Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurmoskeijan rahoitus on yhä epäselvä

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Suurmoskeijan mahdolliseksi sijoituspaikaksi on kaavailtu Helsingin Hanasaarta.
Suurmoskeijan mahdolliseksi sijoituspaikaksi on kaavailtu Helsingin Hanasaarta. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Muslimit Suomessa

 Vielä kesällä arvioitiin, että Suomessa olisi noin 65 000 muslimia. Valtaosa heistä on sunneja. Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu on kasvattanut muslimien määrää.

 Shiiat ovat merkittävä vähemmistö. Heitä on helsinkiläisen Resalat-yhdyskunnan mukaan arviolta 10 000.

 Arviolta puolet muslimeista asuu pääkaupunkiseudulla. Tilastoja aiheesta ei ole.

Helsingin kaupunginvaltuusto käsittelee keskiviikkona nyt jo edesmenneen punavihreän valtuustoryhmän ryhmäaloitetta, jossa vaaditaan kaupunkia kiirehtimään suurmoskeijan rakentamista Helsinkiin.

Kerta on ensimmäinen, kun Helsingin poliitikot pääsevät ottamaan kantaa viime kesänä julkisuuteen tulleeseen hankkeeseen.

Helsingin johtavien poliitikkojen mukaan hankkeen rahoituksen taustat ovat kuitenkin edelleen sen verran auki, että moskeijahanketta tuskin tullaan ainakaan kiirehtimään. Keskiviikon valtuustossa kuunnellaan vasta poliitikkojen mielipiteitä. Minkäänlaista päätöstä itse hankkeesta ei tehdä.

”Vaatii paljon valmistelua ennen kuin hanke voitaisiin ottaa edes poliittiseen käsittelyyn. En usko, että suurmoskeijaa tullaan käsittelemään vielä pitkään aikaan”, kokoomuksen ryhmänjohtaja Lasse Männistö sanoo.

Suurmoskeijahanketta puuhaa kolmen hengen ydinryhmä: useissa pienissä muslimijärjestöissä toimiva Pia Jardi ja hänen marokkolaistaustainen miehensä Abdessalam Jardi sekä eläkkeellä oleva suurlähettiläs Ilari Rantakari .

Yli sata miljoonaa euroa maksavan hankkeen taustalle on ilmoittautunut pieni Persianlahden saarivaltio Bahrain. Bahrainilla itsellään ei kuitenkaan ole mahdollisuutta rahoittaa hanketta, joten se toimii lähinnä rahoituksen kokoonkerääjänä.

Mistä lopulliset rahat tulisivat, siitä ei ole vieläkään tarkempaa tietoa.

”Sitten kun saamme kaupungin päätökset, niin sen jälkeen vasta lähdemme viemään asioita eteenpäin”, Pia Jardi kertoo.

Juuri rahoituksen läpinäkymättömyys näyttää kuitenkin olevan edelleen suurin moskeijahanketta jarruttava tekijä.

Hankkeen taustalla vaikuttavalla Bahrainilla on tiiviit suhteet jäykkää, sunnilaista uskontulkintaa harjoittavaan Saudi-Arabiaan. Erityisesti Suomen shiiat ovat olleet huolissaan siitä, minkälaista uskontulkintaa Helsingin suurmoskeijassa tultaisiin harjoittamaan.

Myös sisäministeriössä on pohdittu sitä, kuinka helppoa rahoittajatahojen olisi lopulta alkaa halutessaan ohjailla moskeijan toimintaa.

Koko hanke tuntuu olevan poliitikoille ja kaupungin virkamiehille tulenarka.

Toisaalta pidetään tärkeänä, että kaikilla uskonryhmillä olisi kunnolliset mahdollisuudet harjoittaa uskontoaan Helsingissä.

Muiden maiden esimerkit taas osoittavat, että ulkomaisen rahoituksen varassa toimivaan moskeijaan liittyy myös riski toiminnan radikalisoitumisesta.

Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Osku Pajamäki korostaa, että hanke on aidosti edelleen auki.

”Rahoituksen läpinäkyvyydestä käydään tällä hetkellä keskusteluja sekä investoinnin että käyttötalouden osalta”, Pajamäki sanoo.

Vihreiden ryhmänjohtaja Otso Kivekäs on Pajamäen kanssa samoilla linjoilla.

”Ymmärtääkseni kaupungin organisaatiossa on skeptisyyttä siitä, että saavatko he [hankkeen vetäjät] hankkeensa kasaan. Mutta skeptisyys on skeptisyyttä. Se ei sinänsä tarkoita vielä mitään”, Kivekäs sanoo.

Hankkeen ydinjoukon mukaan rahoittajilla ei tulisi olemaan vaikutusvaltaa moskeijan toimintaan.

Suurmoskeijan mahdolliseksi paikaksi on suunniteltu Hanasaarta. Kiinteistöviraston tonttiosaston päällikkö Sami Haapanen muistuttaa, että neuvottelut tontin varaamisesta ovat vasta aivan alkutekijöissään.

”Kevään aikana jatketaan sitten selvityksiä ja neuvotteluja. Lopulta tontin varaamisesta päättää kaupunginhallitus”, Haapanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat