Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Diakonissalaitos: Ainakin 14 asunnotonta jäi ilman hätämajoitusta tammikuun pakkasissa Helsingissä

Eduskunnan oikeusasiamies selvittää Helsingin sosiaali- ja terveysviraston menettelyn lainmukaisuutta.

Kaupunki
 
Trond H. Trosdahl
Asunnottomien yökeskus Kalkkers.
Asunnottomien yökeskus Kalkkers. Kuva: Trond H. Trosdahl

Alkuvuoden pakkasissa ainakin 14 ihmistä jäi ilman hätämajoituspaikkaa Helsingissä, kertoo Helsingin diakonissalaitos. Kaupungin sosiaalipäivystys ja asunnottomien palvelukeskus eivät diakonissalaitoksen mukaan tarjonneet lämmintä yösijaa sen vuoksi, että kyseiset asunnottomat eivät olleet helsinkiläisiä.

Eduskunnan oikeusasiamies selvittää nyt Helsingin sosiaali- ja terveysviraston menettelyn lainmukaisuutta.

Taivasalle jääneet asunnottomat saivat lopulta majapaikat tavallisten helsinkiläisten kodeista.

Diakonissalaitos julkaisi maanantaina kannanoton, jonka mukaan oikeus hätämajoitukseen kuuluu kaikille. Kannanoton ovat allekirjoittaneet useat muutkin tahot, kuten Ihmisoikeusliitto ja Amnesty Internationalin Suomen osasto.

Diakonissalaitoksen ylläpitämässä päiväkeskus Hirundossa käy päivittäin ihmisiä, jotka nukkuvat pakkasyöt ulkona. Useimmat heistä ovat jonkin Euroopan unionin maan kansalaisia, jotka eivät ole pystyneet rekisteröimään oleskeluaan Suomessa vakituisen toimeentulon puuttuessa.

Nämä asunnottomat viettävät diakonissalaitoksen mukaan yönsä metsissä, teltoissa, hylätyissä veneissä tai julkisista tiloista löytämissään piilopaikoissa. Jotkut yöpyvät Kalkkers-yökeskuksessa, joka tarjoaa 15 istumapaikkaa ensimmäisinä saapuville tulijoiden maassaolostatuksesta riippumatta.

Helsingin kaupungin ylläpitämä Hietaniemen palvelukeskus tarjoaa hätämajoitusta, mutta sinne pääsevät ainoastaan helsinkiläiset.

Helsingin kaupungin ohjeistuksen mukaan rekisteröimätön EU-kansalainen pääsee kaupungin sosiaalipalveluiden piiriin ainoastaan, jos hän suostuu palaamaan kotimaahansa. Tällöinkin majoitus järjestyy diakonissalaitoksen mukaan yleensä vain yöksi tai pariksi, kunnes paluu kotimaahan on järjestetty.

Diakonissalaitos varoittaa, että tällainen käytäntö jättää niin sanotun liikkuvan väestön kadulle. Suuren osan liikkuvasta väestöstä muodostavat romanisiirtolaiset.

Romanisiirtolaiset kohtaavat diakonissalaitoksen mukaan systemaattista syrjintää ja rasismia eri puolilla Eurooppaa. Myös kotimaissaan, joten kotiinpaluu ei ratkaise ongelmia.

Kannanoton allekirjoittajien mukaan ihmisten perusoikeuksien turvaaminen on julkisen vallan velvollisuus, jota ei voi vierittää yksittäisten auttajien harteille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat