Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalaiset haluavat erottaa Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan – puolueesta eronnut René Hursti ei ole luopunut lautakuntapaikastaan

Taustalla on perussuomalaisten ja puolueen entisen kaupunginvaltuutetun René Hurstin välinen kiista paikasta sosiaali- ja terveyslautakunnassa.

Kaupunki
 

Perussuomalaisten Helsingin kaupunginvaltuustoryhmää johtava Mika Raatikainen on lähettänyt valtuustoryhmien puheenjohtajille viestin, jossa hän ehdottaa sosiaali- ja terveyslautakunnan erottamista.

Taustalla on perussuomalaisten ja puolueen entisen kaupunginvaltuutetun René Hurstin välinen kiista paikasta sosiaali- ja terveyslautakunnassa.

Mika Raatikainen
Mika Raatikainen

Lautakuntapaikat jaetaan puolueiden kesken vaalien jälkeen suhteutettuna vaalien tulokseen. Perussuomalaiset valitsi viime kunnallisvaalien jälkeen Hurstin edustajakseen sosiaali- ja terveyslautakuntaan, mutta maan hallituksen toimintaan pettynyt Hursti päätyi viime syksynä eroamaan puolueesta.

”Yleensä herrasmiessopimus on ollut sellainen, että vaihtaessaan ryhmää henkilö on luopunut myös lautakuntapaikasta. Hursti on kuitenkin kertonut, ettei aio erota”, Raatikainen sanoo.

Perussuomalaiset
René Hursti
René Hursti

Perussuomalaisten ja Hurstin välisestä kädenväännöstä tekee kimurantin se, että kunnallislaki ei ole valtuustoryhmien ”herrasmiessopimuksen” puolella. Lain mukaan Hursti saa pitää paikkansa niin halutessaan.

Käytännössä perussuomalaisten ainoa mahdollisuus saada sote-lautakunnan paikka puolueen jäsenelle on taivutella kaupunginvaltuusto erottamaan koko sosiaali- ja terveyslautakunta. Valtuusto ei voi erottaa lautakunnista yksittäisiä jäseniä, mutta koko lautakunnan erottaminen onnistuu, jos lautakunta ei enää nauti valtuuston luottamusta.

Hursti edustaa nykyään kaupunginvaltuustossa perustamaansa René Hursti -valtuustoryhmää. Hän ajattelee, että lautakuntapaikka on annettu hänelle vaalimenestyksen perusteella.

”Jos vapaaehtoisesti lähtisin pois sosiaali- ja terveyslautakunnasta, niin se olisi äänestäjien pettämistä. Ihmettelen tätä ajatusta, että en olisi yhtäkkiä enää pätevä hoitamaan tehtäviäni lautakunnassa siksi, että en kuulu perussuomalaisiin”, Hursti sanoo.

Myös neljä muuta valtuutettua on tällä valtuustokaudella siirtynyt Helsingissä valtuustoryhmästä toiseen. Kokoomuksesta vihreisiin siirtyneet Jarmo Nieminen ja Johanna Sydänmaa ovat luopuneet entiseltä puolueeltaan saamistaan lautakuntapaikoistaan. Tosin Sydänmaa sai jatkaa kulttuuri- ja kirjastolautakunnassa, kun vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto luovutti paikkansa hänelle.

Vihreistä vasemmistoliittoon siirtyneet Sirkku Ingervo ja Zahra Abdulla ovat säilyttäneet jäsenyytensä lautakunnissa ryhmän vaihdoksesta huolimatta. Ingervo on nuorisolautakunnan jäsen ja Abdulla kuuluu asuntolautakuntaan.

Suurten puolueiden valtuustoryhmien puheenjohtajat eivät ottaneet lauantaina kantaa perussuomalaisten lähettämään sähköpostiin.

”Tämä on perussuomalaisten ja Hurstin välinen asia”, Sdp:n ryhmänjohtaja Osku Pajamäki sanoi.

”Raatikaisen ehdottama tapa on ainoa mahdollinen tapa erottaa lautakunnan jäsen. Mutta en ota muuten kantaa tähän”, vihreiden Otso Kivekäs sanoo.

HS ei tavoittanut kokoomuksen ryhmänjohtaja Lasse Männistöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat