Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koululaiset vaativat lisää rahaa kouluruokaan Espoossa

Kaupunki
 
Outi Pyhäranta / HS
Espoolaista kouluruokaa Laajalahden koulussa vuonna 2012.
Espoolaista kouluruokaa Laajalahden koulussa vuonna 2012. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Kouluruoan laadun parantaminen nousi ylivoimaisena kärkitoiveena esiin, kun Espoon yläkoululaiset ideoivat ja äänestivät, mihin asioihin kaupungin pitäisi käyttää nykyistä enemmän rahaa.

Viime vuonna käynnistyneen Manimiitti-pilottihankkeen esille nostamat toiveet on Espoon kaupungin mukaan määrä huomioida myös kaupungin budjettia laadittaessa.

Manimiitissä nuoret ideoivat ensin työpajoissa, miten kaupungin tulisi käyttää rahaa. Tämän jälkeen parhaat ideat seulottiin esiin äänestämällä.

Manimiitti jakautui kahdelle alueelle: Pohjois-Espooseen ja Keski-Espooseen. Alueilla järjestettiin omat ideoinnit ja äänestykset.

Äänestyksessä jokaisella yläkoululaisella oli käytössään neljä ääntä. Yhden äänen kerroin oli yksi, toisen kaksi, kolmannen kolme ja neljännen neljä.

Keski-Espoon alueella äänesti Espoon nuorisovaltuuston mukaan kaikkiaan 980 yläkoululaista, joten ääniä annettiin yhteensä 9 800. Äänistä lähes kolmetuhatta vaati rahan lisäämistä kouluruokaan. Arvokkaimman eli kertoimella neljä varustetun äänensä kouluruoan kohentamiselle antoi 320 koululaista.

Espoon nuorisovaltuuston mielestä äänestystulos on niin selvä, että kaupungin pitäisi reagoida asiaan. Lisärahat tulisi nuorisovaltuuston näkemyksen mukaan suunnata erityisesti raaka-aineiden laadun parantamiseen ja ruoan monipuolisuuden lisäämiseen.

Kouluruokailut järjestävän Espoo Catering -liikelaitoksen toivotaan lisäksi tarkistavan säännöllisesti asiakkaidensa ruokailumieltymykset sekä pitävän huolta myös kasvisruoan ja erityisruokavalioiden tasosta.

Nuoristovaltuuston mukaan paras tapa huolehtia kouluruoan tasosta on se, että Espoo Cateringin ja oppilaiden välillä pidetään yllä jatkuvaa keskusteluyhteyttä.

Kouluruoan lisäksi Espoon Manimiitti-hankkeessa esille nousi myös monia muita asioita, joihin espoolaiset koululaiset toivoisivat lisää rahaa kaupungilta. Kannatusta äänestyksessä sai muun muassa koulutilojen viihtyisyyden parantaminen uusilla kalusteilla.

Kouluruoka ja sen laatu herättää keskustelua tasaisin väliajoin pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi Espoon ristiriitaiset ohjeet siitä, kuka on oikeutettu saamaan vegaaniruokaa, nousivat julkiseen keskusteluun viime syyslukukauden alussa.

Hiljattain on myös yritetty myydä ja jopa jakaa ilmaiseksi ylijäänyttä kouluruokaa, mutta kokeilut eivät osoittautuneet kovinkaan rohkaiseviksi. Nurmijärvellä kävi koko viime syksyn aikana vain yksi asiakas, joka osti kouluaterian 2,5 eurolla.

Helsingissä puolestaan yritettiin vähentää kouluruokahävikkiä siten, että Helsingin kaupungin palvelukeskus -liikelaitos eli entinen Palmia tarjoutui antamaan ylimääräiset kouluruoat maksutta erilaisille toimijoille. Tarjoukseen tarttui vain Herttoniemenrannan asukastaloyhdistys Ankkuri, eikä toimintaa pidetty ainakiin niin pienimuotoisena tehokkaana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat