Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsinkielisten protesti Punavuoressa: ”Jos meiltä viedään koulu, vaihdamme lasten koulukielen suomeksi”

Etelä-Helsingissä lapset ja vanhemmat osoittivat torstaina mieltään Cygnaeus lågstadieskolan puolesta.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Kajsa Heselius sanoo, että heidän perheelleen olisi täysi katastrofi, jos eskarilainen Mio ja hänen isoveljensä joutuisivat kulkemaan Jätkäsaareen. Hän pitää liikennettä lapsille yksin liian vaarallisena, mutta hänen olisi myös todella hankala kuljettaa lapsia kouluun.
Kajsa Heselius sanoo, että heidän perheelleen olisi täysi katastrofi, jos eskarilainen Mio ja hänen isoveljensä joutuisivat kulkemaan Jätkäsaareen. Hän pitää liikennettä lapsille yksin liian vaarallisena, mutta hänen olisi myös todella hankala kuljettaa lapsia kouluun. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Tästä on kyse

Helsinki päättää kouluista keväällä

 Nyt käsiteltävissä esityksissä etelän ruotsinkielisistä kouluissa molemmissa Minervaskolan Töölössä ja Drumsö lågstadieskola säilyvät nykyisellään. Norsen yhdistetään hallinnollisesti Kronohagens lågstadieskolaan.

 Jätkäsaareen haluttaisiin rinnakkain toimivien ruotsin- ja suomenkielisten koulujen lisäksi kaksikielistä opetusta pohjoismaisen koulun malliin.

 Esityksiä voi kommentoida maaliskuussa. Lopullisesti asiasta päättää kaupunginvaltuusto.

Punavuori. Lapset laulavat ja heiluttavat mielenosoituskylttejään: ”Rakastan kouluani”, ”Kenen kaupunki tämä oikein on?”, ”Koulu on enemmän kuin rakennus”.

Cygnaeus lågstadieskolan pihalla järjestettiin torstaina mielenosoitus oman koulun puolesta – tai ehkä pikemminkin hengennostatusjuhla, sen verran leppoisaa meno oli. Päättäjille mielenosoittajilla oli kuitenkin tiukkasanaiset terveiset.

”Kolmannes vanhemmista sanoo, että jos tämä koulu suljetaan, he voisivat laittaa lapsensa suomenkieliseen kouluun”, sanoo Jörgen Westerling. Taustalla on kysely, jonka vanhemmat ovat tehneet paitsi nykyisten koululaisten perheille myös läheisten päiväkotien perheille. Vastaajia kertyi vajaat 300.

”Tämä on todellinen lähikoulu, lapset asuvat vieressä. Koulua rakastavat aivan kaikki, opettajat, lapset ja vanhemmat. Opetusmenetelmät ovat edistyneitä, esimerkiksi ilmiöoppimista täällä on kokeiltu jo pitkään”, luettelee Kajsa Heselius.

Helsinki päättää myöhemmin keväällä, miten kaupungin eteläosien ruotsinkieliset peruskoulut tulevaisuudessa järjestetään. Lausuntokierroksella on kaksi kilpailevaa ehdotusta, joiden erona on nimenomaan 245 oppilaan Cygnaeus lågstadieskolan kohtalo.

Opetuslautakunnan ruotsinkielisen jaoston ehdotuksessa koulu säilyy, sen sijaan haaveet kaksikielisestä koulusta Jätkäsaaresta eivät toteudu yhtä varmasti. Viraston ehdotuksessa Cygnaeuksen koulu lopetetaan ja Busholmskolan perustetaan lähivuosina.

Jälkimmäisessä tapauksessa osa lopetettavan koulun oppilaista siirtyisi Norsenin tiloihin Unioninkadulle. Tämä on valtaosan vanhemmista mielestä hyväksyttävä vaihtoehto, vaikka he eivät omasta koulusta haluaisikaan luopua. Virasto laskee, että noin sata lasta lähinnä Punavuoresta ei sopisi Norseniin vaan päätyisi Jätkäsaareen.

Opetusvirastosta tämä on tavanomainen koulumatka: enimmillään kilometrin, puolitoista. Kyselyyn vastanneista vanhemmista 95 prosentista matka on joko vaarallinen tai hengenvaarallinen.

”Joku perusteli, että ei ikinä uskaltaisi laittaa kymmenvuotiasta kävelemään yksin tuota reittiä rekkojen seassa. Auton käyttö ei ole kaikille mahdollista”, Westerling sanoo. Julkisilla koulumatka Punavuoresta Jätkäsaareen kävisi kätevimmin niin, että lapsi kulkisi ensin bussilla Kamppiin ja sitten sieltä ratikalla perille.

”Harva vastustaa ajatusta Jätkäsaaren pohjoismaisesta koulusta. On vain väärin, että nämä kaksi on tässä asetettu vastakkain”, Westerling lisää. Hänestä Jätkäsaareen voisi tulla luokkia esikoulusta toiseen luokkaan, vaikka Cygnaeus säilytettäisiin ja remontoitaisiin. Kaksikielistä koulua voisi silti alkaa rakentaa vähitellen Jätkäsaareen, koska sen oppilaaksiottoalue on koko kaupunki.

Opetusviraston ruotsinkielinen linjanjohtaja Niclas Grönholm sanoo, että kaikkea ei voi saada.

”Pitää valita. Tämä uhka siirtymisestä suomalaiselle puolelle on aika normaali asia, tämä nousee esille aina kun päätöksiä tehdään”, hän summaa. Hän perustelee tilannetta sillä, että ruotsinkielisistä kouluista Norsenissa on remontin jälkeen paljon tilaa suhteessa oppilasmäärään. Jätkäsaaressa halutaan toteuttaa pedagogisesti kunnianhimoinen uusi kokeilu tulevaisuuden oppimisympäristöineen.

Punavuoren vanhemmat myöntävät nykytilanteen, mutta he sanovat, että ruotsinkielisten oppilaiden määrä kasvaa taas tilastojenkin mukaan myöhemmin.

”Pitäisi katsoa pidemmälle tulevaisuuteen.”

Juhani Niiranen / HS
Cygnaeus lågstadieskolan lapset lauloivat koulunsa puolesta torstai-iltana.
Cygnaeus lågstadieskolan lapset lauloivat koulunsa puolesta torstai-iltana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat