Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mopopojat taistelevat oman hallin puolesta Vuosaaressa

Vuosaaren teini-ikäiset alkoivat itse etsiä itselleen sopivaa uutta tilaa. Pian selviää, toteutuuko toive.

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Valtteri Ala-Heikkilä (vas), Robin Siniluoto ja Aleksi Kaukamo näyttävät hallin ohjaajan ajokilla vähän korjaamisen mallia. Näin talvilomalla alkuiltapäivästä hallissa on oikeasti harvinaisen hiljaista, iltaisin on vilkkaampaa.
Valtteri Ala-Heikkilä (vas), Robin Siniluoto ja Aleksi Kaukamo näyttävät hallin ohjaajan ajokilla vähän korjaamisen mallia. Näin talvilomalla alkuiltapäivästä hallissa on oikeasti harvinaisen hiljaista, iltaisin on vilkkaampaa. Kuva: Sami Kero / HS
Tästä on kyse

Itä-Helsingin ainoa halli

 Helsingissä on kaksi mopohallia, toinen Vuosaaressa ja toinen Pukinmäessä. Tattarisuolla ja Pitäjänmäessä sijaitsevat moottorihallit, joissa voi mopojen lisäksi korjata myös autoja.

 Hallit ovat yleensä avoinna arkena iltapäivisin ja iltaisin. Yläikäraja on 23 vuotta.

Vuosaari

Seuraa laskutehtävä: Mopohalli on 56 neliön kokoinen. Mopoja mahtuu korjattavaksi rinnakkain viisi, jos ei välitä siitä, että kaverin kyynärpää on omassa kyljessä kiinni. Kuinka monta teini-ikäistä halliin mahtuu kerralla mopojen lisäksi?

Oikea vastaus on viitisenkymmentä, koska suunnilleen sen verran jengiä Rastiksen mopohallilla Vuosaaressa pyörii kesäiltaisin. Suuri osa mopoista ja ihmisistä toki jää silloin ovien ulkopuolelle, kun sisälle ei millään sovi.

Hallin mopoaktiivit ovat kuitenkin sitä lajia, että he etsivät itse ratkaisun ongelmiinsa. Kun Rastiksen suosio on kasvanut, nuoret ovat alkaneet metsästää sopivaa uutta tilaa itselleen.

”Alunperin lähdettiin vain etsimään suurempaa tilaa. Sitten kävi ilmi, että meidän pitää taistella koko hallin olemassaolon puolesta”, selittää 17-vuotias Aleksi Kaukamo.

Hallin toiminta luultavasti muuttuu mahdottomaksi, kun nykyisen parkkipaikan tilalle aletaan syksyllä rakentaa uusia uusia kerrostaloja. Mopoilijat itse haluaisivat uutta suurempaa tilaa Vuosaaresta, mutta kaupungin vahvin tarjous on Stadin ammattiopiston tulevat tilat Roihupellossa.

Rastiksen mopohalli on toiminut vuodesta 2010. Kävijöitä on 5 700 vuodessa. Noin puolet asuu ihan naapurissa, loput tulevat eri puolilta Helsinkiä.

Toimintaidea on yksinkertainen ja sama muissakin Helsingin halleissa: nuorille annetaan tilat, työkalut ja neuvoja mopon, kevytmoottoripyörän tai polkupyörän korjaamiseen. Kesällä tehdään enemmän perushuoltoa, talvella kunnianhimoisempia projekteja ja koneremontteja. Osia kierrätetään, tieto siirtyy korjaajalta toiselle.

Mopon virittäminen tosin on kielletty.

Mopoilla ajetaan muutaman kerran vuodessa myös yhteiselle leirille, viimeksi Bengtskäriin Hankoon. Sitten on erilaisia tapahtumia kuten viime viikolla, kun hallin optimistit juhlivat kevään ajokauden avajaisia.

”Kesällä tulen tänne oikeasti laittamaan pyörää. Näin talvella kaikki tulevat tänne muuten vaan. Tämä on paras kokoontumispaikka nuorille”, kertoo Valtteri Ala-Heikkilä.

”Täällä tapaa kaikki kaverit. Tällaiselle tilalle on tarvetta. Ei siis ole mitään järkevää syytä olla tukematta tätä”, täydentää Kaukamo.

Heidän toiveensa on helppo luetella lyhyesti: pari, kolme kertaa isompi tila lähellä nykyistä hallia. Lisäksi nuoret haluaisivat mieluusti pienet erilliset ruokailu- ja sosiaalitilat, ettei tarvitsisi syödä perjantaipizzaa ja korjata konetta saman pöydän ääressä.

Nuoret tekivät aluksi aloitteen uusista tiloista Ruuti-järjestelmän kautta. Järjestelmä on tehty, jotta nuoret voisivat vaikuttaa kaupungin päätöksentekoon.

Kaukamo sanoo, että alkuun heidän toiveitaan kuunneltiin ”vähän vastahakoisesti”.

”Tuli kyllä lupauksia, että etsitään ja kartoitetaan ja harkitaan asiaa. Aika harvassa meille sopivia tiloja näköjään on. Itse ollaan sitten etsitty.”

Sitten tapahtui onnellinen käänne: Nuorten toiveiden tila löytyi tyhjästä teollisuushallista Vuosaaren satamasta. Ville Jalovaara (sd) teki tältä pohjalta valtuustoaloitteen.

Nuorisoasiainkeskus ei kuitenkaan lämpene ajatukselle suuren tilan vuokraamisesta ulkopuoliselta. Nuorten löytämä tila ei juuri nyt ole edes vuokrattavissa.

Sen sijaan nuorisoasiainkeskus ehdottaa, että mopohalli voisi muuttaa Roihupeltoon, jonne Stadin ammattiopisto saa lisätilaa tekniikan ja liikenteen aloille 2019. Uusien tilojen valmistumista odotellessa ammattiopiston nykyisistä tiloista saattaisi löytyä paikka, mutta Herttoniemeen asti jouduttaisiin silloinkin.

Kiinteistövirasto esittää mahdollisena paikkana myös Laajasaloa, mutta ei ole saanut päättäjien tukea.

Valtuusto päättää asiasta pian.

”Uusi halli saisi kyllä olla tässä lähettyvillä. Aika vaikea kuvitella, että kovin moni tästä lähtisi julkisilla tai jalkaisin toiselle puolelle kaupunkia jonkin koulun tiloihin vapaaehtoisesti”, sanoo Kaukamo.

24.2. 9:28 korjattu Ville Jalovaaran puoluekanta oikeaksi

Sami Kero / HS
Rastiksen mopohalli on ison ruotsinkielisen monitoimitalon ja koulun takapihalla. Sijainti on mopoaktiivien mielestä erinomainen, metroltakin pääsee sinne kävellen.
Rastiksen mopohalli on ison ruotsinkielisen monitoimitalon ja koulun takapihalla. Sijainti on mopoaktiivien mielestä erinomainen, metroltakin pääsee sinne kävellen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat