Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ostoskeskus Triplan viereen halutaan tornitalorivi – Keski-Pasilaan suunnitellaan asuinaluetta 3 200 helsinkiläiselle

Kaupunki
 
3D Render Oy
Keski-Pasilaan suunnitellaan asuntoja 3200 asukkaalle.
Keski-Pasilaan suunnitellaan asuntoja 3200 asukkaalle. Kuva: 3D Render Oy

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto ehdottaa, että Keski-Pasilan ratapihan tilalle rakennettaisiin asuntoja 3 200 ihmiselle. Toimitiloja alueelle suunnitellaan noin 1 000 työntekijälle. Näiden lisäksi Keski-Pasilaan ollaan rakentamassa myös koulu ja päiväkoti.

Alueen itälaidalle Veturitien varteen kaavaillaan 14–16-kerroksisten tornitalojen rivistöä. Länsilaidalla talot ovat huomattavasti matalampia, pääosin alle kymmenkerroksisia. Asuinalueen viereen ollaan rakentamassa Tripla-ostoskeskusta, joka valmistuu vaiheittain vuosina 2019–2022.

Keski-Pasilan Ratapihakortteleiden kaavaehdotus tulee kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyyn ensi tiistaina.

Kaupunkisuunnitteluvirastossa toivotaan, että asuintalojen kivijalkoihin syntyisi runsaasti liiketiloja. Tämän vuoksi asemakaavaesitykseen on määritelty jokaisen korttelin katutasoon vähimmäismäärä liiketiloille.

Myös rakennusten katot halutaan käyttöön. Niille saa rakentaa esimerkiksi saunoja ja katoksia. Vähintään puolet katoista tulee rakentaa viherkatoiksi. Viherkattojen uskotaan pidentävän kattojen käyttöikää, parantavan rakennusten energiansäästökykyä ja helpottavan hulevesien hallintaa.

Kaavan valmistelusta vastannut arkkitehti Elina Suonranta kertoo, että ratapiha-alueen ”tehokkuutta” – siis sitä kuinka paljon asukkaita alueelle saadaan – on pyritty nostamaan asemakaavan valmistelun kaikissa vaiheissa.

Helsinki varautuu voimakkaaseen väestönkasvuun, ja tuleville asukkaille pyritään rakentamaan koteja mahdollisimman lähelle keskustaa ja raideliikenteen pysäkkejä. Hyvien kulkuyhteyksien viereen sijoittuva Keski-Pasila on sijainniltaan optimaalinen.

”Kyllä siitä on nyt tulossa hyvin kaupunkimainen. Viereisen Länsi-Pasilan kortteleita mahtuu yhteen ratapihan kortteliin useita”, Suonranta sanoo.

Vielä suuremman asuntomäärän rakentamista ratapiha-alueelle rajoittavat Suonrannan mukaan Helsingin määrittelemä autopaikkojen vähimmäismäärä ja pelko siitä, että alueesta tulisi asukkaille epäviihtyisä.

Länsilaidan rakennuksia ei esimerkiksi ole haluttu suunnitella korkeammiksi, koska lännestä paistava iltapäivä aurinko jäisi silloin alueen sisäpihoilla näkemättä, eikä alue enää sopisi kaupunkikuvallisesti yhteen nykyisen Länsi-Pasilan rakennusten korkeuden kanssa.

”Alueen sisälle jäävää puistoakseliakin on jo nyt kavennettu. Sitä tiivistämällä emme enää halunneet tehokkuutta nostaa”, Suonranta sanoo.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY pitää Keski-Pasilan tulevaa asuinaluetta ilmanlaadun kannalta ongelmallisena, koska Veturitien liikennemäärien uskotaan kasvavan merkittävästi tulevaisuudessa.

Kaupunkisuunnitteluvirasto on kuitenkin ilmoittanut ottavansa ilmanlaatukysymykset huomioon suunnitellessaan aluetta. Esimerkiksi päiväkoti ja muut ilmanlaadun kannalta herkät kohteet sijoitetaan kauemmas Veturitiestä.

Nyt rakennettavalla alueella sijaitsi myös kaupunkilaisten hyvin tuntema punainen mökki, jonka purkaminen herätti kiinnostusta kesällä 2015.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat