Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johtoasemassa ollut Helsingin virkamies hankki itselleen kaupungin rahoilla untuvatyynyjä, suksiboksin ja merkkivaatteita

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeistä kavalluksista ja virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Kaupunki
 

Helsingin kaupungilla lastensuojelun johtotehtävissä toiminut 47-vuotias mies on tuomittu puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen muun muassa törkeistä kavalluksista ja virka-aseman väärinkäyttämisistä.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan mies oli kavaltanut kaupungin varoja yli 20 000 euroa vuosina 2008–2012. Mies oli tehnyt kaupungin rahoilla erilaisia hankintoja, mutta tavarat tulivat hänen yksityiskäyttöönsä.

Mies hankki itselleen muun muassa puhelimia, DVD-laitteet, kaksoisvuoteen untuvapeiton ja untuvatyynyt, Peak-harrastevaatteita ja urheiluvälineitä, huonekaluja, Polarin sykemittarin ja suksiboksin.

Mies myönsi syytteet osittain, mutta hänen mukaansa hänen tarkoituksensa ei ollut kavaltaa tavaroita. Hänen kotiinsa päätyneet tavarat vain olivat jääneet palauttamatta, mies sanoi.

Mies johti 30-paikkaista arviointi- ja vastaanottoyksikköä, joka oli tarkoitettu 14–18-vuotiaille nuorille.

Yksikössä työskennelleen ohjaajan mukaan hankittuja tavaroita ei yksikössä ollut eikä tarvittu. Esimerkiksi Applen tietokoneita ei voitu hankkia työtä varten, koska kaupunki ei käytä Applea. Yksikön nuorille ei hankittu merkkivaatteita, koska lastensuojelun asiakkaissa on myös väkivaltaisia lapsia. Sen takia tavaraa kului ja meni rikki.

Mies tuomittiin myös siitä, että hän oli ohjannut Live Nation Finlandin 5 000 euron lahjoitusvarat perustamalleen tilille, vaikka lahjoitus oli tarkoitettu hänen johtamansa yksikön käyttöön. Miehen mukaan lahjoitusrahalla ostettiin muun muassa erilaisia seikkailuvälineitä, kuten vesiurheilutarvikkeita, teltta sekä vetoköysiä kiipeilyyn.

Oikeuden mukaan osa lahjoitusrahasta käytettiin yksikön hyödyksi, mutta 3 400 euron osalta ei ole tällaista selvitystä. Tältä osin mies sai tuomion.

Käräjäoikeuden mukaan mies oli hankkinut kaupungin varoilla tavaroita, joita ei hänen johtamassaan yksikössä tarvittu. Tavarat ovat jääneet kateisiin, eikä niitä ole löytynyt edes sen jälkeen, kun miehen virkasuhde kaupunkiin päättyi.

Sittemmin mies siirtyi osakeyhtiönä toimineen nuorisokodin toimitusjohtajaksi ja kavalsi sieltä yli 13 000 euroa vuosina 2012–2013.

Mies myönsi nostaneensa rahaa omaan käyttöönsä nuorisokodin tililtä huonon taloudellisen tilanteensa takia. Hän kuitenkin kiisti ottaneensa niin paljon kuin syyttäjä väitti. Hänen mukaansa rahanmenoa oli mahdotonta seurata uuden yksikön käynnistämisen aikaan. Käteistä oli tarvittu paljon, ja useat ihmiset olivat tehneet käteisostoksia.

Oikeus kuitenkin katsoi, että mies oli ottanut syytteessä mainitut rahat omaan käyttöönsä, sillä mitään muutakaan selvitystä rahojen käytöstä ei ollut.

Oikeus totesi, että molemmissa kavalluksissa mies käytti hyväkseen vastuullista asemaansa yksikkönsä johtajana. Myös kavallettu rahamäärä oli suuri, joten oikeus piti tekoja kokonaisuudessaan törkeinä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat