Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen ”nyrkkilähiö” saa kasvojenkohotuksen – Hakunilassa alkaa täydennysrakentaminen

Vuoden kaupunginosaksi valitussa Hakunilassa alkaa täydennysrakentaminen, kun bussivarikkokin siirtyy muualle.

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Kirkko ja ostoskeskus sijoittuvat Hakunilan valtasuonen, Hakunilantien varteen.
Kirkko ja ostoskeskus sijoittuvat Hakunilan valtasuonen, Hakunilantien varteen. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Uninen talvipäivä Hakunilan keskustassa saattaa parin vuoden kuluttua hieman vauhdittua, sillä Vantaa on tuuppaamassa alueen kehitystä roimasti eteenpäin.

2000-luvun alussa Hakunila nousi julkisuuteen jengien tappelukenttänä, mutta tuo on mennyttä aikaa. Viime kesänä Suomen kotiseutuliitto valitsi lähiön vuoden kaupunginosaksi. Yksi peruste valinnalle oli asukkaiden vilkas yhteistoiminta.

Kaupunginosan henki on muuttunut vuosien saatossa. HS vieraili Hakunilassa viime elokuussa. Tuolloin todettiin, että ”nyrkkilähiöstä” on kasvanut lintukoto.

Pian muuttuu myös rakennettu ympäristö. Pitkään odotettu muutto on nimittäin toteutumassa, sillä Itä-Vantaan bussivarikko Hakunilanmäen länsilaidalla on saanut uuden osoitteen Kehä III:n varresta Vantaan Energian jätevoimalan kupeesta. Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunta myönsi maanantaina uudelle bussivarikolle suunnitteluvarauksen siten, että tilat Ojangossa olisivat käytössä kesällä 2019.

Nykyiset vuokrasopimukset bussiyhtiöiden kanssa päättyvät ensi vuonna.

Kaisa Rautaheimo / HS
Koko ikänsä Hakunilassa asunut Ville Välimaa ei paljon piittaa kauppapalveluista, mutta monipuolinen lähitreenisali kelpaisi miehelle.
Koko ikänsä Hakunilassa asunut Ville Välimaa ei paljon piittaa kauppapalveluista, mutta monipuolinen lähitreenisali kelpaisi miehelle.

Bussivarikko on ollut lähtökuopissaan jo useita vuosia, mutta aiemmat yritykset uuden varikon perustamiseksi ovat yksi toisensa jälkeen osoittautuneet liian kalliiksi. Apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän (sd) mukaan nyt on tosi kyseessä.

”Kaupungilla on Ojangossa voimajohtojen alla maata, jota ei mihinkään muuhun voi käyttää. Lisäksi Ojangon yhteydet ovat parantuneet, kun jätevoimalalle on rakennettu oma liittymä Kehä III:lle”, Penttilä sanoo.

Bussivarikon muutto on Penttilän mielestä Hakunilan brändille iso askel. Toivon mukaan muutto piristää Hakunilan muita rakennushankkeita.

Vielä muutama vuosi sitten HOK-Elanto suunnitteli bussien paikalle isoa kauppakeskusta, mutta hanke meni jäihin, kun varikkoa ei saatu siirrettyä. Vantaan aluearkkitehdin Vesa Kariluodon mukaan iso kauppakeskus ei ole enää ajankohtainen.

Tavoitteena on kartoittaa lisärakentamismahdollisuuksia tämän vuoden aikana koko Hakunilanmäen alueelta aina Lahdenväylän länsipuolelle Ikeaa hipoen.

”Me lähdemme nyt selvittämään alueen rakennusmahdollisuuksia puhtaalta pöydältä”, Kariluoto sanoo. Bussivarikon tilalle sovitellaan Kariluodon mukaan sekä asumista että palveluita.

HOK-Elantoa kiinnostaa kyllä Hakunilan kauppapalveluiden lisääminen, mutta bussivarikon sijainti moottoritien varressa on kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalaisen mukaan huono.

”Se ei ole suoraan saavutettavissa Lahdenväylältä eikä Kehä III:lta. Lisäksi asiakkaat joutuisivat raahaamaan kauppakasseja kotiin ylämäkeen, koska bussivarikko sijaitsee montussa.”

Karjalaisen mukaan Hakunila ansaitsee paremmat palvelut taajaman sisällä. HOK-Elanto on yksi osakkeenomistaja myös vanhassa ostoskeskuksessa.

Kaisa Rautaheimo / HS
Pirjo Santasta harmittaa vanhan ostoskeskuksen näivettyminen. ”Jos jotain saisin toivoa, kenkäkauppa ja suutari olisivat ensimmäisenä listalla.”
Pirjo Santasta harmittaa vanhan ostoskeskuksen näivettyminen. ”Jos jotain saisin toivoa, kenkäkauppa ja suutari olisivat ensimmäisenä listalla.”

Hakunilalaisia ison kauppakeskuksen menetys ei hetkauta. Vanhassa ostoskeskuksessa asioineiden Pirjo Santasen ja Merja Piskusen mielestä isot ostosparatiisit ovat tarpeettomia. He olisivat tyytyväisiä, jos joku laittaisi vanhan ostarin tomerasti kuntoon.

”Täältä ovat vähitellen lähteneet pankit, posti, monet kaupat ja viimeksi Tarjoustalo vuoden vaihteessa. Ja aina niiden tilalle on tullut uusi juottola”, hymähtää 30 vuotta Hakunilassa asunut Piskunen.

Pirjo Santanen kaipaa ostoskeskukseen kenkäkauppaa ja suutaria. Autokouluun matkannut Ville Välimaa taas olisi tyytyväinen, jos joku haluaisi perustaa monipuolisen kuntosalin. Ainakin tiloja olisi tarjolla.

Myös Keijo Nissilä toivoo vain vanhan ostoskeskuksen kohentamista. Jo 18 vuotta Hakunilassa asunut Nissilä on nähnyt väestön ikääntyvän ja tarttuvan rollaattoriin.

”Eihän tämä väki edes pääsisi tuonne bussivarikon tienoille.”

Aluearkkitehti Vesa Kariluoto huokaa puhelimessa, kun vanhan ostoskeskuksen kohennus tulee puheeksi. Viime vuosina ostoskeskuksen alennustilaa on yritetty kääntää monin tavoin. Kaupungin keinot ovat kuitenkin rajalliset, kun kiinteistön omistus on hajautunut ja omistajat ovat erimielisiä siitä, mitä kiinteistölle pitäisi tehdä.

”Jopa yhden autopaikan haltija on osakkaana ostoskeskusyhtiössä”, Kariluoto sanoo.

Hakunilan asukkaille ostoskeskus on silti vain yksi osa arkea. Santanen ja Piskunen kehuvat Hakunilaa rauhalliseksi ja vehreäksi kotipaikaksi, missä ihmiset elelevät sopuisasti uskonnosta tai etnisestä taustasta riippumatta.

”Täällä on tehty töitä yhteiselon suhteen. Seurakunta on ollut tässä erityisen hyvä. He ovat onnistuneet tuomaan maahanmuuttajataustaisia asukkaita mukaan toimintaan”, kiittää Santanen.

Jotain näkyvääkin Hakunilassa tapahtuu jo tänä keväänä. Destian vanhan varikkoalueen asuntorakentaminen alkaa.

Entinen Destian varikko sijaitsee Itä-Vantaan varikon pohjoispuolella. Alueelle on kaavoitettu asuntoja 900 asukkaalle. Viidesosa asunnoista on kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Kaisa Rautaheimo / HS
Kirkko (kuvassa taustalla) ja kauppa elävät Hakunilassa rinnatusten.
Kirkko (kuvassa taustalla) ja kauppa elävät Hakunilassa rinnatusten.
Kaisa Rautaheimo / HS
Hakunilan ostoskeskuksen vanhin osa valmistui 35 vuotta sitten, ja monet asukkaat ovat ikääntyneet samaan tahtiin sen kanssa.
Hakunilan ostoskeskuksen vanhin osa valmistui 35 vuotta sitten, ja monet asukkaat ovat ikääntyneet samaan tahtiin sen kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat