Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toivolan lastenkoti aiotaan lopettaa

Pakilassa sijaitsevan lastenkodin tilalle suunnitellaan pienryhmäkotia alaikäisille turvapaikanhakijoille.

Kaupunki
 

Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto ehdottaa, että Helsinki lakkauttaisi Pakilassa sijaitsevan Toivolan lastenkodin.

Lakkautusehdotuksen taustalla on sosiaali- ja terveyslautakunnan joulukuinen päätös vähentää lastensuojelun ympärivuorokautisen laitoshoidon paikkamäärää tänä vuonna 35 paikalla.

35-paikkaisen lastenkodin tilalle sosiaali- ja terveysvirasto kaavailee perheryhmäkotia oleskeluluvan saaneille, ilman vanhempia tulleille maahanmuuttajalapsille.

Suomeen tuli viime vuonna noin 3 000 alaikäistä turvapaikanhakijaa. ”Heistä noin 200–300 on tullut Helsinkiin”, sosiaali- ja terveysviraston erityissuunnittelija Maria Kahila kertoo.

Alaikäiset turvapaikanhakijat ovat Maahanmuuttoviraston vastuulla siihen asti, että heille myönnetään oleskelulupa. Tämän jälkeen heidät sijoitetaan kuntiin.

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee ehdotusta tiistaina.

Helsinki on jo pitkään pyrkinyt vähentämään lastenkoteihin sijoitettavien lasten määrää.

”Ihan ensisijaisesti tavoite on, että pystyisimme auttamaan lapsia silloin, kun he asuvat vielä kotona. Silloin heitä ei tarvitsisi sijoittaa lainkaan”, Kahila sanoo.

Kahila kertoo, että sijaishuollon tarpeessa olevien lasten määrä onkin 2010-luvulla pudonnut merkittävästi.

”Yksi syy on juuri se, että kotiin vietävää kriisityötä ja tehostettua perhetyötä on kehitetty”, Kahila sanoo.

Jos lapsi kuitenkin päädytään sijoittamaan sijaishuoltoon, hänet sijoitetaan nykyisen lastensuojelulain mukaisesti ensisijaisesti perhehoitoon.

”Tämän vuoksi olemme pyrkineet kehittämään myös perhehoidon tukimuotoja niin, että lapsi voitaisiin sijoittaa perhehoitoon, vaikka hän tarvitsisikin vaativampaa tukea”, Kahila sanoo.

Panostukset perhehoitoon ovat johtaneet siihen, että laitoshoidon tarve on vähentynyt viime vuosina. Viime vuonna laitoshoidon ostopalvelun kustannukset olivat 5,4 miljoonaa euroa pienemmät kuin edellisenä vuonna.

Ulkopuolelta ostetut laitoshoitovuorokaudet ovat vähentyneet viidessä vuodessa noin 159 000 vuorokaudesta alle 88 000 vuorokauteen.

Kaupungin omana palveluna tuotetun laitoshoidon vuorokaudet ovat vähentyneet viidessä vuodessa yli 20 000 yöllä.

Oikaisu 9. maaliskuuta klo 14.00: Jutussa kerrottiin ensin, että Toivolan lastenkodin paikalle ollaan perustamassa pienryhmäkotia alaikäisille turvapaikanhakijoille. Oikeasti tiloihin ollaan perustamassa perheryhmäkotia oleskeluluvan saaneille, ilman vanhempia tulleille maahanmuuttajalapsille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat