Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus aikoo tukea Raide-Jokeria miljoonilla

Kaupunki
 
Raide-Jokerin havainnekuva Linnoitustieltä Espoon Leppävaarasta.
Raide-Jokerin havainnekuva Linnoitustieltä Espoon Leppävaarasta.

Espoon Keilaniemestä Helsingin Itäkeskukseen kulkevan pikaraitioyhteyden toteutuminen näyttää yhä varmemmalta. Valtiovarainministeriö esittää Raide-Jokerille 84:ää miljoonaa euroa.

”Tämä on ehdottomasti kannatettava hanke ja se on tärkeä toteuttaa”, sanoo valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) HS:lle.

Hänen mukaansa yhteyttä puoltaa kolme syytä: ”Ensimmäinen on asuntotuotanto, jossa patistan kaupunkeja kaavoittamaan, rakentamaan ja tuomaan hintoja alas. Toinen on ympäristökysymykset ja kolmas sujuva liikenne.”

Raide-Jokerin rataosuuden rakentaminen maksaa noin 280 miljoonaa euroa. Valtion rahoitus tarkoittaisi, että Helsingille jäisi radasta noin vajaan 130 miljoonan ja Espoolle vajaan 65 miljoonan euron lasku.

Toteutuminen alkoi näyttää todennäköiseltä tammikuussa, kun asuntoasioista vastaava ministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) sanoi esittävänsä hankkeelle valtion rahoitusta.

Tiilikainen kertoi HS:lle torstai-iltana pysyvänsä oman ehdotuksensa takana. Hänen mukaansa hallituksessa on vielä keskusteltava, mistä lähteestä Raide-Jokerin rahoitetaan.

Tiilikainen ehdotti aiemmin, että rahat otettaisiin Valtion asuntorahastosta (VAR).

Stubb kuitenkin esittää, että rahat otettaisiin liikenne- ja viestintäministeriön rahoista. Hän lähetti esityksensä ministeriöihin torstaina. Hallitus päättää rahoituksesta kehysriihessä huhtikuussa.

Stubbin mukaan rahoittaminen asuntorahastosta olisi pois kohtuuhintaisten asuntojen rakentamisesta. ”Syntyisi myös moraalisesti kyseenalainen piilokustannus, jonka käytännössä maksaisivat Ara-asunnoissa asuvat.”

Stubb näkee rahaston hyödyntämisessä myös juridisia ongelmia. ”Olen huolestunut siitä, ettemme saisi eduskunnasta kahden kolmasosan enemmistöä, jota lakimuutos rahaston käyttöalan laajentamisesta edellyttäisi.”

Vielä syksyllä näytti siltä, ettei hallitukselta heru rahaa pääkaupunkiseudun raidehankkeille. Tiilikaisen ulostulo muutti tilanteen.

Stubbin mukaan on liikenneministerin asia päättää, kuinka Raide-Jokerin rahoitus vaikuttaa muihin infra- ja liikennehankkeisiin. ”Minä pidän huolen siitä, että hyvät hankkeet etenevät kehyssääntöä kunnioittaen.”

Hän uskoo Raide-Jokerin saavan kehysriihessä hallitukselta rahaa. ”Tämä on hanke, jota kaikki hallituspuolueet kannattavat.”

Myös Helsingin ja Espoon edustajat uskovat raideyhteyden toteutuvan, jos valtion rahoitus järjestyy.

”On vaikea kuvitella, että hallitus enää peruisi päätöstä, jos se sille kehysriihessä rahaa myöntäisi”, sanoo Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr). ”Etenkin, jos rahoitus pysyy pääosin sen oman toimikauden sisällä.”

Hallitus on esittänyt, että hankkeelle myönnettäisiin rahoitusta vuosille 2017–2019. Sipilän hallituksen toimikausi kestää kevääseen 2019.

Espoon teknisen toimen johtajan Olli Isotalon mukaan tavoite on päästä rakennustöihin vuonna 2018. Hänen mukaansa hanke maksaa Espoolle vajaat 100 miljoonaa.

Toistaiseksi valtaosa kaupunkien poliitikoista on ollut yhteydelle myötämielisiä. Valtuustojen päätöksiä odotetaan tänä keväänä.

Sinnemäen mukaan yhteys parantaisi joukkoliikenteen toimivuutta, luotettavuutta ja mukavuutta sekä vauhdittaisi radanvarren asuinrakentamista.

Raide-Jokerin havainnekuva Linnoitustieltä Espoon Leppävaarasta.
Raide-Jokerin havainnekuva Linnoitustieltä Espoon Leppävaarasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat