Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt se on varmaa: Hallitus antaa Raide-Jokerille 84 miljoonaa euroa

Valtiovarainministeriö esittää Espoon ja Helsingin pikaratikalle tuntuvaa rahapottia. ”Olen varma, että hallitus tukee hanketta”, Stubb sanoo.

Kaupunki
 
Kimmo Räisänen
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) esittää Raide-Jokerille kehysriihessä 84 miljoonaa euroa. Hän uskoo hankkeen toteutuvan.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) esittää Raide-Jokerille kehysriihessä 84 miljoonaa euroa. Hän uskoo hankkeen toteutuvan. Kuva: Kimmo Räisänen

Espoon Keilaniemestä Helsingin Itäkeskukseen kulkevan raideyhteyden toteutuminen näyttää hetki hetkeltä varmemmalta.

Valtiovarainministeriö esittää Raide-Jokerina tunnetulle pikaraitioyhteydelle 84 miljoonaa euroa.

”Tämä on ehdottomasti kannatettava hanke ja se on tärkeä toteuttaa. Mielestäni sille on kolme perustetta ylitse muiden”, sanoo valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) HS:lle.

”Ensimmäinen on asuntotuotanto, jossa patistan kaupunkeja kaavoittamaan, rakentamaan ja tuomaan hintoja alas. Toinen on ympäristökysymykset ja kolmas sujuva liikenne.”

Raide-Jokerin rataosuuden rakentaminen maksaa noin 280 miljoonaa. Valtion myöntämä rahoitus tarkoittaisi, että Helsingille jäisi radasta karkean arvion mukaan vajaan 130 miljoonan ja Espoolle vajaan 65 miljoonan euron lasku.

Hankkeen toteutuminen alkoi näyttää todennäköiseltä tammikuun lopussa, jolloin asuntoasioista vastaava ministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) sanoi esittävänsä hankkeelle valtion rahoitusta.

Tiilikainen kertoi HS:lle torstai-iltana pysyvänsä oman ehdotuksensa takana. Hänen mukaansa hallituksessa on vielä keskusteltava, mistä lähteestä Raide-Jokerin rahoitetaan.

Tiilikainen ehdotti aiemmin, että rahat otettaisiin Valtion asuntorahastosta (VAR).

Valtiovarainministeriötä johtava Stubb esittää kuitenkin, että rahat otettaisiin liikenne- ja viestintäministeriön rahoista. Hän lähetti esityksensä ministeriöihin torstaina. Hallitus päätää rahojen myöntämisestä kehysriihessään huhtikuun alussa.

Stubbin mielestä asuntorahaston käytössä olisi ainakin kaksi mahdollista ongelmaa. Tärkein on se, että Raide-Jokerin rahoittaminen asuntorahaston varoin olisi pois kohtuuhintaisesta asuntorakentamisesta.

”Rahaston käytöstä syntyisi myös moraalisesti kyseenalainen piilokustannus, jonka maksaisivat käytännössä Ara-asunnoissa asuvat ihmiset”, Stubb sanoo.

Hän ei ole innostunut rahaston käytöstä myöskään siksi, että sen käyttöön liittyy mahdollisia juridisia kysymyksiä.

”Olen huolestunut siitä, ettemme saisi eduskunnasta kahden kolmasosan enemmistöä, jota lainsäädäntömuutos rahaston käyttöalan laajentamisesta edellyttäisi.”

Raide-Jokerin rahoituspäätöksen historia on värikäs. Vielä syskyllä näytti siltä, ettei pääkaupunkiseudun raidehankkeille ole luvassa hallitukselta rahaa. Tiilikaisen tammikuinen ulostulo käänsi asetalman ympäri. Kiinnostavaa myös se, ettei Stubb tai muut hallituspuolueet tienneet Tiilikaisen ulostulon ajankohdasta etukäteen.

Tiesivätkö muut ministerit Stubbin esityksestä?

”Ministeri [ Anne] Berner on tietoinen asiasta. Hän on vastaava ministeri”, Stubb vastaa.

Mikä esityksen vaikutus on muiden infra- ja liikennehankkeiden rahoitukseen, joudutaanko jostain karsimaan?

”Muista muutoksista vastaa liikenneministeri itse. Minä pidän huolen siitä, että hyvät hankkeet etenevät kehyssääntöä kunnioittaen.”

Stubb uskoo, että Raide-Jokeri saa kehysriihessä hallitukselta rahaa.

”Tämä on hanke, jota kaikki hallituspuolueet kannattavat. Kun menemme kehysriiheen, olen varma siitä, että kaikki hallituspuolueet tukevat tätä hanketta.”

Myös Helsingin ja Espoon edustajat uskovat, että Raide-Jokeri toteutuu, jos hallitus myöntää sille rahaa kehysriihessä.

”On vaikea kuvitella, että hallitus enää peruisi päätöstä, jos se sille kehysriihessä rahaa myöntäisi”, sanoo Helsingin apulaiskaupunginjohtaja ja entinen ministeri Anni Sinnemäki (vihr).

”Etenkin, jos rahoitus pysyy pääosin sen oman toimikautensa sisällä.”

Hallitus on esittänyt, että hankkeelle myönnettäisiin rahoitusta vuosille 2017–2019. Sipilän hallituksen toimikausi kestää keväälle 2019.

Raide-Jokerin havainnekuva Linnoitustieltä Espoon Leppävaarasta.
Raide-Jokerin havainnekuva Linnoitustieltä Espoon Leppävaarasta.

Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo sanoo, että tavoitteena on päästä rakentamaan rataa vuonna 2018.

”Se vaatii sitä, että kaikki menee jouhevasti eteenpäin, mutta se on silti ihan mahdollista”, Isotalo sanoo.

Jouheva eteneminen vaatii ainakin sen, että Helsingin ja Espoon kaupunginvaltuustot myöntävät hankkeeseen rahaa. Toistaiseksi pääosa molempien kaupunkien poliitikoista on ollut sille myötämielisiä. Helsingin ja Espoon valtuustoilta odotetaan päätöksiä vielä tänä keväänä.

Isotalo laskee, että Raide-Jokeri maksaa Espoolle yhteensä vajaat 100 miljoonaa.

”65 miljoonaa tulisi raideosuuden rakentamisesta. Noin 15 miljoonaa menisi väyliin tehtäviin muutostöihin ja 15 miljoonaa Laajalahteen tehtävään varikkoon”, Isotalo sanoo.

Sinnemäen mielestä hanke parantaisi joukkoliikenteen toimivuutta, luotettavuutta ja mukavuutta sekä vauhdittaisi radanvarren asuinrakentamista.

”Se houkuttelisi yksityisiä asunto-osakeyhtiöitä, koska raideliikenteen läheisyys usein nostaa myös jonkin verran asuntojen arvoa”, Sinnemäki sanoo.

”On helpompi tehdä esimerkiksi lisärakentamista tai peruskorjauksia, kun koko vyöhykkeen arvo nousee.”

Raide-Jokerin havainnekuva Linnoitustieltä Espoon Leppävaarasta.
Raide-Jokerin havainnekuva Linnoitustieltä Espoon Leppävaarasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat