Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pub Sirdie on sinnitellyt 50 vuotta paikoillaan – ”Tällainen Kallio ennen oli”

Kaupunki
 
Pub Sirdie on pala vanhaa kalliota
Pub Sirdie on pala vanhaa kalliota
HS piipahti tutustumassa perinteiseen pubikulttuuriin Kolmannella linjalla sijaitsevassa Pub Sirdiessä. Maailma ympärillä on muuttunut, mutta Sirdie säilyy. Toimittaja: Lari Malmberg, kuvaus ja editointi: Kimmo Räisänen.

Sitä ei voi olla huomaamatta pimeää Kolmatta linjaa ylös astellessa.

Talon seinässä tönöttää harvinaisen pelkistetty kyltti, joka tekee tiettäväksi, että tässä kohtaa sijaitsee ”Pub Sirdie”. Baari, jossa myydään tuotetta nimeltä ”Koff I”.

Kimmo Räisänen
Ritva Hiironen omistaa Pub Sirdien.
Ritva Hiironen omistaa Pub Sirdien.

”Hei”, sanoo baaritiskin takana seisova Ritva Hiironen, 67, ja hymyilee varovasti.

Hän on tämän Helsingin Kalliossa sijaitsevan pienen yksiön kokoisen pubin omistaja.

”Sirdie on lajinsa viimeisiä”, Hiironen sanoo.

Ja niinhän se taitaa olla. Maailmassa, jossa steriilien muotibaarien elinaika lasketaan muutamissa vuosissa, ruma, rönsyilevä ja ahdas Sirdie on kuin rukous menneisyydestä.

”Tällainenhan koko Kallio aikanaan oli. Mutta sitten hinnat nousivat, ja moni asia muuttui. Nyt tämäkin on täynnä ravintoloita, jotka haisevat ja näyttävät samoilta, miltä ravintolat kaikkialla maailmassa haisevat ja näyttävät”, Sasu Setälä sanoo.

Hän istuu sisarensa Tarja Koivumäen kanssa nurkkapöydässä keskioluttuoppi edessään. Ympärillä levittäytyy Sirdie koko komeudessaan.

Katossa roikkuvat viirit ovat tupakansavun ruskistamia, ja seinille on ripustettu kaikkea suksista hevosenkuviin. Ikkunaa kehystävät kulahtaneet silkkiverhot ja kasa käsittämättömiä loistevaloja. Sisustuksen kantavina elementteinä tuntuvat olevan mauttomuus ja yhteensopimattomuus.

Sirdie perustettiin jo vuonna 1966. Ensin se tosin tunnettiin nimellä Alppi-baari, jonka omistaja Hertta-rouva myi kulmakunnan kolleille kaljaa tiskin alta ja velaksi.

”Silloin Kallio oli vielä suureksi osaksi puutaloaluetta”, Ritva Hiironen kertoo.

Vuosien kuluessa omistajat ja nimet vaihtuivat, mutta Sirdien sisustus ei juuri muuttunut. Mitä nyt vanhan päälle tuli pikku hiljaa uutta, kaikkea mitä asiakkaat rakkaaseen baariinsa mukanaan keksivät kantaa.

Pitkään kanta-asiakkailla oli Sirdiessä omat tuoppinsakin.

”Tuossa ne vieläkin roikkuvat. Aina välillä joku tulee ja kysyy, että onkohan se minun tuoppini vielä täällä. Kyllä se sitten pestään ja otetaan käyttöön”, Hiironen kertoo.

Baarin takaosassa vuonna 1968 valmistettu jukeboxi soittaa rahisevan haikealla vanhuksen äänellään Frediä.

”On nuoruus aika tuo jäänyt taa”, Fredi laulaa.

Sirdiessä on yhä käytössä perinteinen jukeboxi.
Sirdiessä on yhä käytössä perinteinen jukeboxi.

Onhan Sirdie ikuistettu populaarikulttuurin tuotteisiinkin. Täällä on kuvattu Aki Kaurismäen Calamari Unionia, ja Damn Seagulls -yhtye on nimennyt yhden levynsäkin baarin mukaan. ”One night at Sirdie’s” julkaistiin vuonna 2005.

”Tuossa ne pojat sitä levyä suunnittelivat”, Ritva Hiironen sanoo ja osoittaa nurkkapöytään.

2000-luvun Sirdie muistetaan erityisesti bulgarialaisesta baarimikostaan Petarista. Petarin asiakaspalvelussa oli häivähdys itäeurooppalaista ylpeyttä, mutta se oli niin teeskentelemätöntä, että miehestä muodostui Sirdien rakastettu symboli.

”Petar on itseasiassa siunattu juuri tänään Bulgariassa”, Hiironen kertoo. Ystävän poismenon johdosta hän on päättänyt itse jatkaa Pub Sirdien baarin pyörittämistä. Että edes pala vanhaa säilyisi Kalliossa. Vuosien varrella Sirdiestä on nimittäin tullut monille sen asiakkaista jonkinlainen turvasatama. Paikka, jonka neljään pöytään mahtuvat sulassa sovussa niin jupit, hipit, punkkarit kuin narkkaritkin.

”Nykyään kaikki maailmassa on hyvin laskelmoitua. Sellaisessa maailmassa on hyvätkin puolensa, mutta kyllä se myös kadottaa ihmisyydestä jotain. Täällä niin ei ole. Tämä on edelleen sellainen . . . kapakka”, Tarja Koivumäki sanoo.

Hän on käynyt Sirdiessä vaihtelevalla tiheydellä jo viisitoista vuotta.

”Tyttöystäväni asui aikanaan tuossa vastapäätä. Asuntoon oli vain yhdet avaimet, joten niitä tuotiin aina välillä tänne säilöön”, Koivumäki sanoo.

Sellaisena paikkana Ritva Hiironen haluaa Sirdien pitääkin.

”Minusta tämä on valmis”, hän sanoo.

Kimmo Räisänen
Jukeboxi tarjoaa runsaasti musiikkivaihtoehtoja menneiltä vuosilta.
Jukeboxi tarjoaa runsaasti musiikkivaihtoehtoja menneiltä vuosilta.
Kimmo Räisänen
Sasu Setälä siemaili olutta siskonsa Tarja Koivumäen kanssa.
Sasu Setälä siemaili olutta siskonsa Tarja Koivumäen kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat