Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Somaliassa syntyneet äänestivät kunnallisvaaleissa ahkerammin kuin Virossa ja Venäjällä syntyneet

Kaupunki
 
Fakta

Pohjana sähköinen äänioikeusrekisteri

 Analyysin aineiston pohjana on oikeusministeriön ylläpitämä sähköinen äänioikeusrekisteri.

 Rekisteriin sisältyi vuoden 2012 kunnallisvaaleissa yhteensä 585 839 äänioikeutettua, joista valtaosa oli Suomessa syntyneitä.

 Rekisterissä oli 681 Somaliassa syntynyttä, 681 Venäjällä syntynyttä, 2 456 Virossa syntynyttä, 4 716 Ruotsissa syntynyttä.

Somaliassa syntyneet ovat innokkaampia kunnallisvaaliäänestäjiä kuin Virossa ja Venäjällä syntyneet.

Somalialaissyntyisten äänestysprosentti vuoden 2012 kunnallisvaaleissa oli 40, venäläissyntyisten 19 ja virolaissyntyisten 14. Korkein äänestysprosentti ulkomailla syntyneistä oli kuitenkin ruotsalaissyntyisillä, joista äänesti 45 prosenttia.

Suomalaissyntyisistä äänesti 59 prosenttia.

Havainnon tekivät Päivi Pirkkalainen, Hanna Wass ja Marjukka Weide, jotka analysoivat Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä Suomen somalien yhteiskunnallista osallistumista.

Tutkijat tarkastelivat neljän ulkomailla syntyneiden äänioikeutettujen ryhmän äänestysaktiivisuutta. He erittelivät tietoja Tilastokeskuksen aineistosta.

Tutkijoiden mukaan Suomen somalit ovat poliittisesti ja yhteiskunnallisesti varsin aktiivisia, mikä jää usein ongelmia korostavan julkisuuskuvan varjoon. Heidän mukaansa poliittinen osallisuus edesauttaa kotoutumista.

Tutkijat havaitsivat, että äänestysaktiivisuuteen vaikuttivat sosioekonomiset tekijät kuten tulotaso. Kun ne vakioitiin, erot äänestysaktiivisuudessa tasaantuivat syntyperäisten suomalaisten ja somalitaustaisten välillä.

Huomionarvoista on heidän mukaansa se, että Somaliassa syntyneistä miehistä äänesti 40, naisista 39 prosenttia.

”Oletus maahanmuuttajanaisten poliittisesti passiivisesta roolista ei siis näytä pitävän paikkaansa äänestysaktiivisuudessa somalien keskuudessa”, Pirkkalainen sanoo.

Tutkijat pitävät merkittävänä, että Somaliassa syntyneet ovat muita ulkomaalaissyntyisiä innokkaampia äänestäjiä. Suomalainen demokratia voi somaleista vaikuttaa erityisen merkitykselliseltä entisen kotimaan tilanteeseen verrattuna.

Somaliperheet ovat usein monilapsisia. Äänestysintoa voivat selittää esimerkiksi koulukontaktit.

Haastatteluiden perusteella somalit ovat ahkeraa yhdistysväkeä, mikä tukee poliittista osallistumista. Suomessa oli vuonna 2013 noin 50 somaliyhdistystä. Lisäksi somaleja toimii muissa yhdistyksissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat