Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveysyrityksen esimies urkki alaisensa potilastietoja Espoossa

Potilastietoja ilman lupaa ja perusteettomasti tutkinut terveydenhoitaja tuomittiin sakkorangaistukseen Espoon käräjäoikeudessa keskiviikkona

Kaupunki
 

Alaisensa potilastietoja ilman lupaa ja perusteettomasti tutkinut esimies tuomittiin sakkorangaistukseen Espoon käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Urkkiminen tapahtui yksityisiä terveyspalveluita tarjoavassa yrityksessä Espoossa alkuvuodesta 2014. Kumpikin asianosaisista työskenteli terveydenhoitajina, ja syytettynä ollut nainen oli myös urkinnan kohteeksi joutuneen naisen esimies.

Alaisen epäilykset laittomasta toiminnasta alkoivat pian sen jälkeen, kun hän palasi pitkähköltä sairauslomalta. Esimies oli ensin tiedustellut alaisensa vointia, mutta lopettanut kyselyt äkillisesti. Alaiselle oli tullut tämän jälkeen sellainen kuva, että esimies kuitenkin tiesi hänen terveyshistoriastaan seikkoja, joita hän ei ollut kertonut tälle koskaan.

Naisilla ei ole ollut keskenään hoitaja–potilas-suhdetta.

Esimies myönsi potilastietojen katselun tapahtuneen törkeästä huolimattomuudesta, mutta kiisti tahallisuuden. Hänen mukaansa potilastietojärjestelmässä tehty toimenpide liittyi työkykyneuvottelun kartoitukseen. Esimies ei kertomansa mukaan avannut potilastietojen varsinaisia tekstiosia.

Lokitietojen ja yrityksen oman tietosuojavastaavan selvitysten mukaan esimies oli kirjautunut alaisensa potilastietoihin ja avannut kaikki saatavilla olevat tiedot. Potilastiedoissa oli lokitietojen mukaan käyty kahdesti, helmikuussa 2014 ja maaliskuussa 2014.

Lokitiedoista ei pysty kuitenkaan päättelemään, onko dokumentteja luettu, mutta niitä on päästy joka tapauksessa selailemaan.

Espoon käräjäoikeus katsoi, että teon täyttymiseksi riitti pelkkä kirjautuminen toisen potilastietoihin ja niiden käsittely ilman pätevää syytä. Syytekohdat katsottiin siten näytetyiksi.

Esimies tuomittiin käräjäoikeudessa maksamaan 20 päiväsakkoa, joiden yhteissummaksi tuli 580 euroa. Lisäksi tuomittu velvoitettiin maksamaan 3 669 euron verran korvauksia loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä sekä oikeudenkäyntikuluista.

Esimies irtisanottiin tapauksen vuoksi jo keväällä 2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat