Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalakauppa saa valituksia ”liian tuoreen” kalan myymisestä – sätkivät kalat ahdistavat

Kala sätki Hakaniemen hallin tiskissä, asiakas teki valituksen.

Kaupunki
 
Kalamestari: Kala voi sätkiä kuolleenakin
Kalamestari: Kala voi sätkiä kuolleenakin
Ekströmin kalapuodissa Hakaniemen hallissa kaikkein tuoreimmat kalat löytyvät usein tiskin alta. Miksi, sen kertoo kalamestari Lotta Hindsberg. Toimittaja: Heidi Lämsä, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu.

Kallio

Ekströmin kalapuodissa Helsingin Hakaniemen hallissa laitetaan varmuuden vuoksi kaikkein tuoreimmat kalat piiloon tiskin alle.

Kauppa on saanut useita valituksia ja jopa yhdet sakot liian tuoreen kalan myymisestä eli eläinsuojelulain rikkomisesta, sillä kaloissa todettiin elonmerkkejä. Tämä taas johtuu siitä, että osa kaupan kaloista on sätkinyt myyntitiskillä.

Sätkivistä kaloista on valitettu Helsingin ympäristökeskuksen elintarviketarkastajalle.

Tammikuussa kalapuodin kouristelevista kaloista tehtiin jälleen valitus. Kalakaupan vastaava kalamestari Lotta Hindsberg muistaa tiskissä pyrstöään sätkytelleen suutarin ja arvelee jonkun asiakkaan hermostuneen siitä.

”Se oli otettu kylmästä tuohon vähän lämpimämpään tiskiin ja se kai sai aikaan niitä kouristuksia. Kalat saattavat sätkiä pitkään kuoleman jälkeen, se on refleksi.”

Hindsbergin mukaan ei ole tavatonta, että asiakkaat järkyttyvät kun kala heiluttaa pyrstöään tiskissä.

”Osa ihastelee ja haluaa heti ostaa kalaa, kun näkee, että se on tuoretta ja osa kauhistuu”, Hindsberg sanoo. ”Ollaan me ihmiset vaan niin vieraantuneita luonnosta. Kaikki pitäisi syöttää valmiina pullamössönä.”

Helsingin ympäristökeskuksen elintarviketarkastaja kävi perustarkastuksen yhteydessä tutkimassa Ekströmin kalatiskin kalat maanantaina. Kaikkien kalojen todettiin olevan kuolleita, kertoo elintarviketarkastaja Pauliina Talja Helsingin ympäristökeskuksesta. ”Tarkistettiin, ettei ole eläviä kaloja”, Talja sanoo.

Tosiasiassa sätkivä kala tiskissä ei ole rikos itsessään, jos se on kuollut, myöntää Talja. Ekströmin kalapuodin omistaja Magnus Ekström sai vuonna 2001 Helsingin käräjäoikeudelta 272 markan suuruisen sakon. Hänen pyytämät mateet ja ahvenet sätkivät monta tuntia pyytämisen jälkeen. Käräjäoikeus totesi kaloissa olevan selvästi elonmerkkejä myyntitiskillä. Ekström tuomittiin eläinsuojelulain rikkomisesta.

”Heidän kalansa tulee sinne hyvin tuoreena, suoraan kalastajilta. Osa kaloista verestetään vasta myymälässä”, Talja sanoo.

Nykyisin suurin osa Ekströmin puodin kaloista tulee tapettuina ja jo tyhjennettyinä, kertoo Hindsberg. Osa jopa kokonaan perattuna.

Taljan mukaan on tärkeää, että kaikki myynnissä oleva kala on varmasti kuollutta. ”Muutenhan kala kärsii. Tämä on eläinsuojelulain alaista toimintaa.”

Kalan sätkiminen on merkki tuoreudesta.

”Olen nähnyt kalafileenkin sätkivän vielä pannulla. Se tosin oli ihan tuore kala”, kertoo kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen.

”Kalan lihaksissa on sähköjännitteitä, jotka voivat purkautua vielä jonkin aikaa kuoleman jälkeen”, Lehtonen kuvailee. Kala voi siis sätkiä, vaikka siltä olisi jo maha auki ja kaikki sisälmykset poistettu, Lehtonen vahvistaa.

Terhi Liimu HS
Vastaava kalamestari Lotta Hindsberg esitteli keskiviikkona tuoretta kampelaa Ekströmin kalapuodissa Hakaniemen hallissa.
Vastaava kalamestari Lotta Hindsberg esitteli keskiviikkona tuoretta kampelaa Ekströmin kalapuodissa Hakaniemen hallissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat