Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuokralaiset jättivät Moskovassa sijaitsevan Helsinki-talon – Helsinki joutui talonvaihdossa maksumieheksi

Helsinki joutuu maksamaan talosopimuksesta vielä vuoteen 2019 asti. Sitten Helsinki-talo ajetaan alas.

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Susanna Niinivaara
Helsingin ja Moskovan kaupungin yhteissopimuksen mukainen Helsinki-talo sijaitsee Moskovassa Rostovskij pereulokilla.
Helsingin ja Moskovan kaupungin yhteissopimuksen mukainen Helsinki-talo sijaitsee Moskovassa Rostovskij pereulokilla. Kuva: Susanna Niinivaara

Moskovassa sijaitseva Helsinki-talo on menettänyt suuren osan vuokralaisistaan. Tulojen ehtyessä Helsingin kaupungin on nyt pääomitettava talo-ohjelmaansa vastikkeetta.

Kaupunginhallitus myönsi maanantaina talo-ohjelmaa varten 100 000 euron vuotuisen rahoituksen, kunnes talo voidaan ajaa alas vuonna 2019.

Helsinki ja Moskova sopivat 1990-luvulla vaihto-ohjelmasta, jossa Helsinki saa Moskovassa ilmaiseksi käyttöönsä oman talon. Tässä Moskovan Helsinki-talossa toimivat yritykset ovat maksaneet vuokransa Helsingin yksinään omistamalle HRM-yhtiölle.

Vuokralaisina on ollut pääasiassa suomalaisia yrityksiä tai muita yhtiöitä, joilla on toiminnassaan Suomi-kytkös.

Vastavuoroisesti Helsinki on tarjonnut Moskovan kaupungille tilat Katajanokan tulli- ja Pakkahuoneella. Tulli- ja pakkahuoneen tilan vuokrasta vastaa HRM eli Helsinki Region Marketing Oy.

Aikaisemmin vuokrat ovat kompensoineet toinen toisensa.

Ukrainan kriisin, talouspakotteiden ja ruplan luisun myötä Moskovassa sijaitsevan talon vuokratulot ovat kuitenkin laskeneet rajusti. Helsinki-talo on menettänyt useita vuokralaisia, ja jäljelle jääneiden keskivuokra on pudonnut 70 eurosta noin 40 euroon neliöltä.

Tulli- ja pakkahuoneesta kaupunki veloittaa edelleen täyden vuokran itse omistamaltaan HRM-yhtiöltä.

Epäsuhta on vienyt yhtiön vaikeuksiin, eikä Helsingin kaupunki pääse irti Moskovan kanssa tekemästään määräaikaisesta talonvaihtosopimuksesta. Sopimus on voimassa vuoteen 2019, jolloin Moskova-talo on määrä ajaa alas.

Helsinki Region Marketing Oy on Helsingin kaupungin kokonaan omistama yhtiö, jonka tarkoitus on kansainvälistää Helsingin alueen elinkeinoelämää.

Sen tehtäviin kuuluu matkailun ja kansainvälisen markkinoinnin kehittäminen sekä ulkomaankaupan edistäminen, tutkimus ja konsultointi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat