Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinteistöliitolta kova ehdotus: Tupakointikieltoa rikkovien asunnot voitava ottaa haltuun

Kiinteistönomistajien edunvalvojan mielestä asuntojen haltuunottouhka olisi tehokkain keino saada ihmiset noudattamaan tupakointikieltoa.

Kaupunki
 
Onko sähkötupakka trendikäs?
Onko sähkötupakka trendikäs?
Sähkötupakan käyttö lisääntyy nuorison parissa. Mitä nuoret itse ajattelevat tupakoimisesta? Toimittaja Fanny Fröman, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.
Fakta

Häiritsevä elämä voi johtaa asunnon haltuunottoon

 Lain mukaan taloyhtiö voi ottaa osakkeenomistajan asunnon huoneiston haltuunsa enintään kolmeksi vuodeksi.

 Taloyhtiö voi ottaa asunnon haltuunsa esimerkiksi silloin, jos asunnon omistaja ei maksa erääntyneitä yhtiövastikkeita, aiheuttaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle haittaa tai jos asunnossa vietetään häiritsevää elämää.

 Taloyhtiön hallituksen on tehtävä osakkeenomistajalle kirjallinen varoitus ennen haltuunottoa. Varoituksessa on kerrottava varoituksen syy. Varoituksesta on myös käytävä ilmi, että yhtiö voi ottaa huoneiston hallintaansa.

 Asunnon haltuunotosta päättää taloyhtiön yhtiökokous. Asunnon omistaja voi tehdä päätöksestä moitekanteen.

Kiinteistönomistajien edunvalvoja Kiinteistöliitto ehdottaa kovaa rangaistusta taloyhtiöiden tupakointikieltoa rikkoville. Kiinteistöliiton mielestä taloyhtiöiden pitäisi voida ottaa esimerkiksi parveketupakointikieltoa rikkovien asukkaiden asuntoja nykyistä helpommin haltuunsa.

”Haltuunotto tarjoaisi taloyhtiöille tehokkaan turvan, jos menettelyä pystyttäisiin käyttämään helpommin tupakointiin liittyvissä ongelmatilanteissa”, sanoo Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli.

Tuore lakiesitys saattaa estää parveketupakoinnin jo ensi kesänä. Esityksen mukaan taloyhtiöt voivat hakea kunnalta tupakointikieltoa asuntojen parvekkeille, pihoille sekä itse asunnoille. Kunta voi määrätä tupakointikiellon, jos tupakoinnista voi kulkeutua savua esimerkiksi toisen asunnon parvekkeelle. Tupakointikieltoa voisi jatkossa hakea myös silloin, jos savua voi levitä asunnosta toiseen talon rakenteita pitkin. Asuntoon tupakointikielto voitaisiin määrätä ainoastaan poikkeustapauksessa.

Nykyisin tupakointikielto voi tulla kyseeseen, jos siitä voidaan osoittaa aiheutuvan terveyshaittoja. HS:n torstaina julkaisema uutinen löytyy täältä.

”Jos kunnan määräämää tupakointikieltoa rikotaan, voi kunta tehostaa päätöstään uhkasakolla. Meidän mielestämme laissa säädettyyn huoneiston haltuunottomenettelyyn pitäisi voida tukeutua tupakoinnin häiriö- ja haittatilanteissa nykyistä helpommin. Se olisi yhtiön kannalta tehokas keino puuttua asiaan”, Hupli sanoo.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiö voi ottaa osakkeenomistajan asunnon huoneiston haltuunsa enintään kolmeksi vuodeksi. Taloyhtiö voi ottaa asunnon haltuunsa esimerkiksi silloin, jos asunnon omistaja ei maksa erääntyneitä yhtiövastikkeita, aiheuttaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle haittaa tai jos asunnossa vietetään häiritsevää elämää.

Haltuunottomenettelyn kynnys on Huplin mielestä asetettu korkealle.

”Tiedossamme ei ole yhtään oikeustapausta, jossa haltuunoton taustalla olisi tupakointi. Tupakkalain muutoksen rinnalla olisikin tarpeen tarkastella myös asuntoyhtiölain muutostarpeita”, Kiinteistöliiton Hupli sanoo.

Huplin mielestä tarve lakimuutoksille on ilmeinen.

”Meiltä kysellään usein parveketupakoinnista ja sen rajoittamisesta.”

”Asukkaan yksityisyydensuoja on vahva, kun puhutaan huoneistoista ja niiden parvekkeista. Hyvää esityksessä on, että tupakointikieltopäätökset perustuisivat näiden tilojen osalta jatkossa viranomaisarvioon, eikä taloyhtiöiden yksin käyttämään harkintavaltaan.”

Isännöintiliiton hallituksen puheenjohtaja Ilkka Saarinen pitää Kiinteistöliiton ehdotusta kovana, mutta varmasti tehokkaana.

”Jos kotinsa voi kolmeksi vuodeksi sen takia menettää, niin olisi se ainakin tehokas keino. Jokaisen harkittavaksi jää, nostettaisiinko parveketupakoinnin takia suomalaisen perheen tavarat lumihankeen”, Saarinen sanoo.

”Henkilökohtaisesti en tupakkaa kaipaa, mutta tupakointi on edelleen yhteiskunnassa sallittua toimintaa, joten tässä on myös filosofisempi kysymys siitä, kuinka ahtaalle tupakoitsijat halutaan ajaa.”

HS uutisoi perjantaina, että Suomi on maailman ensimmäinen maa, joka on kirjannut lakiin tavoitteeksi tupakoinnin lopettamisen. Tavoite aiotaan nyt saavuttaa jo vuoteen 2030 mennessä, kun aiempi tavoitevuosi oli 2040.

Laura Nissinen / Lehtikuva
Tuore lakiesitys saattaa estää parveketupakoinnin jo ensi kesänä.
Tuore lakiesitys saattaa estää parveketupakoinnin jo ensi kesänä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat