Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Mä tykkään bilettää ja hypellä” – 67-vuotiaan Lilu Nissinen-Turjan perustama K-50-disko täyttää lauantaina kymmenen vuotta

Vuosien varrella ravintolat ovat vaihtuneet ja tanssijat ikääntyneet, mutta juhlijoiden määrä on jatkanut kasvuaan.

Kaupunki
 
Laura Oja
Tom Turja tanssi K 50 -diskossa Kappelin kellarissa toukokuussa 2008.
Tom Turja tanssi K 50 -diskossa Kappelin kellarissa toukokuussa 2008. Kuva: Laura Oja

”Me ollaan kauheita tiukkapipoja. Ovella katsotaan paperit, ja jos ikää ei ole, niin sisään ei pääse”, Lilu Nissinen-Turja, 67, nauraa.

Siitä on nyt kymmenen vuotta kun Nissinen-Turja järjesti ensimmäisen K-50-diskonsa Helsingin Yrjönkadulla sijaitsevissa G18-juhlatiloissa. Vuosien varrella ravintolat ovat vaihtuneet ja tanssijat ikääntyneet, mutta juhlijoiden määrä on jatkanut kasvuaan. Tänään Vanhalla ylioppilastalolla järjestetään kymmenvuotisyntympäivädisko.

”Yleensä paikalle tulee noin 700 juhlijaa, tänään ehkä enemmänkin. Menisikö tuhat rikki?”, Nissinen-Turja pohtii.

Helpommallakin voisi päästä, ajatteli 56-vuotias Lilu Nissinen-Turja vaeltaessaan kotiin ravintola Lost & Foundista keskellä yötä kesällä 2005. Hän oli aina ollut kova juhlimaan ja tanssimaan, mutta yökerhojen myöhäiset aukioloajat olivat alkaneet painaa.

Nissinen-Turja alkoi pohtia, voisiko vanhemmille ihmisille suunnatulla diskolla olla menekkiä. Sellaiselle, jossa bileet alkaisivat aiemmin ja kotiin pääsisi vielä helposti julkisilla liikennevälineillä.

”Olen aina ollut kova juhlija. Mä tykkään bilettää ja hypellä”, Nissinen-Turja sanoo.

Niinpä Nissinen-Turja laittoi muutaman ystävänsä kanssa tuulemaan ja helmikuussa 2006 järjestettiin ensimmäinen eksklusiivisesti yli viisikymppisille tarkoitettu disko. Paikalle tuli kymmeniä naisia ja muutama mies. Tanssilattia oli täynnä koko illan.

”Vihdoinkin oli paikka, jossa vanhemmat ihmiset olivat kotonaan. Tavallisissa yökerhoissa vanhempia katsotaan aina oudoksuen. Vaikka mehän olemme kasvaneet aikuisiksi diskon tahdissa. Mihin halu tanssia muka katoaisi?”, Nissinen-Turja pohtii.

Nähtävästi ei mihinkään. Nissinen-Turja kertoo, että nykyään kerran kuussa järjestettävissä K-50-diskoissa käydään tanssimassa jopa ulkomaita myöten. Ja miehiä on yhtä paljon kuin naisia.

”Le Freak, Billy Jean ja Hands up, mutta myös Shakiraa ja Bruno Marsia”, Nissinen-Turja luettelee.

Koska K-50-diskon tanssijat ovat olleet nuoria useilla eri vuosikymmenillä, on illan aikana soitettava musiikkikin yhdistelmä vanhaa ja uutta.

”Eivät nämä hirveästi poikkea nuoruuteni diskoista. Ehkä sen verran, että käyttäydytään paremmin. Pullot eivät lennä lattialle”, Nissinen-Turja sanoo.

Mutta kyllä tunteet ovat suuria viisikymppistenkin diskossa. Vaikka osa tanssijoista tulee paikalle aviopuolisojensa kanssa, on K-50-diskossa myös rakastuttu, ihastuttu ja hurmaannuttu.

”Tiedän ainakin kaksi paria, jotka löysivät toisensa jo ensimmäisessä K-50-diskossa. He ovat yhdessä edelleen.”

Ehkä rakkaus roihahtaa tänäkin iltana. Se ainakin on varmaa, että jossain vaiheesssa Vanhan Ylioppilastalon kaiuttimista alkaa kaikua tuttu, vaaraa ja jännitystä enteilevä bassokuvio.

She told me her name was Billie Jean, as she caused a scene, Michael Jackson laulaa ja tanssilattia täyttyy ääriään myöten. Joku saattaa innostua breikkaamaankin.

Disco K-50
K-50-diskon valomies ”Mosse” breikkasi diskossa vuonna 2007. Kannustusta Mosse sai diskon perustajalta Lilu Nissinen-Turjalta.
K-50-diskon valomies ”Mosse” breikkasi diskossa vuonna 2007. Kannustusta Mosse sai diskon perustajalta Lilu Nissinen-Turjalta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat