Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itä-Helsingissä monet kokkaavat kaasuliedellä – ”Television tähtikokit nostavat kaasuliesien myyntiä”

Kaupunki
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Kaasuverkko kuntoon

 Auroran Kaasunjakelu on ilmoittanut investoivansa Helsingin kaasuverkkoon 1,4 miljoona euroa tänä vuonna. Muihin kaasuverkkoihinsa se investoi miljoona euroa.

 Yhtiöllä on Helsingissä kaasuverkkoa yli 200 kilometriä.

 Auroran siirtämän kaasun määrä on alle kaksi prosenttia Suomen kaasunsiirroista.

 Liesikäyttöön se siirtää alle 0,04 prosenttia koko Suomen kaasunsiirtojen kokonaismäärästä.

Suuri osa Helsingissä käytettävästä kotitalouskaasusta virtaa kantakaupungin ulkopuolelle Myllypuroon, Pihlajamäkeen, Roihuvuoreen, Vartiokylään, Herttoniemeen ja Kulosaareen.

Kuinka suuri osa, sitä ei kaasunsiirrosta vastaava Aurora Kaasunjakelu pysty sanomaan. Kaasuliesiä käyttäviä kotitalouksia on Auroran verkossa noin 25 000.

”Meidän kaasunjakelustamme vain noin kaksi prosenttia menee kotitalouksiin, joten olemme katsoneet niitä yhtenä kokonaisuutena”, sanoo operatiivisen toiminnan johtaja Timo Harju.

Yhtiö toimii 13 paikkakunnalla, mutta valtaosa keittiökaasun asiakkaista on Helsingissä. Esimerkiksi Vantaan Jusslan alueelle kaasu menee lähinnä asfaltintekijöiden tarpeisiin.

Aurora Kaasunjakelu nousi otsikoihin, kun sen kaasun siirtohintojen liki 50 prosentin korotukset tulivat julki heti sähkönsiirtoyhtiö Carunan isojen hinnankorotusten jälkeen. Kuluttajaviranomaiset selvittävät korotusten asianmukaisuutta.

Esimerkiksi noin kahdeksan euron siirtohinta kuukaudessa nousi yli 12 euroon vuoden alussa. Monilla asiakkailla kuukausihinta on kiinteä eli kaasunsiirtoa ei laskuteta kulutuksen mukaan.

”Keittiökaasua on siirtynyt viime vuosina 0,7–0,9 miljoonaa kuutiota vuodessa. Hintoja ei ollut korotettu vuosiin, eivätkä tulot kattaneet menoja”, Harju sanoo.

Aurora Kaasunjakelu syntyi viime vuonna, kun kaasunjakelu ja kaasunmyynti erotettiin. Skotlantilainen pääomasijoitusyhtiö SL Capital Partners osti Gasumin paikallisjakeluverkon viime kesänä. Siihen asti Gasum oli hoitanut sekä kaasun myynnin että siirtotoiminnan.

Helsingissäkin valtaosa Auroran välittämästä menee kiinteistöjen lämmitykseen ja teollisuudelle. Keittiökaasun käyttäjämäärät ovat pysyneet kohtuullisen vakiona, sillä poismuuttaneiden asiakkaiden tilalle on tullut uusia asiakkaita vastaava määrä.

Siirtoyhtiönä Aurora välittää useiden tuottajien kaasua. Harjun mukaan jo 20 asuinkerrostalon keittiöissä on siirtynyt biokaasun kuluttajiksi.

”Biokaasun tuottajat tietysti toivoisivat sen käytön lisääntyvän. Biokaasun siirto toimii samalla tavalla kuin Norppa-sähkön jakelu sähköverkossa”, Harju sanoo.

Ympäristöystävällisen Norppa-sähkön tuottajat ohjaavat sähkön yhteiseen jakeluverkkoon. Norppa-sähkön käyttäjät maksavat tuottajalle kulutuksensa mukaan.

Kaasuliesikauppaan asuminen verkoston ulkopuolella ei suoraan vaikuta. Kaasuliesiin erikoistuneessa Kaasuvalo-yrityksessä on totuttu asiakkaisiin, jotka kantavat kaasupulloja keittiön allaskaappiin tai omakotitalon kellariin. Nämä asiakkaat ovat ihmisiä, joille ruoanlaitto on intohimo.

”Television kokkiohjelmat ja tähtikokit kuten Jamie Oliver nostivat kaasuliesien myyntiä kymmenen vuotta sitten. Se trendi on pysynyt”, sanoo toimitusjohtaja Jonne Salenius Kaasuvalosta.

Suuri osa keittiökaasun asiakkaista asuinpaikastaan riippumatta valitsee kaasulieden ja sähköuunin yhdistelmän. Uunin käyttö koetaan hankalaksi, ja se myös kuluttaa kaasua enemmän kuin liesi.

Jos asiakkaan kulutusta ei noteerata kaasulaskussa, myös uuniksi saattaa valikoitua kaasu-uuni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat