaupunkiseudulla noin 3 500.

Energiajätteen – siis esimerkiksi monien muovituotteiden, styroksin, tekstiilien sekä cd- ja dvd-levyjen – erillinen kerääminen on menettänyt merkityksensä pääkaupunkiseudulla, sillä energiajäte päätyy lopulta samaan laariin sekajätteen kanssa eli poltettavaksi Vantaan jätevoimalaan. Vielä pari vuotta sitten energiajäte kuljetettiin poltettavaksi Lahteen, mutta Vantaan voimala otettiin käyttöön keväällä 2014.

HSY ei ole halunnut katkaista energiajätteen sinällään turhaa erillistä keräämistä muun muassa siksi, että taloyhtiöiden pihoilta olisi pitänyt kerätä pois yli 5 000 jätepönttöä, joista suurta osaa tarvitaan pian taas muovipakkausten keräämiseen. Energiajätteen keräys päättyy huhtikuun lopussa, eli silloin kun muovipakkausten kerääminen alkaa.

”Energiajätettä kerättiin 6–7 vuotta, ja se tiedettiin välivaiheeksi”, Talvio toteaa.

Kokeilun piiriin kuuluvat kiinteistöt saavat HSY:ltä kirjeen vielä helmikuun aikana. Sen jälkeen HSY vaihtaa kokeiluun osallistuvien asuinkiinteistöjen energiajäteastioihin uudet tarrat, joissa kerrotaan, mitä muovipakkausten keräysastiaan saa laittaa.

Kerättyjen muovipakkausten hyödyntämisestä vastaa Suomen Uusiomuovi Oy, joka Rinki-yhtiön tavoin edustaa yrityksiä, jotka pakkaavat tuotteita muoviin tai tuovat muovipakkauksia Suomeen. Kierrätysmuovi käytetään uusien pakkausten raaka-aineena.

Mikäli kiinteistö ei halua muovipakkausten keräystä, vaihtaa HSY energiajäteastiat sekajätepöntöiksi.

Kokeilun on määrä kestää syksyyn 2017 asti. Keräysverkosto voi Talvion mukaan laajentua jätehuoltomääräyksen avulla, mikäli pakkausten kerääminen osoittautuu menestykseksi. Muovipakkauksille ei siis toistaiseksi ole jätehuoltomääräystä toisin kuin esimerkiksi kartongille, jolle pitää olla HSY-alueella oma keräysastiansa kaikissa kiinteistöissä, joissa on vähintään 10 huoneistoa.

Muovipakkausten keräykseen saa laittaa:

– Elintarvikkeiden tyhjät muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset.

– Pesuaine-, sampoo- ja saippuapakkaukset.

– Muovipullot, -kanisterit ja -purkit – mieluiten litistettyinä.

– Muovikassit, -pussit ja -kääreet.

Muovipakkausten keräykseen ei saa laittaa:

– Muita muoviesineet, kuten lelut.

– Muu materiaalit, kuten lahjapaperi.

– PVC-pakkaukset, jotka tunnistaa merkinnästä 03.

– Vaarallisten aineiden jäämiä, kuten maalia tai öljyä sisältävät purkit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat