Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asukkaat haluavat hiljentää Bonesin

Ravintolalle on annettu aikaa äänentasojen pienentämiseen kesäkuun alkuun saakka.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Kuva: Juhani Niiranen / HS

Punavuori

Helsingissä viriää jälleen uusi kiista baarissa soitetun musiikin äänenvoimakkuudesta. Viimeksi helmikuussa Eerikinkadulla yli 20 vuotta sijainnut ravintola Helmi päätti lopettaa toimintansa, sillä äänieristysremontin tekeminen olisi tullut ravintolalle kannattamattoman kalliiksi.

Tuorein esiin tullut melukiista koskee Annankadulla Punavuoressa sijaitsevaa Bonesia. Helsingin ympäristölautakunta asetti tiistaina Bonesille 15 000 euron uhkasakon, mikäli ravintola ei laske soittamansa musiikin äänentasoa. Ravintolalle on annettu aikaa äänentasojen pienentämiseen kesäkuun alkuun saakka.

Helmen ja Bonesin tapauksissa on paljon samaa. Helmi sijaitsi Bonesin tapaan Helsingin ydinkeskustassa ja piti ovensa auki perjantaisin ja lauantaisin aamuneljään. Helmessä soitettu musiikki häiritsi ainakin yhtä sen naapurissa sijaitsevaa asuntoa.

Ympäristölautakunnan päätöksen mukaan vuonna 2013 Tres Bones -nimellä perustetun ravintolan yöaikaan soittamasta musiikista aiheutuu meluhaittaa etenkin suoraan ravintolan yläpuolella asuville sekä Annankadun ja Iso-Roobertinkadun kulmassa asuville ihmisille.

Iso-Roobertinkatu 13:ssa asuvat ovat valittaneet ravintolan melusta lokakuussa 2014. Annakatu 6:ssa asuvat marraskuussa 2015.

”Ravintolalle on kahden toimintavuoden aikana annettu toistasataa reklamaatiota yöllisistä musiikkimeluhäiriöistä. Häiriöt eivät ole koskeneet vain kahta, asian ympäristökeskukseen vireille laittaneiden asukkaiden asuntoja, vaan myös ylimpiä kerroksia ja naapuritaloyhtiötä. Ravintoloitsija puhuu jatkuvista eristyksistä, säädöistä ja taajuuksista, mutta itse ongelmalle ei tehdä mitään”, kirjoitetaan asukkaiden ympäristölautakunnalle kirjoittamissa lausunnoissa.

Asukkaat myös vaativat, ettei ravintola soita musiikkia katutasossa lainkaan.

Ravintolan mielestä asukkaiden vaatimus ja uhkasakon asettaminen olisivat yrityksen kannalta kohtuuttomia.

”Musiikin soittamisen lopettaminen kello 22–3.30 välillä on kohtuuton vaatimus yöaikaiselle myynnille aiheutuvan haitan takia”, ravintola sanoo ympäristölautakunnalle jättämässään lausunnossa.

Ravintola myös kiistää väitteet, joiden mukaan meluhaitta olisi pahentunut, eikä ravintola olisi välittänyt viranomaismääräyksistä.

Bones lupasi joulukuun puolivälissä siirtää katutason dj-toiminnan toiselle puolelle ravintolaa. Sen mukaan ravintolatilaan tehdään tänä vuonna myös useita korjaustöitä, jotka vähentävät meluhaittaa. Ravintolaan on luvattu asentaa muun muassa uusi äänijärjestelmä sekä akustoiva matto. Heinäkuussa ravintolan katutason kattoon on tarkoitus tehdä äänieristys.

”Mahdollinen toimenpide on paikantaa melua aiheuttavat kalusteet ja asentaa niihin pehmusteet tai pultata ne paikalleen. Työntekijöille on annettu ohjeet taustamusiikin ja dj:n maksimivolyymin säätämisestä. Kolme työntekijää on laiminlyönyt nämä ohjeet ja heidät on irtisanottu joulukuun 2015 aikana”, Bones sanoo ympäristölautakunnalle jättämässään lausunnossa.

Metelistä valittaneiden asukkaiden ja taloyhtiöiden mielestä myös kellarissa soitettava musiikki pitäisi kieltää, jos se häiritsee asukkaita toistuvasti.

”Ravintoloitsijan esittämät eristykset, kaiuttimien ja baarin siirrot, äänitasojen hienosäädöt ovat väistelyä, kun ainoa ratkaisu on volyymisäädössä”, asukkaiden ympäristölautakunnalle jättämässä lausunnossa todetaan.

Kuinka kovaa musiikki sitten asuntoihin kuuluu?

Ympäristökeskus mittasi ravintolasta läheisiin asuntoihin kuuluvaa ääntä lauantain ja sunnuntain välisinä öinä sekä kesäkuun että marraskuun lopussa.

Iso-Roobertinkatu 13:ssa kolmessa makuuhuoneessa tehdyissä mittauksissa keskimääräinen ravintolasta asuntojen makuuhuoneisiin kantautuva äänitaso oli 22–27 desibeliä. Asuntoihin kantautuvat maksimiäänitasot olivat 35–40 desibeliä. Annankatu 6:ssa kahdessa makuuhuoneessa tehdyissä mittauksissa keskiäänitaso oli 22–29 desibeliä. Maksimiäänentasot vaihtelivat 36–48 desibelin välissä.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan korkein sallittu keskiäänitaso on 25 desibeliä ja korkein asuntoihin kuuluva äänipiikki 42 desibeliä.

Vertailun vuoksi kerrottakoon, että rannekellon tikitys vastaa noin 20 desibeliä, kuiskaus 30–40 desibeliä ja hiljaisesta toimistosta kantautuva ääni noin 40 desibeliä.

Kyseessä ei ole uusi ravintolapaikka, sillä kulttimainetta nauttinut Lost&Found sijaitsi osoitteessa vuosina 1996–2011. Lost&Foundin kohdalla meluhaittoja selviteltiin vuosina 1998–2000.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat