Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijat hämmästelevät leikkausaikeita – ”Nykyinenkään tuki ei riitä”

Helsingin yliopistolla opiskelijat ottivat hämmentyneinä vastaan suunnitelmat opintotuen leikkauksista

Kaupunki
 
Kiristykset harmittavat opiskelijoita
Kiristykset harmittavat opiskelijoita
Leikkaukset opintotukeen eivät kerää kiitosta helsinkiläisopiskelijoilta. Toimittaja Maija Aalto, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen

Helsingin yliopistolla monet opiskelijat ottivat suunnitelmat opintotuen leikkauksista vastaan tyrmistyneinä.

Hallitusohjelma lupaa opintotukeen isoja leikkauksia. Tiistaina julkaistussa professori Roope Uusitalon selvityksessä ehdotetaan, että opintorahaa leikattaisiin, tukikuukausia vähennettäisiin ja opintolainaa voisi tulevaisuudessa nostaa nykyistä enemmän.

Kaikkia muutos ei koskettanut henkilökohtaisesti, mutta aivan varauksetta sitä ei hyväksynyt kukaan.

”Ei hyvältä kuulosta. Tämä johtaa eriarvoistumiseen. Opiskelumahdollisuudet alkavat entistä enemmän olla kiinni siitä, millaiseen perheeseen on syntynyt. Oma mielenkiinto ja lahjakkuus eivät enää ratkaise”, sanoo esimerkiksi Emma Nikka.

Anna Järviluoma suree puolestaan sitä, että uudessa mallissa alan vaihto on entistä hankalampaa.

Toimittajaksi pian valmistuvat naiset sanovat, että he ovat tehneet jo nykyisin paljon töitä opintojen ohella. Jos opinnot jatkuisivat ja leikkaukset toteutuvat, töitä pitäisi yrittää tehdä vielä lisää. Toisaalta sitten vastaan tulisivat paitsi tulorajat, myös oma jaksaminen.

”Ei elämä kuitenkaan voi koostua pelkästään koulusta ja työstä”, sanoo Järviluoma. Kaikilla ei myöskään käy niin hyvää tuuria, että halpa asunto tai työpaikka edes löytyisivät.

”Ei haittaa, me olemme työmiehiä”, sanovat puolestaan Lalli Nuorteva ja Robert Valta kiirehtiessään tenttiin Porthanian edestä. ”Työmiehet” sanovat olevansa koodareita.

”Meitä itseämme tämä ei siis juuri kosketa. Toki yleisesti tämä on huono asia”, Valta pehmentää.

Taidealaa opiskeleva Malin Nyqvist sanoo, että tilanne näyttää todella huonolta. Hän sanoo, että moni opiskelija on jo nykyisin kierteessä. Opintotuki ei riitä elämiseen, toisaalta liiasta työnteosta rangaistaan leikkaamalla opintotukea. Hän arvelee myös, että osa ajautuu velkoihin ja ottaa esimerkiksi pikavippejä.

”Tuntuu että todella monella alalla tulevaisuus ei ole valoisa. Ei sellaisessa tilanteessa voi ottaa lainaa”, hän sanoo.

”Itse olen esimerkiksi miettinyt, että olisi ehkä pitänyt opiskella sittenkin ensin jokin käytännöllisempi ammatti ammattikorkeakoulussa ja tulla vasta sitten yliopistoon. Mutta tämäkään ei olisi uusilla säännöillä mahdollista, ei voi opiskella kahta asiaa.”

Teologian opiskelija Satu Himanen sanoo, että leikkauksilla olisi suuri vaikutus hänen talouteensa. Hän kertoo nytkin elävänsä kahden välivuoden aikana keräämillään palkkatuloilla ja säästöt on jo syöty.

”En tiedä, olisiko itselläni enää muita vaihtoehtoja kuin ottaa lainaa. Nykyisetkään tuet eivät riitä edes niin, että selviäisin vuokrastani Kalliossa”, hän lisää.

Alla oleva HS:n laskuri kertoo, kuinka paljon valtio tukee korkeakouluopintoja uudistuksen jälkeen – ja mikä on ero nykyisiin tukiin.Syötä laskuriin tieto siitä, kauanko aiot opiskella. Laskuri näyttää, paljonko kaikkiaan saat opintorahaa ja asumislisää ja kuinka paljon voit enimmillään nostaa opintolainaa. Juttu jatkuu laskurin alla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat