Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikon lähtö­tason lukioita aletaan tukea

Helsinki ottaa lukioissakin käyttöön rahoitusmallin, jossa suuri maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden osuus tai opiskelijoiden kehnot peruskoulun päättötodistukset tuovat koululle lisää rahaa.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Opetustoimen johtaja Liisa Pohjolainen
Opetustoimen johtaja Liisa Pohjolainen Kuva: Rio Gandara / HS

Helsinki alkaa antaa enemmän määrärahoja niille lukioille, joissa on joko suuri osuus maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita tai opiskelijoiden peruskoulujen päättötodistusten keskiarvot ovat alhaisia.

”Määrärahoja siis lisätään niille lukioille, joiden opiskelijoilla on todennäköisesti enemmän tuen tai ohjauksen tarvetta”, kertoo opetustoimen johtaja Liisa Pohjolainen.

Koulujen välisiä eroja tasataan samantapaisella positiiviseksi diskriminaatioksi kutsutulla mallilla myös Helsingin peruskouluissa. Helsingin lukioissa tämä on uutta, mutta rahoitus on juuri menossa myös laajemmin uusiksi.

Opetuslautakunta päätti tiistaina, että lukioiden rahat jaetaan niin, että määrärahoissa lasketaan euroja opiskelijaa kohden. Vanhasta tuntikehyksiin perustuvasta monimutkaisesta laskentakaavasta siis luovutaan.

Euromäärä ei ole täysin sama kaikkialla: esimerkiksi opettajien ikärakenne ja lukioiden erityistehtävät vaikuttavat. Erikseen lasketaan lisäksi esimerkiksi tila- ja kiinteistökustannukset ja ruokailu. Ne eivät siis vaikuta opetukseen käytettävissä oleviin rahoihin.

Malli on kuitenkin oppilaitoksen kannalta reilusti nykyistä yksinkertaisempi. Rehtoreilla ja johtokunnilla on hivenen nykyistä vapaammat kädet päättää, mihin rahoja kussakin lukiossa käytetään.

”Tämä ei lisää eikä vähennä lukioiden rahoitusta. Kyse on vain periaatteista, joilla rahat jaetaan”, Pohjolainen selittää.

Käyttöön tulee myös siirtymäaika, joten rahamäärät eivät muutu kerralla kovin paljoa.

Myös peruskoulujen rahoitusmallia mietitään parhaillaan uusiksi. Helsingin peruskoulujen osalta ehdotus uudeksi rahoitustavaksi valmistunee ensi vuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat