Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hakkaamista ja palkatonta työtä – syyttäjä hakee rangaistuksia neljälle törkeästä ihmiskaupasta Vantaalla

Neljän intialaismiehen epäillään houkutelleen sukulaisen Suomeen katteettomilla lupauksilla

Kaupunki
 

Suomen oloissa poikkeuksellinen oikeudenkäynti törkeästä ihmiskaupasta alkoi Vantaan käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Syytteessä on neljä intialaismiestä, joiden epäillään houkutelleen sukulaismiehen Intiasta katteettomilla lupauksilla pakkotyöhön itävantaalaiseen ravintolaan.

Kihlakunnansyyttäjä Mikko Sipilä hakee heille rangaistuksia törkeän ihmiskaupan lisäksi myös törkeästä kiskonnasta. Nokkamiestä epäillään liiketoimintakiellon rikkomisesta.

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Sipilän mukaan teon tekee poikkeuksellisen törkeäksi sen pitkä kesto ja tekijöiden sukulaisuussuhde. Mies tuli maahan vuoden 2013 alussa, ja hän työskenteli ravintolassa vuoden 2014 toukokuuhun saakka.

”Meillä on annettu varmaan alle kymmenen tuomiota ihmiskaupasta, joten jo rangaistusvaatimus törkeästä ihmiskaupasta on harvinainen”, Sipilä sanoo.

Oikeudenkäynnin ytimessä onkin kysymys, oliko miehellä tosiasiallista mahdollisuutta poistua tilanteesta.

”Ilman rahaa, ilman papereita ja vieraassa maassa”, Sipilä luettelee.

Uhrin kertoman mukaan hän työskenteli seitsemänä päivänä viikossa kello 11 alkaen aina kello kahteen tai kello neljään asti yöllä. Hänellä oli vain yksi vapaapäivä puolentoista vuoden aikana.

Miehelle oli kerrottu, että hänen on lyhennettävä 15 000 euron velkaa tulojärjestelyistä, vaikka mies oli maksanut omat lentolippunsa. Palkka ohjautui suomalaiselle pankkitilille, jonka pankkikorttia tai verkkopankkitunnuksia hän ei saanut haltuunsa.

Tilille kertyneitä palkkarahoja ovat miehet käyttäneet lähinnä omien keskinäisten velkojensa maksuun. Heidän hallussaan olivat myös miehen matkustusasiakirjat.

Poliisitutkinnan perusteella kaikki neljä miestä ovat kuuluneet ravintolan tosiasialliseen johtoon tai hallitukseen.

Uhrin alistamiseen kuuluivat myös henkinen nöyryytys ja ruumiillinen väkivalta. Uhrin mukaan ravintolan omistajat käyttivät hänestä nöyryyttäviä ilmauksia ja puhutteluja. Häntä on eri tilanteissa lyöty avokämmenellä kasvoihin, takaraivoon, iskettu selkään, väännetty korvasta ja väännetty kättä selän taakse.

”Hänen terveydentilansa on heikentynyt työn aikana. Hän pääsi täällä pari kertaa lääkäriin, mutta lopulta hän sai mennä toipumaan kotiin Intiaan”, Sipilä kertoo. Matkakulut kasvattivat hänen velkaansa.

Intiassa mies tajusi oman tilanteensa ja haki apua. Hänen tuekseen tuli Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä, joka toimii Maahanmuuttoviraston alaisuudessa.

Törkeään ihmiskauppaan syyllistynyt voi Suomen lain mukaan saada 2–10 vuotta vankeutta. Syyttäjä jättää rangaistusvaatimuksen oikeudenkäynnin aikana. Oikeudenkäyntiin on varattu viisi käräjäpäivää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat