Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelastuslaitos: Ohikulkijat epäröivät sammuneiden auttamista – kerro HS:n kyselyssä, mitä itse tekisit

Talvella ulos sammuminen on aina vaarallista. Pelastuslaitos arvioi, että osa epäröi yhä, kun päihtynyttä pitäisi auttaa.

Kaupunki
 
HSTV-studio: Alkoholikeskustelu
HSTV-studio: Alkoholikeskustelu
Missä mennään suomalaisessa alkoholipolitiikassa? HSTV:n studiossa keskustelemassa kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen, THL:n alkoholipolitiikan tutkija Thomas Karlsson ja viskipuolueen puheenjohtaja Juhani Kähärä.

Kaatuneita kadunkulmissa, sammuneita ihmisiä puistikoissa. Helsingin Sanomien lukijat ovat lähettäneet toimitukseen kuvia alkoholin haittojen näkymisestä Helsingin kaduilla.

Mitä tällaiset kuvat Helsingistä kertovat?

”Päihteet ovat yhä suurimpia vaikuttajia tapaturmien taustalla”, kertoo Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuorein julkaistu tilasto kertoo, että esimerkiksi joka kolmas tapaturmaan kuollut on ollut päihtynyt Helsingissä. Hakalan mukaan positiivisiakin merkkejä on ilmassa, esimerkiksi nuorten alkoholinkäyttö on aiempaa järkevämpää.

Silti alkoholi vaikuttaa vahvasti: esimerkiksi saunan kuumuuteen, myrkytykseen, hukkumiseen, tulipaloon ja kylmyyteen kuollaan useimmiten Helsingissä päihdyksissä.

Lukija kuva
Mies oli sammunut kadulle Etelä-Helsingissä.
Mies oli sammunut kadulle Etelä-Helsingissä.

Entä saako kadulle sammunut Helsingissä apua?

Kukaan ei tilastoi soittamatta jääneitä hätäpuheluita, mutta esimerkiksi Helsingin pelastuslaitoksella kyllä tunnistetaan kaupunkikulttuuriin kuuluva ilmiö, jossa apua voisi antaa mieluummin joku muu.

”Jos huomataan, että ihminen on päihtynyt, ei aina uskalleta mennä kysymään, tarvitsetko apua”, viestintäpäällikkö Hakala arvioi.

Hakala muistuttaa, että sammuminen ulos on näilläkin säillä aina vaarallista. Lisäksi satunnaisen ohikulkijan on vilkaisemalla usein vaikea erottaa, onko kyseessä esimerkiksi sammuminen vai aivohalvaus.

”Meille tietenkin kaikki potilaat ovat samanarvoisia”, muistuttaa Hakala. Hän muistuttaa myös, että esimerkiksi yliannostuksen takia hoitoa tarvitseva hoidetaan, eikä hän joudu tämän vuoksi lain kanssa tekemisiin.

Hallitus pohtii parhaillaan alkoholipolitiikan uudistusta siltä pohjalta, että alkoholin kulutus siirtyisi nykyistä selvemmin yksityistiloista ravintoloihin, valvonnan alle. Arvonlisäveron alennus laskisi tuopin hintaa ravintolassa ja Alkon aukioloaikoja pidennettäisiin.

Kaupungilla tilanne ei juuri ole viime vuosina muuttunut, vaikka päihtyneiden säilöönotot ovat viime vuosina vähentyneet koko maassa. Tämä ei kuitenkaan kerro välttämättä pelkästään alkoholin käytöstä, vaan myös poliisin toimintatapojen muutoksista.

Putkan sijaan vahvasti päihtyneitä kuljetetaan monella paikkakunnalla selviämishoitoasemille. Helsingissä sellainen sijaitsee muun muassa Kisahallissa mahdollisesti lopetettavan poliisiaseman naapurissa.

 

Vastaa HS:n kyselyyn. Oletko sinä nähnyt kadulle sammuneita? Miten olet toiminut: jättänyt hänet oman onnensa nojaan vai mennyt auttamaan?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat