Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tänään vietettävä ravintolapäivä kasvoi keski-ikäiseksi – nyt syödään hyönteisruokaa

Tapahtuma houkuttelee edelleen uuden kokeiluun.

Kaupunki
 
Markus Jokela
Helsingin Karhupuistossa oli tungosta ravintolapäivänä elokuussa 2015.
Helsingin Karhupuistossa oli tungosta ravintolapäivänä elokuussa 2015. Kuva: Markus Jokela
Fakta

Ravintolapäivä

 Ravintolapäivänä kenellä tahansa on mahdollisuus myydä ruokaa ja alkoholitonta ruokaa kotonaan tai kaduilla.

 Ravintolapäivän ravintoloitsijat rekisteröityivät Ravintolapäivä-sivuilla ja heidän paikkansa merkitään karttaan.

 Asiakkaat voivat etsiä ravintoloita kartalta.

 Ravintolapäivä pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011.

 Se on edelleen suurin Suomessa, mutta siihen osallistuu ihmisiä myös muualta maailmasta.

 Tänä vuonna ravintolapäivän ravintoloita tullee ainakin Venäjälle, Puolaan, Italiaan, Saksaan ja Kanadaan.

Tänään sunnuntaina vietettävä ravintolapäivä on paisunut muutamassa vuodessa kuin pullataikina.

Samalla se on keski-ikäistynyt, kuvailee tapahtuman teknologiajohtaja Jyrki Vanamo.

”Se terävin innostus on laantunut ja siitä on tullut valtavirtaa. Mutta toisaalta siitä on myös tullut tosi iso.”

Vuonna 2011 ruokaa tarjosi 45 ravintolaa tai kahvilaa. Nyt paikkoja on yli tuhat, kun parhaimpina vuosina tapahtumaan on osallistunut yli 2 500 ravintolaa.

Osa toiminnasta on muuttunut hyvin ammattimaiseksi. Onpa tapahtuma poikinut useita ravintoloitakin. Pelkästään Helsingissä ravintolapäivän kokeilusta on syntynyt viisi oikeaa ravintolaa tai kahvilaa.

Ensimmäisinä vuosina tarjonta oli erilaista.

”Saattoi olla kaksi tyyppiä, jotka kantoivat jonkun pöydän puistoon ja myivät siinä limua. Nyt on hienoja katoksia, monta ihmistä mukana ja eri ihmisillä eri tehtävät.”

Markus Jokela
Anne-Sophie Elie myi kakkuja Karhupuistossa ravintolapäivänä elokuussa 2015.
Anne-Sophie Elie myi kakkuja Karhupuistossa ravintolapäivänä elokuussa 2015.

Mukaan on viime vuosina tullut enemmän markkinointihenkistä toimintaa, Vanamo myöntää. ”On tullut sellaista enemmän rahastusmeininkiä sellaisille alueille, missä käy eniten ihmisiä.”

Ruohonjuuritason toiminta ei Vanamon mukaan ole kuitenkaan kadonnut. Se on siirtynyt muualle, kauemmas keskustasta, Vanamo arvelee.

”Kyllä ne molemmat mahtuvat hyvin tähän mukaan. Tämä on vähän niin kuin vapun kanssa, on monia erilaisia tapoja viettää sitä. Edelleen kantakaupungin laitamilla on sitä, että ihmiset tekevät sen ravintolan kotiinsa.”

Yksi asia ei ole muuttunut.

Ravintolapäivä on edelleen hyvä tilaisuus kokeilla uusia ideoita ja haistella tulevia ruokatrendejä, Vanamo sanoo.

Yksi jo edellisenä ravintolapäivänä koettu erikoisuus on ötököistä valmistettu ruoka.

”Se tulee varmasti yleistymään, se on ollut näkyvillä jo jonkin aikaa. ”

Ravintolapäivän ravintolat löydät täältä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat