Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

30 neliön siirtolapuutarhamökki maksaa Espoossa 60 000 euroa – Niipperin siirtolapuutarha uhkaa kaatua

Vuosien työ on valumassa hukkaan: ”Innostusta on, mutta ei halua ostaa”

Kaupunki
 
Niipperin siirtolapuutarha-alueelle valmistui 31 pikkumökkiä vuonna 2013. Ne eivät ole Siirtolapuutarhayhdistyksen rakennuttamia, mutta ovat samalla yhdistyksen tulevien mökkien kanssa.
Niipperin siirtolapuutarha-alueelle valmistui 31 pikkumökkiä vuonna 2013. Ne eivät ole Siirtolapuutarhayhdistyksen rakennuttamia, mutta ovat samalla yhdistyksen tulevien mökkien kanssa.

Espoossa on haaveiltu jo pitkään uudesta siirtolapuutarha-alueesta mökkeineen. Nyt toive olisi toteutumassa, mutta halukkaita mökkeilijöitä ei enää alkuinnostuksen jälkeen tunnut löytyvän.

Yksi syy vähäiseen mökki-innostukseen saattaa olla mökin hinta, 60 000 euroa pienestä mökistä pihamaineen.

Artikkeliin liittyvät

”Kyllä me sitä hintaa yritetään hilata alemmas, mutta kun hyvää halutaan tehdä, niin sunnilleen tuossa se on”, sanoo Espoon siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtaja Sanna Iivonen.

Hinnalla saa 30 neliön mökin sisävessalla, suihkulla ja parvella sekä pienen pihamaan Espoon Niipperissä. Lisäksi mökeissä on pieni keittiö varusteineen.

Tähän asti rakennushanketta on vetänyt yhdistys, joka ei tavoittele hankkeella voittoa.

Yhdistys on löytänyt ostajan 17:lle mökille. Mökkipaikkoja on yhteensä 68.

”Nyt on ratkaisun hetket. Tämä asia ratkeaa nyt maaliskuun aikana, toteutuuko tämä. Ihmiset ovat olleet innostuneita, mutta sitten kun pitäisi sitoutua mökin ostamiseen, monen tilanne on sellainen, ettei taloudellisesti ole varaa sitoutua tähän.” sanoo Espoon siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtaja Sanna Iivonen.

Yhdistyksellä on jäseniä tällä hetkellä 110. Nyt yhdistys etsii mahdollisia ostajia yhdistyksen ulkopuolelta.

Espooseen on puuhattu siirtolapuutarhaa vuodesta 2010. Yhdistys on joutunut kohtaamaan matkan varrella useita vaikeuksia. Mökkien sijaintia on jouduttu rukkaamaan moneen kertaan. Nyt mökkialuetta ollaan puuhaamassa Niipperiin peltoaukeamalle, missä on mahdollisuus noin 170 pikkumökin rakennuttamiseen.

Alueella on jo entuudestaan 31 puutarhamökkiä, jotka rakennutti ja möi myöhemmin konkurssiin ajautunut yritys. Nämä mökit valmistuivat vuonna 2013.

Lisäksi alueella on jo varaus 34 uudelle mökille, joiden rakentaminen saattaa alkaa vielä kuluvan vuoden aikana, kertoo Espoon Niipperin puutarhakylä I hallituksen puheenjohtaja Mauri Pennanen. ”Tämähän on upea alue kaupunkimökeille. Pääsee julkisilla ja luonto on ihan upea. Minä voin asua mökilläni koko kesän ja käydä sieltä töissä.”

Alueen keskiosaan jää vielä tonttitilaa joillekin kymmenille mökeille. Tälle alueelle ei ole vielä suunnitteluvarauksia, kerrotaan Espoon kaupungilta.

Vuonna 2013 valmistuneet siirtolapuutarhamökit ovat olleet hinnoiltaan noin 90 000–100 000 euroa, Pennanen kertoo.

”Kysymys tässä on siitä, että nämä ovat taloja, ne ovat vain mökkejä. Eivät ne tietenkään voi olla halpoja, koska se ei rakennusteknisesti ole mahdollista.”

Siirtolapuutarhayhdistyksen mökkien rakentaminen olisi tarkoitus saada käyntiin kuluvan vuoden aikana. Yhdistyksen 68 mökin suunnitteluvaraus menee umpeen joulukuussa 2016.

Helsingin vanhoilta siirtolapuutarha-alueilta saattaa saada edullisimmillaan alle 30 000 eurolla. Esimerkiksi Helsingin Kivinokassa 10 neliön kesämajoista pyydetään 29 000 euroa. Siirtolapuutarhamökkien tai kesämajojen hintahaarukka vaihtelee sijainnin ja koon mukaan noin 30 000–150 000 euroon.

Korjaus keskiviikkona 2. maaliskuuta kello 10.20: Viimeisestä kappaleesta muutettiin sana siirtolapuutarhamökki (Kivinokassa) sanaksi kesämaja sekä lisättiin viimeiseen lauseeseen sana kesämaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat