Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoilija teki oudon taikinalöydön rantametsikössä Helsingissä – ”Valtava, kupliva, absurdi”

Kaupunki
 
Koiranulkoiluttaja löysi taikinakasan Helsingissä torstaina.
Koiranulkoiluttaja löysi taikinakasan Helsingissä torstaina.

Koiranulkoiluttaja löysi torstaina aamupäivällä valtavan läjän taikinaa Helsingin Vanhankaupunginlahden rantametsiköstä. Outo ilmestys lojui lähellä hiekkatietä, joka kulkee Kyläsaaren kierrätyskeskuksen takana kohti Verkkosaaren venesatamaa.

Ulkoilemassa ollut nainen päätyi taikinan luokse, koska hänen koiransa lähti haistelemaan aromeja, jotka leijailivat puiden ja pusikoiden katveesta.

Nainen kuvailee löydöstä valtavaksi, kuplivaksi ja absurdiksi. Hän ilmoitti asiasta Helsingin kaupungin ympäristökeskukselle, koska taikina ja sen ympärille hylätyt naan-leivät voivat houkutella paikalle rottia ja muita tuhoeläimiä.

Löytöpaikalta on vain muutaman sadan metrin matka Arabianrannan asuinalueelle.

Suuresta määrästä päätellen taikina voi olla peräisin jostakin ravintolasta. Naan-leipä kuuluu erityisesti nepalilaisen ja intialaisen keittiön antimiin.

Oli läjän hylkääjä kuka hyvänsä, selvää on se, ettei taikinaa ja leipiä ole hävitetty asianmukaisesti. Vastuuttomasti toimien voi joutua kohtaamaan seuraamukset jätehuoltorikkomuksesta tai -rikoksesta.

Yksittäisen omenankaran voi vielä viskata metsään, mutta pieneltäkin tuntuva biojäte saattaa pyöriä luonnossa yllättävän pitkään.

”Omenankara maatuu nopeasti. Kuitenkin Lapin tuntureilta on tiedossa, että esimerkiksi appelsiininkuorien häviämisessä kestää kauan”, kertoo ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta.

Pakarinen allekirjoittaa koiranulkoiluttajan huolen siitä, että taikina voi vetää puoleensa rottia.

”Rotta nimenomaan tykkää viljatuotteista kaikissa muodoissaan. Hiiva tuskin hirveästi haittaa sitä”, Pakarinen arvioi.

Taikinaa tai mitään muutakaan biojätettä hylätään harvemmin tässä mittakaavassa kaupungin maille. Pienetkin ravintolat hoitavat Pakarisen mukaan jätehuoltonsa yleensä asianmukaisesti.

Pakarinen neuvoo ottamaan yhteyttä rakennusviraston asiakaspalveluun numeroon (09) 310 39000, mikäli yleisillä alueilla tulee vastaan jätehuoltorikkomuksia. Tarvittavien toimenpiteiden pitäisi käynnistyä kyseistä kautta muita palauteväyliä ripeämmin.

Taikina voi yllättää, vaikka sen hävittäisi asianmukaisesti. Tämän saivat todeta Helsingin Pohjois-Haagassa sijaitsevan taloyhtiön asukkaat, jotka painiskelivat biojäteastiassa villiintyneen taikinan kanssa viime kesänä. HSTV teki tuolloin myös videon, josta näkee kuinka taikina elehtii kasvaessaan.

Viime kesänä huomiota herätti myös kadulta Kruununhaasta löytynyt sianpää. Sen löytäjä ei ollut ensin uskoa silmiään.

Terhi Kouvo
Oikeaoppisesti biojäteastiaan heitetty epäonnistunut taikina villiintyi viime kesänä Helsingin Pohjois-Haagassa.
Oikeaoppisesti biojäteastiaan heitetty epäonnistunut taikina villiintyi viime kesänä Helsingin Pohjois-Haagassa.
HS testasi: Näin taikina elehtii kasvaessaan
HS testasi: Näin taikina elehtii kasvaessaan
Helsingin Sanomat laittoi kuudeksitoista tunniksi tavallisen pullataikinan paperiroskakoriin. Roskis kuvattiin 30 sekunnin välein. Yön aikana seurasi yllättävä tapahtuma. Toimittaja: Laura Halminen, editointi: Kristiina Marttinen, musiikki: Munamies - Pomppufiilis.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat