Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikilla ei ole älypuhelinta tai verkkoyhteyttä – heitä auttava Helsingin Kontupiste on uhattuna

Helsinki pohtii kaupungin 220 tietotukipisteen järjestämistä uudelleen.

Kaupunki
 
Oksasen kaupunki etsi Kontulasta apua digikauhuun
Oksasen kaupunki etsi Kontulasta apua digikauhuun
Kimmo Oksasen juttusarjassa sukelletaan eri puolille Helsinkiä. Tällä kertaa Oksanen piipahti Kontulan Kontupisteessä, jota uhkaa lakkauttaminen. Sieltä moni on saanut apua tietoteknisiin ongelmiin. Toimittaja: Kimmo Oksanen. Kuvaus: Esa Syväkuru. Leikkaus: Terhi Liimu.

Kontula

Itähelsinkiläinen eläkeläinen Eva-Liisa Hemmilä, 77, astuu sisään Kontupisteeseen. Hän on iloinen. Ja miksi ei olisi? Hemmilä on käynyt täällä ennenkin, saanut apua, ja saa sitä nytkin.

Kontulan ostarilla sijaitseva Kontupiste tukee varsinkin tietokoneen käytössä. Hemmilän kone on tänään ilmoittanut puutteesta tietosuojassa, ja siksi hän on Kontupisteessä.

”Kone herjasi, kun olin maksamassa laskuja”, Hemmilä kertoo. Hän hoitaa mielellään asioitaan verkossa, mutta välillä tulee teknisiä ongelmia. Silloin pitää tulla Kontupisteeseen.

Kontupiste aloitti vuonna 2002 Euroopan unionin Urban-projektin ja sen antaman tuen turvin. Urban pyrki kehittämään lähiöitä ja muun muassa ehkäisemään asukkaiden tietoteknistä syrjäytymistä.

Ja sitä Kontupiste on tehnyt. Hemmilällä on tieto­kone kotona, mutta monilla alueen asukkailla ei ole. Tai sitten ei ole osaamista.

Viime vuonna Kontupisteessä vieraili noin 53 000 ihmistä, ja sitä edellisenä noin 50 000. Merkittävin kävijämäärän kasvu asettuu juuri viime vuosiin.

”Kävijämäärä on kasvanut tuhansilla viimeisten 3–4 vuoden aikana”, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Jani Suonperä Kontupisteestä.

Se on ehkä hieman yllättävää. Lähes jokaisella tuntuu olevan vähintään äly­puhelin kämmenellään – vaikkapa metrossa matkalla Itä-Helsinkiin.

Mutta se on silmänlumetta. Kaikilla ei ole älylaitteita.

Tutkimusten mukaan tietotekniikan omistaminen ja osaaminen on vähäisintä siellä, missä koulutus- ja tulotaso ovat alhaisimpia.

Kontulan alue sijoittuu näillä mittareilla tarkasteltuna toiseksi viimeiseksi.

”Meidän tehtävämme on digisyrjäytymisen ehkäisy. Tämä on se paikka, jossa segregaatio on syvintä”, Suonperä muistuttaa.

Tästä kertoi esimerkiksi Helsingin yliopiston professorien Mari Vaattovaaran ja Matti Kortteisen viime joulukuussa ilmestynyt tutkimus. Sen sanominen ei ole leimaamista, vaan numeroiden kertomaa faktaa.

Kontulan metroasemalle johtavien portaiden yläpäässä seisoskelee kolme nuorta. Jokainen tietää heti Kontupisteen: ”Tuosta kulman taakse oikealle ja suoraan eteenpäin!”

Paikka tunnetaan koko Itä-Helsingissä hyvin. Se on hyvien liikenne­yhteyksien päässä.

Kontupiste aloitti pari vuotta sitten yhteistyön Suomen valokuvataiteenmuseon kanssa. Galleria Kontupisteen näyttelyt ovat tuoneet samaan tilaan pelottavien tietokoneiden kanssa yleisöä, joka ei olisi muuten uskaltanut astua sisään.

Suosittu on ollut myös Albumit auki -projekti. Vanhoja perhealbumien kuvia on tallennettu Kontupisteessä digitaaliseen muotoon. Touhun on todettu synnyttävän arvokkaan sivutuotteen: kun ohjaaja ja ikäihminen yhdessä digitoivat kuvia, ikä­ihminen tulee kuin vahingossa tutustuneeksi tietotekniikkaan ja digikammo väistyy.

Kontupisteen arvo tunnustetaan laajasti. Se on toiminut Lasipalatsin Mediakeskuksen si­vupisteenä, ja taitaa olla ainoa Urban-hankkeista pysyväksi jäänyt.

Miksi Kontulassa sitten pelätään Kontupisteen lopettamista ja digituen päättymistä kaupunginosasta?

EU:n Urban-lähiörahoitus päättyi vuonna 2006. Jäljelle jääneistä rahoittajista Helsingin kulttuurikeskuksesta ja kaupunginkansliasta vain jälkimmäinen jatkaa, kun edellinen jättäytyi pois Kontupisteestä vuonna 2012.

Helsinki tuki Kontupistettä 70 000 eurolla vuonna 2015. Tälle vuodelle Kontupiste sai kaupunginkanslialta vain puolen vuoden määrärahan. Maaliskuuhun mennessä on määrä ilmoittaa Kontupisteen kohtalosta.

On pohdittu muun muassa, voitaisiinko samalla 70 000 eurolla saada digitukea tasaisemmin eri puolille Helsinkiä. Onko Kontula saanut liikaa?

”Miten nettipisteet jatkossa järjestetään osana kokonaisuutta? Onko tarvetta tasapuolisuuden hakemiseen?”, pohtii kaupunginkanslian asukasyhteistyöpäällikkö Titta Reunanen. Hän toimii digituen järjestämistä pohtivan asukasyhteistyötiimin vetäjänä.

Helsingillä on 220 toimipistettä, joissa kaupunkilainen saa tukea tietotekniikan käytössä – tai joissa hänen ”digiosaamistaan vahvistetaan”, kuten virallinen ilmaisu kuuluu.

Näitä ovat esimerkiksi kirjastot, asukastalot, nuorisotalot ja palvelukeskukset.

Monet järjestöt auttavat digiasioissa.

Reunasen mukaan nyt arvioidaan, miten digiosaamista vahvistettaisiin parhaiten koko Helsingin laajuudelta.

Kontupisteen työn arvo tunnustetaan myös Reunasen putiikissa. Siksi se hänen mukaansa sai puolen vuoden määrärahan, vaikka arviointi on meneillään.

”Ei voi sanoa suoranaisesti, että Kontupiste lakkaa. Nyt tutkitaan, miten kansalaisten opastaminen digiosaamiseen ja digi­osaamisen vahvistaminen kokonaisuutena parhaiten ja tasapuolisesti järjestettäisiin.”

Asiakaspalvelupäällikkö Jani Suonperä ei usko siihen, että esimerkiksi kirjastojen antama tuki voisi korvata Kontupisteen.

”Sieltä ohjataan koko ajan asiakkaita tänne meille. Ei heillä ole aikaa opastaa asiakkaita. He tekevät sitä oman työnsä ohessa. Me opastamme niin kauan kuin asiakas apua tarvitsee”, Suonperä sanoo.

Oksasen kaupunki haki Kontupisteestä apua digikauhuun. HS.fi/hstv
Esa Syväkuru
Eva-Liisa Hemmilä
Eva-Liisa Hemmilä
Esa Syväkuru / HS
Kontupiste aloitti vuonna 2002 Euroopan unionin tuen turvin. Siitä lähtien siellä on ehkäisty paikallisten tietoteknistä syrjäytymistä.
Kontupiste aloitti vuonna 2002 Euroopan unionin tuen turvin. Siitä lähtien siellä on ehkäisty paikallisten tietoteknistä syrjäytymistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat